Zeman dlouhodobě prosazuje přijetí eura v Česku. „Chtěl bych vyjádřit závist, že Slovensko vstoupilo do eurozóny daleko dříve než Česká republika, která o tom jenom uvažuje a uvažuje," uvedl český prezident na tiskové konferenci. „Doufám, že se nám podaří v této oblasti Slovensko dohnat a že se nám podaří i na základě pozitivních zkušeností 70 procent slovenské populace společnou měnu přijmout," dodal.

Český a slovenský prezident spolu jednali o vztazích mezi bývalými federálními partnery, dopravním propojení, výměnách studentů nebo o spolupráci ve zbrojním průmyslu a mezi armádami obou zemí. V této souvislosti Zeman zmínil tvorbu společné jednotky Čechů a Slováků, která bude v pohotovosti pro případné potřeby Evropské unie.

Blízké názory

Podle Gašparoviče se oba prezidenti dotkli i změn, které by bylo třeba učinit ve fungování EU, Evropského parlamentu, OSN i Severoatlantické aliance. „Máme velmi blízké názory na evropskou a světovou politiku," řekl končící slovenský prezident.

K nízké volební účasti v obou zemích při víkendových volbách do Evropského parlamentu Zeman uvedl, že se mu zdá důležitější proevropské rozhodování voličů v Česku i na Slovensku. Gašparovič zdůraznil, že volební kampaně v jeho zemi nedostatečně vysvětlovaly důležitost bruselských a štrasburských institucí. Na Slovensku a v Česku byla nejnižší volební účast ze všech unijních zemí, jen 13, resp. 18 procent.

Pozvání na lov

„Rozlučková" tisková konference se nesla v uvolněném duchu. Zeman pozval Gašparoviče na lov do proslulé obory lánského zámku. „A aby se mu lépe lovilo, věnoval jsem mu dnes dvoje lovecké boty, jeden dalekohled, a aby to paní Gašparovičové nebylo líto, tak jsem paní Gašparovičové věnoval jeden menší dalekohled, aby svého manžela mohla sledovat při lovu," řekl Zeman. Gašparovič k tomu podotkl, že lovit bude jen s fotoaparátem.

Gašparoviče po deseti letech v čele Slovenska v polovině června ve funkci vystřídá podnikatel a filantrop Andrej Kiska. Zeman vyjádřil lítost nad tím, že jeho kolega v úřadu končí, a označil ho za „dobrého přítele České republiky".

Co bude dělat po odchodu z funkce, dnes dosluhující slovenský prezident neupřesnil. Zdůraznil pouze, že se neplánuje stáhnout z veřejného života. Vstup do nějaké politické strany ale vyloučil.