„Chcete prezidenta, který není spojen s reformami Nečasovy vlády? Který hájí české zájmy a nenapadá Benešovy dekrety? Který se nebojí majetkových přiznání? Který dává přednost růstu před Kalouskovými škrty? Pak nevolte knížete, ale Zemana," píše se v letáku Komunistické strany Čech a Moravy. Komunisté, kteří nepostavili do prezidentských voleb svého kandidáta, podporovali Miloše Zemana již i v prvním kole prezidentské volby. To sice nedoporučila přímo jeho jména, ale podporovala levicové kandidáty, tedy Miloše Zemana a místopředsedu ČSSD Jiřího Dienstbiera.

„My nebudeme měnit usnesení, protože v tom prvním kole jsme měli dva kandidáty, které jsme podporovali. Jeden z nich prošel, takže my nebudeme nic měnit na tom, že ten z kandidátů, který měl podporu, bude mít i podporu ve druhém kole," řekl předseda strany Vojtěch Filip. Postup KSČM se podle něj ukázal jako správný, protože nerozmělnila hlasy levice tím, že by nominovala vlastního uchazeče o prezidentský úřad.

Vandas volí menší zlo

„Osobně to vidím jako volbu mezi dvěma zly, z nichž jedno je možná menší, rozumíme mu, protože umí česky. To druhé, tomu nerozumíme vůbec, nejsou-li tam titulky, nějaký brblající kníže," uvedl předseda DSSS Tomáš Vandas na V. celostátním sjezdu strany v Praze. „Já osobně, a říká se mi to velmi špatně, budu muset podpořit Miloše Zemana. Nepřeji si totiž, aby se na Pražském hradě mluvilo německy, aby tam vlála cizí vlajka, aby tam byl usínající kníže, který bude mít pohovku na každém kroku, aby to bylo ostuda České republiky," řekl.

Účastníci V. sjezdu strany však žádnou závaznou rezoluci nepřijali: „Dáváme členům a příznivcům na zvážení, kdo z kandidátů - Zeman či Schwarzenberg - představují pro naši zemi volbu většího zla," píše se na webových stránkách strany. „Když jsme však udělali na našich stránkách anketu, koho budou volit naši členové a sympatizanti, vyšel z toho vítězně právě Miloš Zeman. Nevylučuji však, že někdo z našich řad dá svůj hlas Karlu Schwarzenbergovi," řekl Deníku.cz předseda strany Tomáš Vandas.