Obě strany uzavřeli dohodu, která má odstranit dvě hlavní překážky rozvoje vztahů mezi oběma zeměmi. Hlavní překážkou je neexistence přímé linky. Do Ho Či Minova města by se teď mělo lítat přímo. Informovala o tom Česká televize.

„Tou druhou překážkou je existence krátkodobých turistických víz, která brání českým turistům v hojnějším počtu navštěvovat Vietnam," řekl Zeman. Vietnam stejná víza již Vietnam zrušil Německu a Francii.

Miloš Zeman na Pražském hradě ohlásil svou kandidaturu na prezidenta.
Hrad za prezidenta Zemana utrácí víc než za Havla i Klause

O zrušení víz teď musí rozhodnout ještě vietnamská strana. Pokud by Vietnamci chtěli zrušit víza do Česka, musela by o tom rozhodnout Evropská unie.

Oba prezidenti, milovníci plzeňského piva, se dohodli, že se příště uvidí v České republice, Zeman by chtěl vietnamského prezidenta pohostit v plzeňském pivovaru.

Bezpečnostní i obchodní dohody 

Včera bylo během česko-vietnamského obchodního semináře podepsáno sedm dohod mezi českými a vietnamskými firmami.

„Je tam i významná dohoda v hodnotě 20 milionů dolarů o výstavbě hotelového komplexu na mořském pobřeží," řekl Zeman. Věří, že tato dohoda bude „začátkem expanze českého turistického ruchu do Vietnamu," pochlubil se.

KARDINÁL. Miloslav Vlk navštívil v pátek Písek. Ve Sladovně se zúčastnil besedy o svém životě a názorech.
Kardinál Vlk je kandidátem sněmovny na státní vyznamenání. Co Zeman?

Česko také uzavřelo s Vietnamem dohodu o předávání vězňů, kterou podepsal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Čeští odsouzení ve Vietnamu si budou moci trest odpykávat doma a naopak. Rovněž byla podepsána dohoda o policejní spolupráci.

"V případě zájmu jsme jako zbrojařská velmoc ochotni Vietnamu poskytnou veškeré potřebné vybavení. Neexistuje pro náš žádné embargo, ani omezení, tak to mezi přáteli má být," nechal se slyšet Zeman.

Video: řeč Miloše Zemana na česko-vietnamském obchodním fóru

Zdroj: Youtube