Kandidáti na prezidenta musí nasbírat alespoň 50 tisíc podpisů. Podle novely musí podporovatelé kandidátů na nominační petici připsat ke jménu číslo občanského průkazu či pasu. Změna má omezit možnost vyřazení kandidátů kvůli neuznaným podpisům. 

Zemanová dnes uvedla, že funkci vedení petičního týmu přijala, aby podpořila svého manžela. "Chtěla bych svého muže podpořit jako manželka. Možná to zní trochu starosvětsky, ale já si to mohu dovolit, já jsem narozená už v minulém století. Já zastávám ten názor, že žena by měla následovat svého muže a měla by ho podporovat," řekla Zemanová před podpisem petičního archu. Zároveň vyjádřila přesvědčení, že se Zeman ve funkci hlavy státu chová zodpovědně, jde mu o prosperitu země a je ochoten říkat i nepopulární věci. Zeman ve čtvrtek řekl, že jeho žena bude šéfkou volebního týmu. Podle výstupu z dnešní tiskové konference Zemanová zatím vede jen petiční akci svého manžela.

Veleba dnes řekl, že podpisy pro Zemanovu nominaci budou pod vedením Zemanové shánět týmy, které nejspíš od konce května začnou objíždět zemi. Měly by být čtyři až pět. "Na konci května tohoto roku se do ulic všech českých měst nad 5000 obyvatel vydají sbory dobrovolníků, kteří objedou ČR, aby každému občanovi dali možnost se podepsat," řekl.

Domácích násilných činů v Německu ubylo, celkově však v Německu přibylo vražd a násilností o více než šest procent.
Německo: víc vražd, víc sexuálních zločinů v roce 2016

Se sběrem pomůže i SPO, která připraví vlastní týmy ze svých členů a sympatizantů. Petiční akci zahájí 2. května ve všech krajských městech. Za třetí rovinu shánění podpory pro Zemana označil jednotlivce, kteří nabízejí svou pomoc. Seznam míst, kde mohou lidé svůj podpis pod Zemanovu nominaci připojit, dnes petiční tým zveřejnil na webové stránce.

Kandidáti na prezidenta musejí nasbírat alespoň 50.000 podpisů. Podle novely musí podporovatelé kandidátů na nominační petici připsat ke jménu číslo občanského průkazu či pasu. Změna má omezit možnost vyřazení kandidátů kvůli neuznaným podpisům.

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa.
Sestry z Ukrajiny zamíří na stáže do krajských nemocnic

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš dnes rovněž zahájil sběr podpisů pro svou nominaci do voleb. Jeho tým rozesílá sympatizantům podpisové archy, řekl Jakub Holas z Drahošova volebního týmu. První dobrovolníci do ulic podle něj vyrazí během několika příštích dnů.

Drahoš v neděli na svém facebooku napsal, že řada lidí vyjádřila zájem zapojit se do prezidentské kampaně a pomoci se sběrem podpisů. Zahájení v den svátku sv. Jiřího označil za symbolické. "Vnímám toto datum jako závazek bojovat stejně statečně i čestně jako patron rytířů nebo vojáků," poznamenal. Dobrovolníky vyzval, aby se zaregistrovali na jeho webových stránkách.

Drahošovi se jako první podepsala jeho manželka, která chce další podpisy sehnat u známých. Na další listině pak bývalého předsedu Akademie věd ČR podpořili jeho spolupracovníci z volebního týmu. Ten by se měl od začátku května rozšířit o Lenku Pastorčákovou, která bude mít na starosti koordinaci styku s médii.

Drahoš nepočítá s tím, že mu se sběrem pomůže některá z politických stran, podobně jako Zemanovi jeho Strana práv občanů. Nabídka podle něj přichází zejména od anonymních dobrovolníků, které ani osobně nezná. Dosud se jich ozvalo kolem 500. Oslovit chce také členy pěveckých sborů, protože on sám ve sboru dlouhodobě působí. "Chci je požádat, aby zvážili podporu Jiřího Drahoše jako sborového zpěváka. Je to samozřejmě na nich, mohou mít jiné prezidentské preference," řekl.

Další z prezidentských kandidátů Michal Horáček začal shánět podporu lidí o Velikonocích a lékař a aktivista Marek Hilšer v polovině března.

Marine Le Penová.
Francouzi žijící v Česku Le Penové nevěří. Do druhého kola by ji neposlali