V příštím roce bude určeno na přímé platby zemědělcům 24 miliard korun, z toho více než 23,2 miliardy z unijních peněz. Na program podpory školního mléka bude 61 milionů Kč, na ovoce a zeleninu pro školáky plánuje stát dát 194 milionů, z toho 134 milionů korun by mělo jít z EU.

Pro podporu včelařů ministerstvo zemědělství chystá příští rok 64 milionů Kč, dalších 50 milionů by mělo podle materiálu dát na podporu značky kvality Klasa a stejnou částku na projekt Regionální potravina.

Intervenční nákupy

Ministerstvo také plánuje v příštím roce intervenční nákupy v hodnotě téměř 250 milionů korun, peníze na ně vezme zápůjčkou od ministerstva financí. Správní výdaje fondu budou podle materiálu činit 1,65 miliardy korun, ministerstvo na ně ale zatím vyčlenilo jen přibližně polovinu této částky. Na marketingovou činnost by měl fond vynaložit 200 milionů korun, pokryto má jen 100 milionů, řešit to chce změnou rozpočtu v příštím roce.

SZIF spravuje a kontroluje opatření z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského rybářského fondu. Zároveň kontroluje, zda jednotliví zemědělci pobírají finanční prostředky oprávněně.