„To, co s pocitem odpovědnosti opravdového vojáka vykonal od 90. let až do současnosti ve prospěch Českého svazu bojovníků za svobodu, je nejen jeho duchovním odkazem, ale také důstojným pomníkem jeho nezištné a obětavé práce," uvedl v kondolenci Štíchově dceři ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Štícha byl do loňského června dlouholetým místopředsedou svazu bojovníků za svobodu.

Vyslýchalo ho gestapo


Antonín Štícha se narodil 13. dubna 1924 v Podmoklech nad Labem. Ve 14 letech musel s rodinou sudetské pohraničí opustit, odstěhovali se do Prahy. Za války jako člen Sokola dělal spojku, až do heydrichiády vozil vlakem tajné materiály. Byl nasazen na práci v Německu do továrny na letadla Junkers. Po udání, že dává jídlo vězňům z koncentračního tábora, kteří v továrně pracovali, skončil v pracovním táboře.

Válečná veteránka Marie Kvapilová (uprostřed).
Zemřela válečná veteránka Marie Kvapilová, bojovnice od Sokolova

Při spojeneckém náletu z tábora utekl, dostal se zpátky do Prahy, vyslýchalo ho gestapo. Pražského povstání se zúčastnil jako člen jednotky 1. praporu střelce Jana Čapka. Rok po osvobození absolvoval školu důstojníků tankového vojska v Milovicích a stal se velitelem čety u tankové brigády. U tankového vojska později prošel řadou velitelských funkcí, učil také na vojenských katedrách. Po roce 1968 zde pracoval jen jako starší učitel bez možnosti služebního postupu.

Poslední rozloučení s válečným hrdinou a veteránem Jaroslavem Klemešem.
Stovky lidí se přišly rozloučit s válečným veteránem Klemešem

Rehabilitace se Štícha dočkal po listopadové revoluci, vedle Českého svazu bojovníků za svobodu byl činný také v dalších spolcích a organizacích. V roce 1999 obdržel Štícha Záslužný kříž ministra obrany ČR třetího stupně, stejné vyznamenání druhého stupně dostal letos v květnu.