Žena si podle ní neuvědomila, jak nebezpečná by mohla být červená plastická hmota, kterou ve sklepě při úklidu objevila. Napadlo ji, že by mohlo jít o semtex, ale protože si tím nebyla jistá, šla se na to zeptat na policejní stanici v Příční ulici. Svůj nález si vzala s sebou.

„Opakovaně upozorňujeme, že jakékoli předměty připomínající trhaviny nebo nevybuchlou munici by lidé neměli nikam nosit. O takovémto nálezu je nutné ihned informovat krizovou linku 158," dodala mluvčí.

Podobné překvapení jako policisté z oddělení v brněnské Příční ulici zažili počátkem srpna jejich kolegové v Rajhradě na Brněnsku. Tam zase žena přinesla funkční výbušku, kterou našla při úklidu rodinného domku po zesnulých rodičích. Kvůli tomu muselo být oddělení vyklizeno. Výbušku převzali pyrotechnici, kteří ji nedaleko obce odpálili.

Zbraňová amnestie byla vyhlášena od 1. července a platí do konce roku. Lidé mohou policii odevzdat nedovoleně držené zbraně či střelivo. Na jihu Moravy si od nich již policie převzala 186 zbraní, většinou mysliveckých pušek, a 7367 kusů střeliva.

Raritou mezi odevzdanými zbraněmi je lehký kulomet Bren, který vyráběla Zbrojovka Brno. Jde o vyhlášenou zbraň z druhé světové války. Byla součástí výzbroje československé i britské armády.