Podle něho jsou jednou z hlavních příčin tohoto stavu 90. léta, kdy se na trh pustili lidé, kteří cítili podnikatelskou šanci, i když oboru moc nerozuměli. "Před revolucí bylo přitom zvykem nakupovat prádlo či boty u odborníků. Jenže v 90. letech se začalo nakupovat podle barvy, podle toho, kdo co nosí. Určitý čas se také nesmělo prádlo zkoušet. Naštěstí je ta doba pryč a může se zkoušet i vracet," řekl Kárych.

S informovanějšími zákazníky také roste počet prodejců, kteří dokážou ženě poradit. Výrobci také otevírají podnikové prodejny, kde si školí a dlouhodobě zaměstnávají prodavačky a zákaznice se pak vracejí.

Podle Kárycha by měly dodržovat alespoň základní pravidla při výběru. Mezi ně patří správně zvolený obvod podprsenky, délkou odpovídající a vyztužená ramínka, správná velikost košíčků a správné střihové řešení. "Každé ženě přitom může sedět něco trochu jiného. Proto by si měly vyhradit dostatek času, aby si vybraly podprsenku, která jim sedí ve všech parametrech," poznamenal Kárych. Dalším aspekty jsou správná délka kostic či materiál, který je příjemný pro pokožku.

Nenechte si ujít: DVA POHLEDY: Vážně sladíme příliš? Pomohla by zvláštní daň?

Zdravotních problémů, z nichž některé mohou při dlouhodobém nošení být nezvratné, je celá řada. Malý obvod tlačí na mezižeberní svaly a negativně ovlivňuje dýchání a krevní oběh. Krátká ramínka či taková, která se zařezávají, mohou během let vytvořit "žlábek" v ramenou. Pokud se košíček přelije přes kostici, zvyšuje se výrazně teplota těla v daném místě, což neprospívá pokožce, která se může zanítit či rychleji stárne.

Špatná velikost podprsenky může také způsobit krčně-ramenní syndrom, kdy těžká ramínka utlačují trapézové svaly a nervy. "Trapéz začne uhýbat a ramena jdou dopředu, zmenšuje se hrudní dutina a svalstvo šíje se přetěžuje. Hrudník pak začne tlačit na vnitřní orgány, což s sebou nese další komplikace," popsal Kárych. Podle lékařů už se prý dělají operace i děvčatům ve věku 20 až 22 let kvůli těmto problémům.

Každá žena by si tak podle něj měla uvědomit, jaké prádlo je vhodné pro běžné nošení. "Jde o dlouhodobé důsledky. Při zvláštních příležitostech, jako je ples či rande, lze samozřejmě v některých pravidlech ustoupit," řekl Kárych.

Čtěte také: VIDEO: Pacientka odmítla cenu zákroku u gynekologa v Ostravě. Ušetřila 3 tisíce