„Pro armádu je to jediné řešení, asi nemohla postupovat jinak. V Bechyni má své vlastní prostory. Potud já to chápu a kroky armády jsou i logické. Rozum mi ale zůstává stát nad tím, že vláda rozhodla o tom, že od 1. ledna (2017) má leteckou záchrannou službu provozovat armáda, a přitom neměla k dispozici potřebné podklady," uvedl Zimola. Jihočeský kraj loni zahájil provoz letecké záchranné služby v nově otevřeném areálu na letišti u Českých Budějovic. Náklady na vybudování nové letecké základny byly 60 milionů korun. Armádní vrtulníky ale nemohou tento areál využívat.

Armádní analýza podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška ukázala, že výhodnější stanoviště pro vojenské stroje by byla letecká základna v Bechyni. „Ze základny v Bechyni dosáhneme lepšího zajištění lékařské péče nejen pro Jihočeský kraj," uvedl Stropnický. S tím Zimola nesouhlasí. Podle něj z Bechyně bude například hůře dostupná Šumava. „Sice to bude v rozdílech minut, ale právě minuty mohou hrát v případě vážného zranění důležitou roli," řekl.

Armáda nyní zajišťuje leteckou záchrannou službu v Plzeňském a Karlovarském kraji z plzeňského letiště Líně. Loni armádní vrtulníky Sokol vzlétly z Líní k 548 letům, při kterých nalétaly 463 hodin, uvedl Pejšek.