Tiskovou konferenci po prvním jednání nové vlády můžete zhlédnout zde:

#livevideo|#

„Setkáváte se občas s dvojím tvrzením. Zaprvé, že jste zimní vláda. Není to pravda. Dodržím svůj slib, a i kdyby vaše vláda nedostala na první pokus důvěru, jmenuji Andreje Babiše opět premiérem a dám mu tentokrát podstatně víc času na vyjednávání o důvěře. Zadruhé někdo tvrdí, že jste neplnohodnotná vláda, neboť nemáte důvěru. Ale tento pojem ústava nezná. Vláda je plnohodnotná okamžikem, kdy ji jmenuji, což se právě stalo. Takže můžete naplno pracovat,“ uvedl Zeman.

Kdo jsou noví ministři? Přečtete si o každím z nich ZDE

Předseda vlády Andrej Babiš poděkoval prezidentu Zemanovi za jmenování vlády na základě voleb. Slíbil, že bude aktivnější především v evropských záležitostech. „Celá politická reprezentace by měla být na jedné lodi, bojovat za české zájmy a chránit bezpečnost našich občanů,“ konstatoval premiér.

Andrej Babiš položil věnec k hrobu Tomáše  Garrigua Masaryka.
Den D pro Babišovu vládu. Ministři nejprve položili věnec k hrobu T. G. Masaryka

Jeho vláda udělá podle jeho slov vše pro to, aby 10. ledna získala důvěru nebo aspoň toleranci.

„Náš program je jasný, chceme řešit věci, které dlouhodobě řešeny nebyly, především důchodovou reformu, život lidí se zdravotním postižením, mzdy učitelů, pracovníků v kultuře a sociálních službách. Chceme zřídit funkci vládního zmocněnce pro digitalizaci a IT systémy. Budeme investovat, protože růst je prozatím dán hlavně spotřebou. Máme málo dálnic, takže hlavním úkolem ministra dopravy bude přijetí zákona o liniových stavbách. Budeme stavět domovy důchodců, obnovovat památky, stavět. Minulá vláda dala do pořádku veřejné finance, máme tedy potenciál, aby se to naplno využilo. Budeme vládou pro všechny občany,“ řekl Andrej Babiš.

MANDÁT DO BRUSELU

Babišův jednobarevný vládní tým se hned poté pustil do práce. Premiér postupně uvede do úřadů jejich nové šéfy, kabinet na svém prvním zasedání také schválí vedoucího Úřadu vlády a tiskovou mluvčí. Nejvyšším vládním úředníkem se stal Radek Augustin, dosavadní šéf hradního analytického odboru. Za vládu bude mluvit Barbora Peterová, bývalá redaktorka ČT.

Jaroslava Němcová.
Nová ministryně Jaroslava Němcová chce řešit důchody a dávky

Nejdůležitějším bodem ale bude schválení mandátu pro Andreje Babiš pro jednání na Evropské radě, která začíná už zítra v Bruselu. Hlavním tématem bude azylová a migrační politika evropské sedmadvacítky. Babiš se bude snažit změnit rozhodnutí Evropské komise ohledně žaloby na ČR kvůli nedodržování kvót. Systém povinného přidělování migrantů je přitom už reálně mrtvým projektem, sám evropský prezident Donald Tusk ho označil jako nefunkční.

PERSONÁLNÍ  ROŠÁDY

Po bruselské premiéře čeká Andreje Babiše doladění programového prohlášení a především shánění sněmovní podpory. Nejvstřícněji se k jeho kabinetu stavějí komunisté, kteří nevyloučili jeho toleranci. To by ovšem nestačilo. Pokud bude při hlasování přítomno všech 200 poslanců a patnáct komunistů posléze opustí sál, bude Babiš potřebovat podobné gesto ještě od SPD. Tomio Okamura zatím tvrdí, že pro Babišův projekt zvedne ruku jen tehdy, bude-li naplňovat jejich program.

Poslanci hnutí ANO se nevyjadřují úplně optimisticky, ale připouštějí, že by vláda mohla uspět už na první pokus. Babišovi to může být jedno. Jak zdůrazňuje prezident Miloš Zeman, vláda bez důvěry může exekutivně spravovat zemi naplno, včetně personálních opatření. Jinak řečeno, výměny na ministerstvech a státních úřadech se mohou spustit okamžitě, respektive po změně systemizace.

Andrej Babiš.
Přerozdělování imigrantů? Babiš je proti trvalým kvótám: Návrh je nepřijatelný

Političtí náměstci z jiných stran skončí zřejmě ihned (Lenka Teska Arnoštová na zdravotnictví, Petr Hulinský na vnitru, Lukáš Kaucký na zahraničí, Marek Ondroušek a Karel Novotný  na průmyslu, Petr Pavlík na školství), ostatní podle svých kvalit a toho, jak si sednu s novým šéfem. Změny v úřadech připustili všichni ministerští nováčci.

PRO DŮVĚRU 10. LEDNA

Nejsledovanější budou kroky nového ministra vnitra Lubomíra Metnara, který má pod sebou nejen superúředníka Václava Postráneckého, pod jehož supervizi spadají všechny personální změny v rámci služebního zákona, ale také policii. V období, kdy sněmovna bude rozhodovat o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo, bude veřejnost bedlivě hlídat, zda politici nezasahují do práce vyšetřovatelů.

Kdyby nakonec Andreji Babišovi první pokus 10. ledna nevyšel a sněmovna ho navíc zbavila imunity, nemusí zoufat. Miloš Zeman jasně řekl, že mu jako výraznému vítězi voleb bude náležet i pokus druhý. Ten by mohl přijít na řadu někdy v únoru, rozhodně ale v době, kdy bude Miloš Zeman stále v prezidentském úřadě. Ať už prezidentské klání dopadne jakkoli, Zemanův mandát končí až 7. března. Včerejším jmenováním Babišovy vlády vyvrcholila pragmatická spolupráce obou politiků.

InfografikaZdroj: Deník

Miloslav Ludvík.
Ministři odcházejí. Na rozjezd dostanou od státu statisíce