Zeman v projevu poznamenal, že vidí jisté podobnosti mezi pojmem omezené suverenity, což byla součást doktríny komunistického vůdce Sovětského svazu Leonida Brežněva, a pojmem sdílené suverenity, kterou prosazuje Evropská unie. Zdůraznil, že vidí podobnosti, nikoli totožnosti.

Řekl, že implementace opatření v EU by měla být konsenzuální, a nikoli silová, i když to vyžaduje delší dohadování. Porušování takového principu vidí u migračních kvót a požadavku vyššího zastoupení obnovitelných zdrojů.

V souvislosti s migrací Zeman podotkl, že v současném předvolebním období čeští politici "napínají svaly" a mluví o odmítání přijetí lidí, kteří do země vstoupili nelegálně. Po volbách se podle něj shrbí a přijetí uprchlíků umožní. Jen budou Evropskou unii žádat, aby nešlo o nařízení, ale doporučení, které oni "naplní a přeplní".

Miloš Zeman se sešel s Ivanou Trumpovou
Po Gottovi prezident. Zeman se na Hradě sešel s Ivanou Trumpovou

Na jednu z otázek prezident zopakoval, že by byl jako zastánce přímé demokracie pro to, aby bylo vypsáno referendum o otázce setrvání České republiky v EU. Poznamenal, že po 25 letech v politice zastává názor, že inteligence občanů je vyšší než politiků, a o klíčových otázkách by proto měli rozhodovat spíše oni. Dodal, že by sice podpořil referendum, ale hlasoval by v něm proti vystoupení. Argumentoval by, že by šlo o zbabělost, dodal Zeman.

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na summitu EU v Bruselu reagoval slovy, že v současnosti nejsou žádné sociální, hospodářské, bezpečnostní, strategické a ani žádné jiné relevantní důvody pro organizaci referenda o vystoupení z EU. "Naopak. Podle mne bychom měli využít toho, že jsme členy EU, že máme reálný vliv na to, co se v EU odehrává, abychom unii změnili. Abychom zlepšili fungování EU. A to můžeme udělat zevnitř, to nemůžeme udělat zvenku," poznamenal předseda vlády. Se Zemanem nesouhlasí ani první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Zeman podle něj svým vyjádřením o referendu definoval populismus.

Na závěr svého dnešního projevu prezident řekl, že za suverenitu je třeba bojovat. Za nejdůležitější považuje nehrbit se, být přátelský, vstřícný a ochotný k jednání, ale nikdy nekapitulovat.

Miloš Zeman
Důvěra v prezidenta klesá, je nejnižší za posledních dva a půl roku

Zeman následně na otázku z publika, jak a čím dosáhnout suverenity českého státu, řekl, že je potřeba "mít kuráž, mít koule a mít kabelku". Potřebu kabelky zdůvodnil příkladem bývalé premiérky Velké Británie Margaret Thatcherové, která s ní při jednáních bouchala o stůl. "Takže koule především, kuráž na druhém místě. Pokud za nás bude vyjednávat žena, u pánů by to asi působilo poněkud nepatřičně, ať si s sebou vezme tu kabelku," řekl Zeman.

Záznam Zemanova vystoupení můžete shlédnout zde:

#livevideo|#

Dalším tématem, o němž Zeman na Žofínském fóru hovořil, bylo přijetí eura, kterého se podle něj lidé v Česku iracionálně bojí. Zeman přirovnal zavedení společné měny k existenci různých stupnic, kterými lze popsat teplotu. Euro by podle něj znamenalo pouze změnu měřítka, jakým popsat ekonomické jevy. Zavedení eura by ani neuškodilo české suverenitě, dodal.

"Česká republika je na vstup do eurozóny připravena necelých deset let, plníme maastrichtská kritéria, ale je tu mentální bariéra. Jen 30 procent Čechů je pro vstup do eurozóny," uvedl Zeman. Na Slovensku je podle něj podpora naopak sedmdesátiprocentní. "Slovenská vláda nevypisovala referendum, vyšla z toho, že závazek přijetí eura je součástí přístupové smlouvy. A tak trochu vnutila proti tehdejší vůli svých občanů euro slovenské ekonomice. A podívejte se na výsledek," řekl Zeman.

Konsorcium vedené Gazpromem již hromadí potrubí pro Nord Stream 2 v Mukranu na ostrově Rujána.
Těžba plynu v EU klesá. Radost z toho má hlavně Gazprom

Euro by podle něj přineslo pouze podobnou změnu, jako když se místo Réaumurovy stupnice prosadily u teplot Celsiova a Fahrenheitova stupnice.

"Nezmění se teplota, změní se pouze měřítko, ve kterém ty ekonomické jevy budete zobrazovat, to je všechno. Ale lidi se naprosto iracionálně bojí eura," dodal. Zavedení evropské měny by podle Zemana neuškodilo české suverenitě.