Zákon z počátku 90. let má za sebou přes stovku novelizací. Dnešním potřebám podle živnostníků nevyhovuje. „Je třeba začít vnímat podnikání jinak než před pětadvaceti lety," řekl Deníku šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček.

Čtěte také: EET a fitness: trenéry čeká existenční dilema, zákazníky fronty

Pokud poslanci novelu zákona připravenou ministerstvem průmyslu schválí, nebudou podnikatelé muset živnostenskému úřadu oznamovat některé údaje, které si úředníci mohou sami najít v rejstřících. Úprava také zavádí možnost získat soubory s aktuálními veřejně dostupnými údaji o podnikatelích.

Podle Havlíčka je ovšem třeba zcela novým zákonem řešit mnohem důležitější záležitosti. „V mnoha ohledech bychom neměli být tak liberální a umožňovat úplně každému vstup do podnikání s ohledem na kvalitu a bezpečnost," míní Havlíček. Naopak podnikání v jiných živnostech podle něj brání zbytečné bariéry.

ŽivnostníciZdroj: Redakce

Asociace proto oslovuje strany s ambicí zasednout ve vládě po příštích sněmovních volbách. Snaží se je přesvědčit, aby budoucí vláda zakotvila nový živnostenský zákon do svého programového prohlášení. Havlíček vidí šance na změnu optimisticky. „Bude se to připravovat tři roky, ale jednou se k tomu odhodlat musíme. Musíme už udělat čáru za 90. léty," říká.

Čtěte také: Rok 2016: V Česku se zvýšil počet podnikatelů

Podle analýzy poradenské společnosti Bisnode bylo loni registrováno přes 62 tisíc nových živnostníků. Jejich celkový počet tak dosáhl 2,1 milionu. Podnikatelskou činnost však vyvíjí jen 49 procent z nich. Analytička Bisnode Petra Štěpánová říká, že podnikání na živnostenský list v posledních letech již Čechy tolik neláká. „Začali se přiklánět k podnikání prostřednictvím společnosti s ručením omezeným, které přináší menší rizika a větší prestiž na trhu," vysvětlila.