VYBERTE SI REGION

Stovky lidí se přes léto nakazilo zkaženým jídlem

Frýdek-Místek – Dvě třetiny stravovacích provozů na koupalištích letos nesplňovalo hygienické požadavky, skoro šestnáct set lidí přes prázdniny v kraji onemocnělo nákazami z potravin.

4.10.2008
SDÍLEJ:

Stánek s občerstvenímFoto: Denisa Mikolášková

Výsledky, ke kterým došli krajští hygienici, jsou přinejmenším zarážející. Ze 118 kontrol, které během léta provedli na koupacích místech a koupalištích na území Moravskoslezského kraje, zjistili na 80 místech závady. Výsledky jsou o to závažnější, že stravovací zařízení na koupalištích jsou často využívána dětmi a stravuje se tu velký počet zákazníků.

„Bohužel ne ve všech zařízeních bylo vše v pořádku, závady byly zjištěny ve dvou třetinách z celkového počtu kontrolovaných provozoven. Za zjištěné závady byly uloženy v 61 případech peněžité postihy, ve dvou případech bude uložena pokuta ve správním řízení a v jednom případě, kdy bylo bezprostředně ohroženo zdraví zákazníků, byl na místě vydán zákaz provozu,“ shrnula situaci ředitelka ostravské krajské hygienické stanice Helena Šebáková.

Těžko uvěřitelných 48 sezónních stravovacích zařízení například nedodrželo zásady provozní hygieny. „V provozní hygieně se nejčastěji jednalo o nečisté vybavení, jako jsou lednice, umývadla, mrazničky, špinavé podlahy, stěny, strop a podobně. Prostory provozoven navíc mnohdy soužily k uložení předmětů nesouvisejících s provozováním stravovacích služeb,“ vysvětlila hygienička.

Chyběla umyvadla

Velmi často hygienici zjistili také závady ve stavebně technickém stavu provozoven. V provozovnách například často chyběla umyvadla pro mytí rukou personálu, případně byla nepoužitelná kvůli nepořádku, nebo v nich rovnou ani netekla voda. Běžnou závadou bylo i nedodržení vyhovujících podmínek pro skladování potravin. Provozovatelé potraviny nevhodně zamrazovali, skladovali je déle, než stanovil výrobce nebo nedodrželi teploty uvedené na etiketách výrobků.

Dalším častým prohřeškem, s nímž se hygienici přes léto pravidelně setkávali, bylo skladování pokrmů bez ohledu na způsob jejich dalšího použití. „Například potraviny určené pro další tepelné zpracování a které mohou být významným zdrojem onemocnění zažívacího traktu, jako je třeba syrové maso či čerstvá vejce, provozovatelé stravovacích provozů často neskladovali odděleně od potravin pro přímou spotřebu, jako jsou cukrovinky či uzeniny,“ objasnila hygienička.

„Provozovatelé stravovacích provozů si zřejmě mnohdy ani neuvědomují reálná zdravotní rizika, kterými ohrožují své spotřebitele. Ostravská krajská hygienická stanice však jenom během dvou prázdninových měsíců letošního roku zaznamenala 1594 nákaz z potravin,“ upozornila Helena Šebáková. Dodala, že se proto hygienici budou na kontroly stravovacích provozů na koupalištích a koupacích místech i nadále soustřeďovat.

Autor: Jana Rumianová

4.10.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Politici nechápou, co je věda, jak funguje, říká nositel Nobelovy ceny za fyziku

Brno - Vědci se musí místo výzkumu věnovat papírování, kritizoval nositel Nobelovy ceny za fyziku Claude Cohen-Tannou-dji. „Moje děti se věnují vědě také a tráví šedesát procent času sepisováním zpráv," řekl ve čtvrtek fyzik publiku na VUT v Brně.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Veterinární správa varuje chovatele před ptačí chřipkou

Benešov – Odbor životního prostředí na základě výzvy Státní veterinární správy upozornil občany a zvláště drobnochovatele drůbeže na výskyt ptačí chřipky. „V současné době se už v několika státech Evropy objevila řada případů vysoce patogenní ptačí chřipky u volně žijících ptáků i v chovech drůbeže," uvedl vedoucí odboru Tomáš Heřmánek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies