Namísto zavádění kolonoskopu konečníkem do střev polkne člověk kapsli, která vnitřek střev zmonitoruje. Jde o prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku, Češi drží v počtu onemocnění světové prvenství. Studie porovná účinnost klasického a kapslového vyšetření.

Zájemci o toto bezplatné vyšetření se mohou na nemocničním webu podívat na video. Přihlásit se do studie mohou lidé, kteří dosáhli 50 let věku, netrpí závažným onemocněním ledvin a srdce a nikdo z jejich rodiny neměl rakovinu tlustého střeva a konečníku před šedesátkou.

Cílem studie je prokázat, že vyšetření tlustého střeva kapslí zachytí stejný počet polypů, tedy výrůstků ve střevě, ze kterých se může vyvinout rakovina, a časných stadií nádorů jako klasická kolonoskopie.

Pokud se polyp včas odstraní, nemůže se už přeměnit v rakovinový nádor. Riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku stoupá po padesátce, Česko má od roku 2000 screeningový program na včasné vyhledání této rakoviny.

Lidem nad 50 let, kteří nemají problémy, poskytne jejich praktický lékař preventivní test na zjištění krve ve stolici. Pokud odhalí stopy krve, následuje kolonoskopické vyšetření. Konečníkem se do střeva zavede endoskop, sliznice se zobrazí na monitoru a lékař ji pohledem vyšetří. Nově se dělá kolonoskopické vyšetření i bez předchozího testu lidem starším 55 let.

Při kapslové kolonoskopii se vyšetří tlusté střevo a konečník za pomoci speciální videokapsle velikosti 31 krát 11 milimetrů, dělá až 35 snímků za sekundu. Snímky jsou zaznamenány elektrodami, které má vyšetřovaný nalepené na břiše, odtud jsou převedeny do záznamového zařízení.

Vyšetření poskytuje endoskopická jednotka oddělení gastroenterologie, hepatologie a metabolismu v pavilonu A7, 2. patro, telefon 973 203 076.