Lis na trůnu vystřídal Jana Flídra ze Základní školy 5. května ve Dvoře Králové nad Labem a stal se 14. mužem, který za posledních 24 let anketu Zlatého Ámose vyhrál. Z celkem 55 nominací, které letos školáci navrhli, do finále postoupili ještě Radka Dlabalová ze základní školy (ZŠ) Rokycany, Hana Kolpaková ze ZŠ Miloše Šolleho v Kouřimi a Pavel Novák ze ZŠ a MŠ Kameničky a Alena Šedivá z Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře.

Čtěte také: Tři malí chlapci ubili plameňáka v zoo. Jejich rodiče se nyní omluvili

Z celkem 55 nominací, které letos školáci navrhli, do finále postoupili ještě Radka Dlabalová ze základní školy (ZŠ) Rokycany, Hana Kolpaková ze ZŠ Miloše Šolleho v Kouřimi a Pavel Novák ze ZŠ a MŠ Kameničky a Alena Šedivá z Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře. Všichni plnili čtyři úkoly. Museli v jedné minutě představit svou školu, ukázat, jak je znají jejich žáci, za minutu něco publikum naučit a ve volné disciplíně prokázat souhru se svými žáky

Lis zaujal hned v úvodu, kdy se představil vtipným dopisem, který o sobě nechal napsat děti ze školy, kde učí. Žáci ho popsali jako milého i přísného učitele, který vypadá jako gorila, ale uvnitř je plyšovým medvídkem.Prozradili na něj mimo jiné třeba, že má velmi rád řízky. Ukázalo se také, že žáci svého učitele dobře znají. Věděli například, že první pusu dostal ve čtyřech letech ve školce od své spolužačky Lucinky.

Zdroj: DENÍK/ Martin Divíšek

Ve volné disciplíně žáci Lise podpořili vystoupením, ve kterém si zahráli na policisty a únosce. Vyšetřovali přitom zmizení svého učitele. Jedna z dívek vystoupila jako Lisova fiktivní kolegyně, která učitele unesla, protože je prý moc dobrý.

Ministryně korunovala i Ámose jednotlivých předmětů 

Všichni plnili čtyři úkoly. Museli v jedné minutě představit svou školu, ukázat, jak je znají jejich žáci, za minutu něco publikum naučit a ve volné disciplíně prokázat souhru se svými žáky. Partneři ankety vybírali vítěze doprovodných kategorií pro učitele jednotlivých předmětů.

Ministryně Valachová korunovala kromě Lise jako Ámose češtináře ještě Věru Pejčovou ze ZŠ Novolíšeňská v Brně jako nejoblíbenější učitelku matematiky. Ámosem fyzikářem se stala Alena Šedivá z gymnázia Pierra de Couberina v Táboře. Ámosem chemikářem byl vyhlášen Vladimír Šmahaj z Gymnázia Jana Keplera v Praze.

Nepřehlédněte: Lídři členských státu EU se ve Vatikánu sešli s papežem