Nějakou dobu trvalo, než policisté zjistili, že jednotlivé případy mají hodně společného. Nakonec se dostali až na stopu dvou výtečníků z Frýdku-Místku, které v únoru v Ostravě zadržela zásahová jednotka. Její nasazení bylo nutné s ohledem na minulost mladšího z dvojice. Ten totiž v devadesátých letech minulého století čtyři roky působil ve francouzské cizinecké legii.

Oba zatčení zloději mají za sebou bohatou kriminální minulost v podobě třinácti a čtrnácti odsouzení za majetkové delikty.

Od loňského března vykradli šestadvacet přízemních bytů a domů. Působili v několika krajích. „Konkrétně šlo o kraj Zlínský, Plzeňský, Olomoucký, Moravskoslezský a Kraj Vysočina," řekl náměstek moravskoslezského policejního ředitele Radim Wita.

Muži se dovnitř dostávali po vypáčení nebo vytlačení oken. S sebou vozili v autě malý žebřík, který přistavovali ke stěnám budov. „Měl čtyři stupínky," dodal Wita. Zloději na místa činů jezdili za světla, sledovali okolí a v noci šli krást.

Čtěte také: Vztek i slzy. Nacistická hymna pro tenistky není ojedinělý skandál

Brali zejména peníze, šperky, nepohrdli však ani drobnou elektronikou. Většina lupu končila ve výkupnách zlata a zastavárnách. Zisk pachatelé prohýřili nebo naházeli do automatů.

Hodnota ukradených věcí byla vyčíslena na jeden a půl milionu korun. Dalších dvě stě tisíc představovala hodnota poničených oken a dalšího zařízení.

Podle Marka Havrlanta, opavského kriminalisty, který se případem zabýval, měli oba muži bohaté zkušenosti s krádežemi a policejní metody velmi dobře znali. „Nebylo proto jednoduché se k nim dostat, proniknout do jejich prostředí. Museli jsme se s nimi sžít. Poslední měsíce jsme žili takzvaně jejich život," řekl bez bližších podrobností Havrlant.

Vše nasvědčuje tomu, že zloději byli v závěru celé dny pod dohledem policie. „To znamená, že s nimi vstáváme a zase usínáme. Každý den jsme s nimi a snažíme se zjistit co nejvíce informací týkajících se například odbytu," přiblížil kriminalistické postupy Wita.

Mladší ze zadržených je ve vazbě, staršího, který s kriminalisty částečně spolupracuje, policie stíhá na svobodě. Oběma hrozí až osm let vězení.

Nenechte si ujít: Sobotka: Ťok má hospodařit tak, aby byly tři miliardy na silnice