Budíky, náramkové hodinky, displeje mobilních telefonů, kulaté hodiny na veřejných budovách. Všechny tyto ukazatele času dnes v noci zaměstnají své majitele. Během ní se totiž změní letní čas na zimní.

Lidé si tak po roce čekání opět pospí o hodinu déle. Ve tři hodiny ráno by si měli všichni vrátit čas o hodinu zpátky.

Na hodináře kvůli změně času čeká velký shon.

„V prodejně máme téměř pětistovku hodinek, které musí naše pracovnice během neděle přetočit. Zabere jim to několik hodin práce a některé z nich si budou muset dokonce přivstat i v pondělí, aby stihly přetočit poslední hodinky,“ povzdechl si majitel brněnského hodinářství Dalibor Hanák.

Jednoduché to nebude mít ani kostelník chrámu svatého Jakuba.

„Ctíme tradice, takže naše hodiny jsou mechanické. Když se mění čas, musí s tím třítunovým kolosem pohnout kostelník,“ říká správce farnosti Štěpán Foretník. Podle něj přetočení hodin není žádná legrace.

„Změna času na zimní je jednodušší, protože se nemusí ručička vracet zpátky. Kostelník tak hodiny zastaví a šedesát minut počká, než je zase uvede do provozu,“ dodává Foretník.

Zatímco si budou Brňané užívat delšího spánku nebo prodlouženého pobytu v hospodách, řidiči dopravního podniku budou mít napilno.

„Výkon nočních služeb bude o hodinu prodloužený, protože noční spoje pojedou vlastně dvakrát. Ráno už se pojede podle zimního času,“ objasnila mluvčí dopravního podniku Hana Pohanová.

Změna času po neděli dopadne také na některé citlivější lidi.

„Je to vybočení z rytmu, které může mít vliv na lidi, kteří jsou ve stresu. Obvykle se zátěž projeví asi třetí den po změně času. Do týdne ale většinou odezní,“ vysvětlil brněnský psychoterapeut Michal Mynář.

Změna letního času na zimní by měla shodou okolností být také definitivní tečkou za teplým počasím.

„Během víkendu bude v Brně hodně pršet a teploty budou do dvanácti stupňů. Už na konci příštího týdne ale přijde ochlazení a na horách by mělo i sněžit,“ uvedla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress