Srpnové mládě se má čile k světu. Ještě stále tráví většinu času se svou matkou nebo svými sourozenci, ale už se také samo nebojácně pouští na průzkumné výpravy po okolí.

Mládě guerézy ve větvích stromů.Zdroj: Zoo Praha/ Petr Hamerník

Ve větvích stromů ho zatím mají starší rodinní příslušníci raději pod kontrolou, ale na zemi se již pohybuje zcela bez dozoru. Stále je kojeno, ale už začíná ochutnávat pevnou stravu, především listí.

Na české podnebí se dobře adaptují 

Guerézy pláštíkové patří mezi listožravé primáty. Zvláštností jejich trávicího systému je vícedílný žaludek, který obsahuje mikroby rozkládající celulózu, což umožňuje guerézám získat až dvojnásobné množství živin z potravy složené především z listů.

Srst mláděte guerézy pláštíkové pomalu začíná měnit barvu.Zdroj: Zoo Praha/ Vít Lukáš,

Jejich domovinou je Afrika, kde často obývají vysokohorská prostředí, takže na naše podnebí se adaptují velmi dobře. Skupina gueréz pláštíkových chovaná v Zoo Praha tráví většinu roku venku a zázemí příliš často nevyhledává.

Zoo čeká další přírůstek 

Ve fungování skupiny gueréz pláštíkových hrají velkou roli sociální vazby. Žijí pospolitě, vzájemně si důvěřují a o nově narozená mláďata se starají všichni členové skupiny, kromě otce, který zajišťuje bezpečí rodiny. Malé mládě matka hned po narození půjčuje starším sourozencům, kteří se následně podílejí i na jeho výchově, pečují o ně a hrají si s ním.

V nejbližší době očekáváme na Opičích ostrovech další přírůstek, neboť samice guerézy pláštíkové Lomela je březí. Mláďata se rodí jako bílá, postupně se jejich srst zabarvuje, až získá své typicky černo-bílé zabarvení.

Čtěte také: V Zoo Praha proběhla oslava 85. výročí jejího otevření