Jaškovi udělil milost súdánský prezident Umar Bašír a nařídil jeho okamžité propuštění. Zaorálek to označil za úspěch české diplomacie.

Súdánské úřady Jaška vinily z protistátní činnosti včetně špionáže. Zadržen byl předloni, když byl podle české diplomacie na misionářské výpravě s cílem pomáhat místním křesťanům. Podle české diplomacie bylo odsouzení českého občana neodůvodněné. Pro Zaorálka bylo Jaškovo propuštění prioritou. "Petr úplně září a je šťastný, že jede po 14 měsících strávených v pekle domů," uvedl ministr během letu na twitteru.

Nenechte si ujít: ANALÝZA: Babiš chce proměnit Česko. Pevnou rukou

Práci ministerstva zahraničí ocenil jako výbornou jak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), tak předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. "Ministr Zaorálek zaslouží ocenit za skvělý úspěch. Klobouk dolů," napsal na twitteru.

Do Jaškova případu se zapojily i orgány Evropské unie, které pravidelně kritizují porušování lidských práv a násilí proti menšinám v Súdánu. Petici za jeho propuštění podepsalo podle organizace CitizenGO na 400.000 lidí.

Jašek byl obviněn spolu se třemi Afričany ze sedmi trestných činů. Organizace Release International k případu již dříve uvedla, že čtveřice byla stíhána za financování protivládních hnutí v Dárfúru a v Jižním Kordofánu. Ve skutečnosti ale podle ní tito lidé pouze chtěli finančně pomoci studentovi z Dárfúru, který utrpěl popáleniny při demonstraci. Jašek podle obhájců lidských práv předal v Súdánu příspěvek 5000 dolarů určený na léčbu studenta.

Čtěte také: Věra Jourová: Na prezidenta by měl kandidovat Martin Stropnický