O některých senátních návrzích by bylo možné podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) debatovat. Není možné je ale zavést ze dne na den, řekl. Například v případě zavedení územní příslušnosti by se podle Blažka mohla snížit konkurence exekutorů a mohly by vznikat určité monopoly.

Senátní úpravy hájil ve Sněmovně Jiří Dienstbier (ČSSD). Soutěž exekutorů o to, kolik případů získají, pokládá za zvrhlost. Prezidentský kandidát sociální demokracie také trval na tom, aby se nepřiznávaly náhrady za právní služby u bagatelních pohledávek; současný stav je prý nemravný. Poslanec Pavel Staněk (ODS) však namítal, že takové pohledávky by se mohly stát nevymahatelnými.

Pro sněmovní znění hlasovalo 102 poslanců. Tedy o jednoho více, než je pro potvrzení vráceného zákona potřeba.

Poslední výzva

Předloha předpokládá, že dlužníci budou před podáním žaloby dostávat povinně výzvu, aby dluh dobrovolně zaplatili. Exekuce se budou v některých případech spojovat do jedné, čímž se dlužníkům sníží náklady. Neoprávněně zabavenou věc budou muset exekutoři po dohodě s majitelem vracet na místo, odkud ji vzali.

Exekutoři budou moci na druhou stranu zabavit řidičský průkaz neplatičům alimentů. Výjimku by tvořili motoristé, kteří průkaz potřebují pro získávání peněz na své živobytí a závazky. Mezi věci, které by exekutoři naopak zabavovat nesměli, by měla nově patřit domácí zvířata.

Při samotných exekucích by se musel podle novely pořizovat zvukový a obrazový záznam. Předloha také zpřísňuje kárné postihy exekutorů a omezuje cestovní náklady, které musejí dlužníci zaplatit.

U nemovitostí krajů a obcí by se podle návrhu nevyznačovalo v katastru, že čelí exekuci. Pozornost v minulosti vyvolal případ, kdy se takové označení objevilo i u pražského Karlova mostu.