Novela o střetu zájmů má nově zakázat firmám člena vlády přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám. Norma podle sněmovních úprav zabrání budoucím členům vlády provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Senátní ústavně-právní výbor doporučil účinnost normy odložit z ledna na září příštího roku a provázat ji se zákony o elektronických transakcích a politických stranách.

Naopak ke schválení zatím v horní komoře míří novela o ochraně ovzduší, podle níž by úřady mohly kontrolovat otop v domácích kotlích a v případě prohřešků ukládat pokuty. Pravicová opozice to pokládá za prolomení domovní svobody a předpis napadne u Ústavního soudu.

Novela o hmotné nouzi

Zelení mají zase námitky k novele o hmotné nouzi, podle níž by měli být finančně zvýhodněni nezaměstnaní, kteří by byli svolní vykonávat veřejné práce. Podle Elišky Wagnerové (za SZ) by ale odměna byla natolik nízká, že by veřejná práce fakticky znamenala protiústavní nucenou práci.

Senátoři také zřejmě vrátí obcím možnost pokládat vodovody, kanalizace a další podobnou infrastrukturu podélně pod krajskými i státními silnicemi. Schválena bude také novela, která umožní státu od příštího roku zakázat v Česku pěstování geneticky modifikovaných plodin.

Senátoři se sice sejdou až po volbách, ale ještě v předvolebním složení. Mandát 27 senátorů, kteří měli možnost letos usilovat o znovuzvolení, končí až 23. října. Nově zvolení senátoři budou moci hlasovat až po uplynutí lhůty po projednání případných stížností proti jejich volbě a složení slibu v půli listopadu.