Staré pořekadlo, že „čas jsou peníze", v dnešní uspěchané době platí dvojnásobně. Uvědomují si to i bankéři.

Chtějí proto vyjít vstříc klientům, kteří potřebují zařídit rychlé poslání peněz na cizí účet. V rámci jedné banky lze peníze prakticky ihned převést už dnes. Mezibankovní převody ovšem procházejí přes Českou národní banku (ČNB) a cílová banka je klientovi na účet může ze zákona připsat dokonce až následující pracovní den. To by se mohlo změnit.

Přečtěte si: Veterináři našli v malešické prodejně 260 kg zkaženého masa

Banky ve spolupráci s ČNB a Českou bankovní asociací jednají o tom, jak u nás zavést službu tzv. okamžitých plateb. Tedy, aby peníze na účet v jiné bance došly prakticky hned po jejich odeslání z konta.

„Předpokládá se, že by k zavedení okamžitých plateb mohlo dojít v druhé polovině roku 2018," uvedla pro Deník mluvčí Equa bank Markéta Dvořáčková. O příštím roce hovoří také Zdeněk Kovář, mluvčí Fio banky. Dostupnost rychlejších plateb na domácím bankovním trhu v horizontu dvou let očekává Pavel Vlček z mBank.

ČNB jejich optimismus mírní. „O zahájení projektu dosud nebylo rozhodnuto, není tedy stanoven ani termín realizace," uvedla Denisa Všetíčková z ČNB. Dobrou zprávou podle ní je, že by nový produkt zřejmě neměl být exkluzivní záležitostí. „Spíše by mělo jít o běžnou službu, jejíž cena by byla srovnatelná s cenami současných standardních plateb," naznačila.

DRAHÉ EXPRESNÍ PLATBY

I nyní banky nabízejí expresní platby, ty jsou ale více zpoplatněny.

„Záleží na tom, v kterou denní dobu je platba zadaná," řekl Deníku Zdeněk Kovář z Fio banky, která v případě zadání požadavků do 11:50 hodin zařídí za poplatek 1,50 Kč zrychlenou platbu. Na účet v jiné bance bude připsána ten samý den. V případě zadání platby do 13:50 zajistí tzv. prioritní platbu – v tomto případě ovšem vyjde klienta připsání na účet ve stejný den na stokorunu.

Mezi 100 a 200 korunami se pohybují také poplatky za expresní platby u většiny ostatních bankovních ústavů. Výjimkou je třeba Equa bank, která je nabízí za 29 korun.

Jednoduché cesty k rychlým převodům ovšem existují už dnes. Okamžité převedení částek až do 20 000 korun z jedné banky do druhé za poplatek 39 korun již od minulého roku nabízí start-up expresniprevod.cz.

START-UP NEZASPAL

„Rychleji než přes nás peníze nepřevedete," řekl Deníku Martin Chlubna, který za projektem stojí. Účty má založené u řady bank. Klient zašle peníze na jeho účet u „své" banky a poskytovatel služby mu ze svého účtu na požadované konto u jiné banky pošle peníze.

Třeba Česká spořitelna nebo Fio banka jsou schopny připsat peníze kdykoli, u některých jiných bank je třeba čekat na otvírací hodiny poboček. Expresniprevod.cz proto okamžité převody garantuje ve všední dny v době od 9 do 17 hodin.

Toho, že by banky v blízké budoucnosti výrazně zrychlily služby a připravily jej tedy o zákazníky, se ovšem Chlubna neobává. Podle něj je stále bude brzdit nutnost ověřovat všechny transakce. Očekává však zlevnění expresních plateb.

Jiří Janda

Čtěte také: Co je nepřijatelné? Večerní emaily nebo zdrobněliny v doméně