Skupina to uvedla na speciálním webu; odkaz na něj zveřejnila na svém facebookovém profilu. Skupina Ztohoven vyvěsila červené trenýrky na Pražském hradě místo prezidentské standarty loni na podzim, o standartě tvrdila, že uletěla. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček rozstříhání standarty ostře odsoudil.

Boj za decentralizaci moci

Skupina Ztohoven rozstříhání zdůvodňuje bojem za decentralizaci moci, které podle nich musí být dosaženo postupným procesem emancipace „v nikdy nekončícím zápasu se zrůdnými tendencemi kontrolovat naše životy". Standartu ve svém prohlášení označují za postmonarchistický symbol a historický relikt centralizované mo­ci.

Skupina Ztohoven vyvěsila červené trenýrky na Pražském hradě místo prezidentské standarty loni na podzim, o standartě tvrdila, že uletěla. 

Prasárna, tvrdí Ovčáček 

„Taková prasárna mě ze strany ‚sto hoven' vůbec nepřekvapuje," řekl Ovčáček. Od začátku bylo podle něj jasné, že skupina v souvislosti „s krádeží" standarty provede další čin.

„Myslím, že až toto vstoupí ve všeobecnou známost, vyvolá to mezi občany České republiky jednu jedinou věc, a to je zhnusení," poznamenal. Dodal, že bude zajímavé sledovat reakce některých politiků, kteří podle něj loňské dění v souvislosti s vyvěšením rudých trenýrek zlehčovali.

Oficiálně Pražský hrad podle Ovčáčka kvůli aktuálnímu činu Ztohoven vystupovat nebude. „Ti, co takto činí, sami ukazují, co jsou zač. Nemá smysl v tuto chvíli vystupovat oficiálně k té záležitosti. Ukazuje to na to, v jakém zrůdném světě tito lidé žijí a v jakém zrůdném světě se pohybují," řekl.

Případem červených trenýrek se začne ve středu zabývat soud. Trojice umělců čelí obžalobě z výtržnictví, krádeže a poškozování cizí věci. Hrozí jim až tři roky vězení.

Červené trenýrky na Hradě

Obří červené trenýrky vyvěsili členové Ztohoven 19. září 2015 na protest proti politice prezidenta Zemana. Na střechu Hradu tehdy vylezli po lešení, převlečení byli za kominíky.

Po činu zveřejnili prohlášení, ve kterém kritizovali prezidenta a to, jak se podle nich přiklání k diktátorským režimům a používá vulgarismy. Podle nich spodní prádlo představovalo „standartu muže, který se nestydí za nic".

Ovčáček následně uvedl, že byla poškozena střecha Hradu a stožár. Standarta podle něj stála 33.000 korun, celková škoda prý dosáhla 100.000 korun.

Loni se soudy případem zabývaly ve zkráceném řízení, které se používá u méně závažných trestných činů, obvodní i odvolací soudy však odmítly členy Ztohoven potrestat.

Ve spisu podle nich chyběly důkazy o tom, že čin spáchali právě obvinění, skutek podle nich také nesplňoval podmínky pro zkrácené řízení. Případ se tak vrátil policii k došetření.

Čtěte také: Novým šéfem ochranky prezidenta se dnes stal Zdeněk Šiman