Česká stomatologická komora (ČSK) se proto rozhodla pacientům pomoci. Umožňuje jim najít zubního lékaře na internetu. Na adrese http://domino.dent.cz/csk/seznamcl.nsf zveřejnila seznam tuzemských zubařů, kteří stále přijímají nové pacienty. Ti tak už nebudou muset obvolávat či obcházet jednotlivé zubní ordinace.

„Zubaře přijímající nové pacienty je možné vyhledávat jednak podle obce a jednak podle pojišťovny, se kterou mají smlouvu,“ říká ředitelka kanceláře stomatologické komory Marie Švábová.

I na internetu však volných zubařů rychle ubývá. „Po spuštění databáze koncem února jsme registrovali dvěstětři zubních lékařů, přijímajících nové pacienty. Nyní je to už jenom stoosmdesátdevět,“ připouští viceprezident ČSK Pavel Chrz.

Skutečný počet volných zubařů je ale podle stomatologické komory o něco vyšší. „Účast v databázi je dobrovolná a někteří dosud volní zubaři nechtějí kontakt na sebe uvést,“ myslí si Chrz. Podle něj se lékaři většinou obávají, že nebudou z internetového seznamu po naplnění kapacit včas vyškrtnuti, jak komora slibuje.

Další novinkou na webu ČSK je zveřejnění telefonních čísel ordinací, což dříve zákon neumožňoval. „Do budoucna také plánujeme přidat odkazy na webové stránky lékařů a uvedení jejich smluvních vztahů s pojišťovnou,“ říká Švábová. Už od loňska je pak na internetu možné najít informace o vzdělání či případných specializacích jednotlivých zubařů.

Držte se svého zubaře. Nové pacienty neberou

Přistěhovali jste se z jiného města? Přišli jste z nějakého důvodu o svého dentistu? V tom případě počítejte s komplikacemi. Do seznamu zubních lékařů, kteří přijímají nové pacienty, se na webové stránky České stomatologické komory zaregistroval jediný zubař z celého okresu.

„Chodil jsem do zubní ordinace k Danielu Konečnému. Ten se ale odstěhoval do Prahy,“ říká Josef Novotný z Tábora. Dojíždět se mu za ním nechtělo, a tak ještě než jeho zubař opustil Tábor, začal se poohlížet jinde. „Všude měli plno. Jel jsem podle telefonního seznamu, ale nemohl jsem se chytit,“ vzpomíná Novotný. Nakonec mu pomohla intervence známých, a tak jeho peripetie měla šťastný konec.

Zubaři stárnou

Zubař Stanislav Kukrál má plný stav. „Nové pacienty nepřijímáme,“ tvrdí zdravotní sestra Blanka Bosňáková. To se podle jejích slov týká hlavně přeběhlíků a spekulantů. Pro ty jsou dveře této bechyňské zubní ordinace zavřené. „Pokud se přestěhuje někdo úplně nový, tak ho v krajním případě vezmeme. Taky se někdy slitujeme nad rodinnými příslušníky,“ připustila Bosňáková.

„Stárneme, ubývá nám sil a pacientů přibývá,“ zhodnotila situaci táborská dentistka Eva Horáková. Potvrdila, že mnoho zubařů v okrese se dostává do důchodového věku a nové odborníky škola nechrlí. „Ještě před osmnácti lety bylo téměř nemožné otevřít si v Táboře novou ordinaci. Teď se ale situace obrátila,“ míní Horáková. Její klientela čítá okolo 1500 pacientů. „Nemám za potřebí se víc honit. Je to pro mě ideální stav, takže opravdu nikoho nového nepřijímám,“ uvedla zubařka.

Jedno jméno

Na seznamu České stomatologické komory figuruje za lékaře přijímající nové pacienty jediné jméno: Renata Vutjanoková. „Ano, teď momentálně přijímám nové pacienty. A to proto, že mi odejde silný ročník dorostenecké prevence,“ uvedla Vutjanoková.

Podle jejích slov není mezi dnešní mládeží o registraci takový zájem. I z tohoto důvodu se nyní přeorientovala více na dospělé pacienty. „Nemůžu přijmout neomezený počet lidí, ale nějaké zaregistrovat mohu. Až budu mít plno, ze seznamu stomatologické komory se nechám vyškrtnout,“ upozornila lékařka.

Martin Dohnal, Kateřina Nimrichtrová