Příroda by si teoreticky měla pomoci sama a když v jezírku a jeho okolí vybudujete poctivý ekosystém, nebudete mít s čištěním vody tolik práce. To ale platí jen u větších jezírek o rozloze nejméně 50m čtverečních. Čím menší a mělčí máte jezírko, tím víc vaší pozornosti bude vyžadovat.

Průtok vody

Úplně nejhůř se udržuje stojatá voda, kde se napadané nečistoty usazují a rozkládají - nemají kam odplavat. Na to bychom měli myslet už při stavbě a jezírko opatřit čerpadlem, které bude vodu nahánět třeba na kaskádu nebo malý vodopád. Voda se tak bude pročišťovat a vytvoří se v ní víc kyslíku pro rostliny a ryby.

Voskovky jsou nejen krásné, ale i užitečné
Pokojové rostliny, které čistí vzduch

Vodní rostliny

Přirozenými čističi vody jsou vodní rostliny, které si berou živiny z nanesených nečistot. Pro efektivní plnění své funkce by měly zabírat asi polovinu vodní plochy, nesmíte je ale nechat rozrůst příliš, abyste mezi nimi ještě vůbec nějakou vodu viděli. Řeší se to buď tak, že se rostliny umístí jen do určité části dna, která se zahradí kameny, nebo se vysadí do výsevných košů. Ze substrátů je nejvhodnější štěrk, jenž rostliny ukotví, ale neposkytne jim živiny. Rostliny jsou pak nuceny zpracovávat nečistoty ve vodě.

Zdroj: Shutterstock.com

Rybičky

Ačkoli jsou rybičky ve vodě doma, k jejímu čištění nenapomáhají - spíš naopak. Jejich výkaly podporují růst řas a kvalitu vody zhoršuje i nezkonzumované krmení. v malých jezírkách budou okrasné rybky vyžadovat účinnou filtraci, aby vůbec ve vodě přežily.

Biologická filtrace

K čištění jezírek se nejčastěji používá čerpadlo s biologickou filtrací. Ta obsahuje užitečné bakterie, které se umějí poprat se škodlivými látkami ve vodě, zbavují vodu choroboplodných zárodků a omezují růst řas. Prostředky pro úpravu jezírkové vody se vyrábějí zásadně na přírodní bázi, často z rašeliny nebo ječné slámy, která účinně likviduje řasy. Pokud jste jezírko napustili vodou z vodovodního řádu, je vhodné vodu ošetřit přípravkem Tetra Pond Aqua Protect, jenž neutralizuje chlór.

Automatický bazénový vysavač
Čím důkladně vyčistit zanesené dno bazénu