Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sedm praktických tipů pro sušení ovoce a zeleniny

Nestíháte zpracovat hojnou úrodu ze zahrádky a nechce se vám do pracného zavařování? Sušení je nejjednodušším způsobem, jak uchovat vypěstované ovoce i zeleninu na zimu. Poradíme vám, jak na to.

8.8.2017
SDÍLEJ:

1. Na teplém suchém místě doma na polici nebo v sušícím sítu se dají sušit bylinky a houby, zatímco ovoce a zelenina potřebují větší teplotu, jinak začnou plesnivět. V chladných měsících je můžete sušit na radiátoru nebo u kamen, v létě k tomuto účelu poslouží horkovzdušná trouba nebo elektrická sušička. Plynová trouba není vhodná, protože má tendenci hřát víc, než je k sušení potřeba.

2. Každý druh ovoce a zeleniny vyžaduje k sušení různou teplotu, většinou mezi 50 a 57°C. Při vyšších teplotách plody tvrdnou a ztrácejí cenné vitamíny.

3. Plody k sušení by měly být vyzrálé, čerstvé, zbavené pecek a nakrájené na 5mm silné plátky. Pokud sušíte v troubě, neměli byste je pokládat na plech, ačkoli to v našich domácnostech bývalo zvykem. Ovoce chytá plechovou pachuť a nemůže jím procházet vzduch, což vede ke ztrátě barvy. Lepší je proto sušit plátky přímo na roštu.

4. Dobře usušené ovoce je pružné, při rozkrojení by se na něm neměly objevit kapky vlhkosti. Zelenina bude na dotyk tvrdší a křehká. Usušené plody nechte asi hodinu vychladnout a poté je ihned uskladněte ve vzduchotěsných nádobách nebo plátěných sáčcích. Pokud je necháte na vzduchu déle, mohly by znovu nasáknout vlhkost. Dobře uskladněné sušené plody vydrží ve spíži jeden až dva roky.

5. Pokud jste zvyklí sušit převážně jablka, hrušky a švestky, neváhejte zkusit experimentovat a usušit třeba rajčata nebo papriky. V zimě je jistě oceníte při přípravě italských a řeckých specialit nebo jen tak zakápnuté olivovým olejem na topince s česnekem. Zejména v kvalitních elektrických sušičkách se dá bezpečně usušit doslova všechno, s výjimkou malin, jahod a ostružin. Tyto plody je lepší zamrazit.

6. Sušičku vybírejte nejen podle plánovaného objemu sušených plodů, ale také podle výkonu a spotřeby energie. Optimální výkon je kolem 500 W. Jednotlivé výrobky se liší kapacitou i možností nastavení přesné teploty a délky sušení. Nejpokročilejší modely obsahují termostat s plynule regulovatelnou teplotou a samy se ve správný čas vypnou.

7. Sušička nemusí stát po zbytek roku v koutě. Můžete v ní sušit maso nebo domácí těstoviny, a dá se v ní dokonce vyrábět jogurt a rozpékat pečivo. Využijete ji zkrátka na výrobu veškerých potravin, jejichž příprava vyžaduje velmi nízkou teplotu a klasická trouba se pro ni nehodí.

Autor: Redakce

8.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Martin Kratochvíl.
6

Týdenní zkrat: Pojistka na blbost

Následky bouřky na Horšovskotýnsku.
2 118

Bez elektřiny desítky hodin, stojí i některé vlaky. To je účet páteční bouřky

V Evropě se odehrálo pět krvavých útoků v rozmezí pouhých 48 hodin

Uplynulých 48 hodin bylo pro Evropu tragických. Odehrálo se celkem pět útoků, které si vyžádaly nespočet zraněných a také mrtvých. 

Zakladatel Microsoftu objevil v Pacifiku americký křižník potopený před 72 lety

Těžký křižník USS Indianapolis pohřbily vlny Tichého oceánu v samém závěru druhé světové války. Osud bezmála 1200 mužů na palubě zpečetilo torpédo vystřelené z japonské ponorky na konci června 1945. Jeho příběh dnes díky týmu Paula Allena, spoluzakladatele Microsoftu, znovu ožívá.

Malého Péťu režisér objevil při americkém fotbalu v Českém Krumlově

/ROZHOVOR/ Režisér filmu Václav Marhoul, který před několika dny natáčel v Českém Krumlově další záběry do filmu Nabarvené ptáče, říká, že už je v Českém Krumlově pomalu jako doma.

Dítě vběhlo pod auto, poté následovala rvačka dospělých

K těžké dopravní nehodě došlo v sobotu kolem 18. hodiny v části obce Filipov na Čáslavsku. Čtyřleté dítě tam vběhlo pod kola projíždějícího osobního auta. Vrtulník letecké záchranné služby ho s vážným zraněním přepravil do pražské nemocnice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení