Břečťan popínavý zná snad každý. Možná ho vnímáme méně než trávu. Roste v některých listnatých lesích na zemi i na stromech, objímá naše domy, někde se nesměle plazí mezi mulčovacími štěpkami v nově založené městské zeleni. Je to rostlina, která žije tak trochu naruby. Právě teď přináší plody, hezké modravé kuličky, které jsou pro člověka jedovaté.

Rýmovník
Zázračný rýmovník

Plody pod sněhem

Ilustrační fotoZdroj: Shutterstock.comKvěty břečťanu se objevují ve chvíli, kdy ostatní stromy shazují listy. Žlutavé nepříliš výrazné paličky, respektive okolíky, začínají kvést na konci září. To vítají především včely, které už nemají mnoho dalších možností pro pozdní pastvu. Bobulky začínají dozrávat kolem Vánoc a s příchodem nového roku dostávají sytou modrou barvu. Vypadají opravdu hezky, jsou totiž docela podobné borůvkám. Vcelku ochotně se jimi živí ptáci, pro něž v přírodě moc obživy v zimních měsících není.

Zdroj: Youtube

Nepolykat, nesahat

Břečťan je spíš náš přítel a nemusíme se ho příliš bát. Jeho krásné modravé plody mají ohavnou chuť, takže nehrozí otravy po požití. U některých citlivějších osob může styk s břečťanem způsobovat zarudnutí kůže. Ani to nebývá nijak závažné a většinou rychle zmizí. V kontrolovaných dávkách se břečťanový výtažek používá jako lék proti kašli. Ze středověku se dochovaly receptury analgetických lektvarů, kde kromě jiných rostlin byl uveden i břečťan.

Kamna
Po zimě vyčistěte kamna

Ilustrační fotoZdroj: Shutterstock.comPopínavá liána není běžně považována za parazitickou rostlinu. Stromy, po nichž šplhá, spíš chrání jako fyzická podpora. V zimě je dobrou tepelnou izolací, ale také brání růstu hub na stromové kůře. Co se týče břečťanu na domech, je také spíš užitečný. Podle některých studií má rostlina očistné vlastnosti i pro budovy, protože je schopna neutralizovat různá rozpouštědla používaná v barvách a lacích. Neškodí omítkám, pokud jsou v dobré kondici, ale je třeba hlídat, aby se břečťan nevyšplhal na střechu a nezačal nadzvedávat tašky.

Pohádky na závěr

Rostlina se často vyskytuje jako symbol věrnosti. V některých verzích báje o Filemon a Baucis se jeden ze starců mění právě v břečťan, aby se mohli manželé objímat na věky věků. Na druhou stranu se břečťan používá jako jeden z atributů boha Dionýsa. Věnec z listí, který mívá na hlavě, má zahánět kocovinu. Podle jiných interpretací se Dionýsovi podaří skrýt v břečťanovém porostu, když za ním přišel rozlícený Zeus, jeho otec, aby mu nejspíš vynadal za jeho nekonečné popíjení a další lumpárny.