Možná vás to napadá právě o Vánocích. Bylo by hezké mít před domem jedličku, kterou si každý v adventním čase hezky nazdobíte. Jenomže to není jen tak. Zejména pokud uvažujete o klasické jedli bělokoré, jediném druhu, který je v naší zemi původní. Jedle bělokorá z našich lesů téměř vymizela vlivem znečištěného životního prostředí, těžby dřeva a dřevokazných hub. Přestože se dneska opět s úspěchem vysazuje, je to pořád hodně citlivý strom, který se hodí spíš do podhorských strání než na zahradu. Potřebuje mírně kyselou, vlhkou půdu a hodně místa, protože mívá velmi hluboké kořeny a dorůstá výšky až 45 metrů. Jedli bělokorou zároveň musíte chránit před větrem - její větve jsou měkké a snadno se lámou.

Jedle kavkazskáZdroj: Shutterstock.comJedle bělokorá tedy není pro domácí pěstování zrovna praktická, existují ale mnohem vhodnější druhy. Když si koupíte jedli jako vánoční stromek, nejspíš půjde o jedli kavkazskou. Tento druh roste velmi pomalu a dorůstá výšky 12- 18m, v přírodě v evropských podmínkách někdy až 30m. Existují i zakrslé kultivary, které se hodí do menších zahrad. Také jedle kavkazská potřebuje vlhkou a propustnou půdu, nejlépe s mírně kyselým pH.

Zeminu s obsahem vápníku naopak snese jedle ojíněná, taktéž ale vyžaduje hodně vlhkosti. Pokud pro ni máte vhodné prostředí, můžete si vybrat z řady zajímavých kultivarů, které se stanou skutečnou chloubou vaší zahrady. Například "Violacea" se pyšní dlouhými stříbřitými jehlicemi, které po celý rok vypadají jako zasněžené.

Selaginella lepidophylla
Růže z Jericha pravá a falešná

Velice dekorativní namodralé šišky nese jedle korejská. Jde o pomalu rostoucí druh, jenž je citlivý na pozdní mrazíky, takže vyžaduje chráněné stanoviště. Jeho menší kultivary se vysazují i do skalek.

Teplou polohu, zásaditou půdu a čisté ovzduší potřebuje jedle španělská, která se vyznačuje hustou kuželovitou korunou. V našich podmínkách dorůstá do výšky pouhých 10 m, a můžeme ji proto vysadit i do zahrady jako působivý solitér.

Barborky a jmelí: tajemné, pověstmi opředené vánoční dekorace