Jaké jsou přednosti jehličnanů?

Jehličnany jako často velmi dlouhověké dřeviny nepodléhají během roku výraznějším vizuálním změnám. Všeobecně se mohou chlubit velkou tvarovou rozmanitostí – mohou být široce nebo úzce kuželovité, sloupovité, převislé, kulovité, vejcovité, poléhavé nebo rozprostřené. Jejich tvar můžete ovlivnit vy sami zaštipováním mladých výhonků (od jara do konce června), a dát tak svému stromku podobu podle vašeho vkusu. Zajímavé jsou samozřejmě i jehlice a jejich barva či délka. Mohou být světle i tmavě zelené, stříbřité až modravé, žluté i žlutozelené, oranžové a u opadavých druhů i hnědé. V zásadě je intenzita vybarvení jehlic v průběhu roku neměnná, i když jehličnany na slunečném stanovišti jsou intenzivněji vybarveny.

jehličnanyZdroj: Shutterstock

Také čtěte: Reality na prodej: něco pro lyžaře

Jak jehličnany v zahradě využít?

Jehličnany mohou mít v zahradě různé uplatnění:

1. Prostřednictvím těchto dřevin lze vymezit a uzavřít prostor či zarámovat pohled na dům ze zahrady. Taktéž pomáhají navázat na okolní přírodu a zakrývají nevzhledná místa.

2. Jehličnan-solitér musí být nenáročný, rychle rostoucí a tvarem zajímavý druh. Výborně se vyjímá uprostřed trávníku. Většího efektu docílíte, když ho zespodu osvítíte zahradními svítidly, případně ho během vánočního období můžete ozdobit drobnými světélky.

3. Tyto dřeviny můžete vysazovat i do skupin spolu s ostatními jehličnany. Výborné je kombinovat druhy s různými tvary a barvami se vždyzelenými dřevinami (vavřín, skimmie, rododendron) a okrasnými travami. Ve skupině by měl vždy převažovat jeden druh a ostatní by měly kompozici nenásilně doplňovat.

4. Zakrslé jehličnany jsou pěkné především ve skalkách a vřesovištích, některé dokonce i u vodních ploch.

jehličnanyZdroj: Shutterstock

5. V porovnání s jinými dřevinami jsou jehličnany reprezentativnější, proto jsou vybrané druhy a kultivary vhodné do předzahrádek či vstupních prostorů.

6. Některé druhy cypřišků a tújí jsou vhodné na živé ploty. Plazivé jalovce zase dokážou souvisle pokrýt půdu na takových místech, kde se nedaří trávníku.

Také čtěte: Jak rekonstruovat citlivě a přitom moderně

Jak nakupovat jehličnany

Pokud chcete mít na zahradě opravdu krásný strom nebo stromky, neřiďte se pouze tím, jak stromek právě v obchodě vypadá a za jakou je cenu. Zvažte, zda mu dokážete poskytnout ve vaší zahradě adekvátní vegetační podmínky, a jde-li o vzrostlejší druhy, i dostatek prostoru. Je totiž opravdu hrozné, když po čase strom vyroste natolik, že začne v zahradě překážet a bude vyžadovat nevyhnutelný řez větví. Hrubým a neomluvitelným zásahem je, když solitérnímu jehličnanu odřežete celý vrchol v naději, že strom přestane dále růst. Pud sebezáchovy však i v tomto případě funguje velmi dobře – poškozený jehličnan obvykle ještě víc zmohutní. Vaším trestem bude, že se ještě pár let budete muset dívat na své nepěkné a nepřirozené dílo. Proto je nutné už při výsadbě myslet na rozměry dřeviny, jichž dosáhne po jisté době. Do menších zahrad jsou vhodnější zakrslé druhy a kultivary.

jehličnanyZdroj: Shutterstock

Kde a jak je pěstovat?

Většina jehličnanů dává přednost neutrálním, případně mírně kyselým půdám. Je nutné udržovat půdu mírně vlhkou, ale ne přemokřelou. Některé druhy vyžadují před výsadbou úpravu půdy, jako například přidání rašeliny nebo kůry. Pro rovnoměrnou siluetu a hustý růst je velmi důležitý dostatek světla. Jehličnatým dřevinám většinou nepřekáží slunce.

Jehličnany se sázejí vždy s kořenovým balem brzy na jaře (březen, duben) nebo na podzim (přibližně od září do října). Nedoporučujeme vysadit je do zmrzlé půdy, jejich šance na uchycení bývají velmi nízké. Zasaďte je alespoň do takové hloubky, v jaké byly zasazeny v květináči. Celkově by jáma měla být dvakrát větší než kořenový bal. Na zasypání je určený speciálně vytvořený a upravený substrát.

jehličnanyZdroj: Shutterstock

Hned po výsadbě nezapomeňte stromy vydatněji zalít a jejich okolí mulčovat drcenou kůrou (stačí pěticentimetrová vrstva). Rok po výsadbě a v dalších letech v obdobích sucha zalévejte jehličnany pravidelně. Mladé jedince se dokonce doporučuje zalévat i v zimě, když nemrzne. Pro nově vysazené jehličnany je velmi nebezpečné zimní slunce, proto je před ním chraňte.

Také čtěte: Netradiční architektura: jeskynní dům

Starší stromy můžete přesadit, ale jen na jaře. Důležité je, aby se zachovalo stejné směrování k světovým stranám a aby byla zabezpečena pravidelná zálivka.