Pro stinnou část interiéru s okny otočenými k severní straně se hodí rostliny původem z tropického deštného pralesa, které jsou ze svého domova zvyklé na stín a stálou teplotu po celý rok. Většinou se pěstují velmi snadno, jediným problémem v bytech bývá suchý vzduch. Tropické rostliny pokud možno nestavte přímo na parapet, pod kterým je radiátor. Pomůžete jim, když pod ně umístíte misky s vlhkými oblázky a budete zvlhčovat vzduch v místnosti například odpařovačem.

Vypěstujte si vlastní chilli papričky; jde to i v bytě

Pokojových rostlin vhodných do stinného severního koutu je celá řada. Mívají rozličné tvary a kresby listů, jež kolikrát vypadají skutečně jako malované. Jednou takovou krasavicí je třeba kalatea. Ta by měla stát nejlépe v polostínu, protože ve zcela tmavém koutu by se jí listy tak pěkně nevykreslily. Kalatea je zvláštní mimo jiné tím, že na noc vzpřímí listy a ráno se zase pěkně rozevře. Jako by chodila spát s vámi.

Aglaonemu nemusíte často zalévatZdroj: Pixabay.com

Zelenými listy se žlutou či stříbrnou kresbou zaujme aglaonema čínská. Jde o velmi nenáročnou rostlinu, která rozjasní i pochmurný tmavý interiér. Když ji občas zapomenete zalít, bude to jedině dobře, substrát by měl mezi jednotlivými zálivkami trochu proschnout. Na přelití je aglaonema naopak háklivá.

Nijak zvláštní péči nevyžaduje ani zamiokulkas. Musí být jen chráněn před průvanem, je citlivý na nižší teploty. Zalévat ho stačí jednou týdně, substrát by neměl být permanentně vlhký, jinak hrozí zahnívání stonku.

Bramboříky
Pokojové bramboříky potřebují chladnou místnost, v teple uschnou

Pokud chcete, aby se v severním koutě zelenaly i stěny, doplňte vzpřímeně rostoucí pokojovky převislými nebo popínavými druhy. Vděčnou rostlinou je v tomto ohledu třeba šplhavý fíkus, který na rozdíl od výše uvedených druhů vyžaduje zálivku častější, substrát nikdy nesmí zcela vyschnout. Je třeba ho také pravidelně zastřihávat, protože roste rychle a bujně.