Tedy nezodpovíme je my. Zodpoví je odborník, který o tom ví určitě víc než my – Jiří Pschera, technický poradce společnosti Paramo, a. s. Vybrali jsme nejčastější dotazy, které na oleje k sekačkám padají a odpovědi na ně v technických listech motoru opravdu nenajdete.

V sekačce mám doporučený olej typu SAE 30 a v zahradním traktůrku SAE 5W-30. Jaký je mezi nimi rozdíl a můžu prostě nakoupit více jednoho či druhého a dát ho do obou strojů?

Základní rozdíl je v tekutosti motorového oleje v zimním období, kdy olej SAE 30 (monográdový) je ropný „letní motorový olej“ a olej SAE 5W-30 je celoroční syntetický olej s použitím až do -30 °C. Pokud požadujete použít jeden olej z výše uvedených, při dodržení zimního provozu – pak se musí použít olej SAE 5W-30. Používat však olej SAE 5W-30 do klasické sekačky je značně neekonomické.

Příklad oleje pro zahradní techniku: MOGUL ALFA 4T

Celoroční motorový olej určený především k mazání čtyřdobých benzinových a naftových vysokootáčkových motorů malé zahradní, zemědělské a stavební techniky (motorové sekačky, zahradní traktory, kultivátory, motorová čerpadla, elektrocentrály, vibrační pěchy apod.) vyžadujících použití celoročního motorového oleje SAE 10W-30.

  • Viskozitní klasifikace: SAE 10W-30
  • Výkonová klasifikace: API SL/CF
  • Cena: 126 Kč

Jak dlouho vydrží olej v sekačce? Jak často by se měl měnit?

V klasické sekačce doporučujeme měnit olej jednou za rok.

Pozná se nějak už špatný olej?

Kvalitu oleje nelze zjistit bez laboratorních přístrojů. Pokud je motorový olej černý, je v pořádku – rozpouští kaly a nečistoty v motoru a nechává je ve vznosu. Proto se musí motorový olej měnit vždy za tepla.

Co mám dělat s vyjetým olejem?

Motorové oleje odevzdejte nejlépe do sběrného dvora.

Co znamená značka SAE?

SAE neurčuje výkonnost motorových olejů, ale jejich viskozitní třidu, tedy tekutost olejů v zimním a letním období. Např. SAE 15W-40 – olej je možné provozovat od cca -20 °C do 40 °C.

V návodu mám napsáno, že oleje musí být klasifikovány minimálně pro SF, SG, SH a SJ. Co to znamená? Kde tuhle informaci najdu?

Jedná se o výkonové klasifikace dle API (americké značení výkonnosti motorových olejů). Rozdělují se na API Sx – pro benzinové motory a na API Cx – pro naftové motory. Druhé písmeno je výkonnost značená písmenem a řazené od A – alfabeticky tj. API SJ je výkonnější než API SF. Výkonnost olejů naleznete na etiketách motorových olejů.

Když mám syntetický olej 5W-30, můžu ho nechat přes zimu v sekačce?

Vzhledem k tomu, že syntetický olej 5W-30 je celoročním motorovým olejem, lze jej nechat v sekačce i během zimního období.

Můžou se různé oleje míchat?

Doporučujeme míchat oleje se stejnou viskozitní a výkonovou úrovní, tj. se stejnou SAE, API, ACEA atd.