1. Základem je dostatek živin

Bez výživné půdy se při pěstování jahod neobejdete. V zahradnictvích můžete pořídit substrát přímo určený pro jahody, ten je vhodný zejména pro pěstování v nádobách na balkóně. Do záhonu by se měl vpravit kompost už dva týdny před výsadbou, případně jahodníkům vyberte stanoviště, kde se předchozí plodiny hnojily chlévskou mrvou. Jahody potřebují mírně kyselou půdu, alkalická jim neprospěje.

2. Hodně zalévat, ale pozor na plíseň

Jahodníkům by se měla dopřát dostatečná vláha, přičemž platí, že je lepší vydatná zálivka jednou týdně, než zalévání každý den po troškách. Problém vzniká při delších deštích, kdy vlivem přílišné vlhkosti plody snadno chytají plísně. Keříky proto podkládáme plastovými košíčky, které plodům zabrání v kontaktu s rozmáčenou půdou.

Černucha setá
Nenáročné letničky, které mohou do půdy už v dubnu

3. Pasti na plže

Za deštivého počasí je tu navíc riziko, že se nám do jahodníků pustí plži. Nachystejte na ně jednoduchou past: do země vyryjte hlubší rýhu a vystelte ji listy salátu, které jste pokropili vodou nebo pivem. Past zakryjte prkénkem a každé ráno zkontrolujte. Plži by se tu měli nahromadit a snadno je odtud vysbíráte.

Zdroj: Pixabay.com

4. Černá fólie

Bohatší úrodu sklidíte, pokud jahody vysadíte na hrůbky pokryté černou netkanou textilií. Půda se pod fólií zahřívá a nevysychá, navíc voda je sváděna do rýh mezi hrůbky, čímž se omezuje riziko plísní. Plody zůstávají nad fólií čisté a zdravé. Jen odnože musíme vysazovat zvlášť do kelímků, pod fólií by nezakořenily.

5. Odrůdu vyberte se zahradníkem

Výběr vhodné odrůdy je v případě jahod vždycky oříškem. Raději si nechte poradit od zkušených zahradníků, nedejte na reklamy typu "obří plody", doplněné obrázky velkých červených plodů přibarvených Photoshopem. Zajímejte se také o to, jak často a kolik let budou konkrétní jahodníky plodit.

Sázíme rebarboru, stálici kuchyní našich babiček

6. Zkuste frigo sadbu

Pokud chcete plody sklízet ještě letos, sáhněte po frigo sadbě. Jde o sazenice, které jsou do výsadby udržovány při teplotě okolo -1°C a mají v sobě nahromaděné zásobní látky umožňující rychlý a bujný růst. Navíc bývají odolnější proti chorobám, nejsou tak choulostivé jako obyčejné sazenice.