Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Špenát prospívá zdraví i přes zbořený mýtus o železe

Polovina srpna je tím správným časem pro vysetí podzimních odrůd špenátu. Jejich pěstování zvládne i začátečník.

11.8.2017
SDÍLEJ:

Foto: Shutterstock.com

Špenát je nenáročnou jednoletou rostlinou, která se zpravidla sklízí už šest týdnů po výsevu. Jeho podzimní odrůdy se zasévají v druhé polovině léta a sklízejí se už koncem září a v říjnu. Chladnější dny špenátu neublíží, naopak mu spíš prospívají. Vlivem tepla a sluníčka má špenát tendenci vybíhat do květu a jeho listy hořknou.

Špenátu se nejlépe daří v hlinitopísčitých půdách s neutrálním či mírně zásaditým pH. Pokud je zemina příliš propustná, bude ho potřeba častěji a vydatněji zalévat. Z hnojiv je nejvhodnější obyčejný kompost; určitě nepoužívejte hnojiva obsahující dusík ani chlévský hnůj.

Superpotravina i s posunutou desetinnou čárkou

Jednu dobu se zdálo, že špenát v našich kuchyních upadl v nemilost. Někdo na něj zanevřel už ve školní jídelně, kdy při pohledu na nevábně vyhlížející hromádku zelené dřeně prostě nemohl uvěřit, že mu po tomto pokrmu narostou svaly jako Pepku námořníkovi. Když se pak do širokého povědomí dostala informace o údajném omylu vědce E. von Wolfa, který prý při svých výpočtech špatně umístil desetinnou čárku a přisoudil tím špenátu desetkrát větší obsah železa, než tato rostlina ve skutečnosti obsahuje, mnozí už neviděli důvod, proč špenát vůbec jíst.

Poslední dobou nicméně roste obliba konzumace čerstvých špenátových listů, které se dají přidat do salátů nebo se z nich mohou upéct výborné slané záviny a koláče. Špenát je přitom velmi zdravý i přes historický omyl. Železa v něm najdeme podobné množství jako v jiných druzích zeleniny a kromě toho je bohatý na karotenoidy, kyselinu listovou a vitamíny B1, B2, B6, C a K. Obsahuje rovněž provitamín A a saponiny, které příznivě ovlivňují činnost podbřišnice a žaludeční sliznice. Špenát je zkrátka výtečným antioxidantem posilujícím celkový imunitní systém.

Špenátový koláč z listového těsta:

Budete potřebovat:

300 g čerstvého špenátu, 1 balíček listového těsta, 150 g šunky, 150 g tvrdého sýra, 1 kelímek smetany, 3 vejce, 5 stroužků česneku, sůl, pepř

Postup přípravy:

Listy špenátu spaříme vroucí vodou, necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno. Promícháme s rozšlehanými vejci, smetanou a nastrouhaným sýrem, osolíme, opepříme a ochutíme prolisovaným česnekem. Koláčovou formu vyložíme listovým těstem, na které rozprostřeme plátky šunky. Zalijeme připravenou směsí a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme zhruba 40 minut při 180-200 °C, až okraje koláče zrůžoví.

Tip: Šunka představuje nejlevnější verzi, ale můžete ji nahradit uzeným lososem nebo kousky opečených kuřecích prsou.

Autor: Redakce

11.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Martin Kratochvíl.
6

Týdenní zkrat: Pojistka na blbost

Následky bouřky na Horšovskotýnsku.
2 118

Bez elektřiny desítky hodin, stojí i některé vlaky. To je účet páteční bouřky

V Evropě se odehrálo pět krvavých útoků v rozmezí pouhých 48 hodin

Uplynulých 48 hodin bylo pro Evropu tragických. Odehrálo se celkem pět útoků, které si vyžádaly nespočet zraněných a také mrtvých. 

Zakladatel Microsoftu objevil v Pacifiku americký křižník potopený před 72 lety

Těžký křižník USS Indianapolis pohřbily vlny Tichého oceánu v samém závěru druhé světové války. Osud bezmála 1200 mužů na palubě zpečetilo torpédo vystřelené z japonské ponorky na konci června 1945. Jeho příběh dnes díky týmu Paula Allena, spoluzakladatele Microsoftu, znovu ožívá.

Malého Péťu režisér objevil při americkém fotbalu v Českém Krumlově

/ROZHOVOR/ Režisér filmu Václav Marhoul, který před několika dny natáčel v Českém Krumlově další záběry do filmu Nabarvené ptáče, říká, že už je v Českém Krumlově pomalu jako doma.

Dítě vběhlo pod auto, poté následovala rvačka dospělých

K těžké dopravní nehodě došlo v sobotu kolem 18. hodiny v části obce Filipov na Čáslavsku. Čtyřleté dítě tam vběhlo pod kola projíždějícího osobního auta. Vrtulník letecké záchranné služby ho s vážným zraněním přepravil do pražské nemocnice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení