Farmy pro ideální letní dovolenou s vodními hrátkami se dělí na tři typy podle toho, jaké koupání nabízejí. Prvním typem jsou statky, které vlastní běžný soukromý bazén a těch je v evidenci Roter Hahnu téměř 130. Druhým pak ty, na jejichž pozemcích se nachází přírodní nádrž, ať už rybník nebo jezírko, které jsou zcela bez chlóru. Celá rodina včetně nejmenších dětí se tak může bezstarostně koupat a zároveň si užívat krásnou přírodu okolo. A posledním typem jsou farmy, které se nacházejí poblíž horských jezer. Těch, co jsou blíže než 500 m je přesně třicet a dalších 320 statků má jezero v docházkové vzdálenosti, tedy méně než 5 kilometrů.

Výběr idylicky položených koupacích míst sahá od rybníka Völser Weiher v oblasti Schlerngebiet, přes Lüsener Natur-Badeteich v údolí Eisacktal, až k jezeru Kalterer See na jihu Jižního Tyrolska, které je nejteplejších jezerem v Alpách. Absolutním tajným tipem jsou Velké a Malé jezero Montigglersee v Eppanu. A kdo má rád dobrodružství, může podniknout túru k vysokohorským jezerům Spronser Seen u obce Tirol. Avšak teplota vody je tam spíš pro otrlé.

Náhradou za dovolenou u moře může být například pobyt u jezera S. Valentino a nedaleko vzdáleného jezera Resia. Obě tato jezera nabízejí vše, co si můžete pro aktivní dovolenou u vody přát. Vyzkoušet můžete například windsurfing, jízdu na loďkách a šlapadlech, v některých čátech si můžete i zarybařit. A jezero Resia má i jedno netradiční turistické lákadlo a velkou zvláštnost. Uprostřed jezera se tyčí věž kostela, která je tam jako pozůstatek vesnice, která na místě jezera stála a byla zaplavena v roce 1950. Ubytovat se můžete třeba na farmě Sunnleitn, která je umístěná na svahu nad jezerem San Valentino. A pokud si vyberete apartmán Alpenrose, budete mít možnost pokochat se výhledem na vodní hladinu přímo z vlastní vany. Ochutnat zde můžete spoustu domácích výrobků jako jsou jogurty, marmelády nebo čerstvě upečený chléb. A farma má také jednu zvláštnost. Kromě jiných zvířat chová několik lam, na kterých můžete pořádat výlety do okolí!

Ale ubytování na farmě nemusí vždy znamenat truhlíky s muškáty, zeleninovou zahradu a všudypřítomná zvířata a odér hnoje. Organizace Roter Hahn sdružuje, kromě tradičních statků, také farmy velmi moderní. Příkladem může být farma Sandwiesen-Hof v obci Gargazon. Jedná se o jablečnou farmu v srdci Jižního Tyrolska, na sluneční straně údolí Etschtal. Ta, díky svému ekologickému provozu, zahrnujícímu například vytápění solárními panely, obdržela prestižní pečeť kvality „KlimaHaus Welcome". Na farmě se nacházejí pouze dva apartmány, tak že je zaručeno absolutní soukromí v domě obklopeném jabloňovými sady a ve stínu vrcholků Dolomit. Zvláštností tohoto ovocnářského statku je pak zpracovávání různých jablečných odrůd na čerstvě vylisované šťávy, na jablečný cider a na jablečné sekty stáčené do lahví, které nemají v celé Evropě obdoby. A nakonec ani zde, nepřijdete o možnost chladivého osvěžení, 500 metrů od farmy se nachází přírodní koupaliště Gorgazon.

Je tedy na vás, zda si zvolíte pro svoji letní dovolenou tradiční farmu s malebnými scenériemi pasoucích se krav a cinkáním zvonků na krcích oveček či ultramoderní farmu se všemi vymoženostmi současnosti, a nebo třeba úplně jinou. Tu nejlepší, z více než 1600 rozesetých po celém Jižním Tyrolsku, naleznete na českých webových stránkách sdružení Roter Hahn: http://www.roterhahn.cz/cz/, kde vám důmyslný vyhledávač, po zadání vašich preferencí, najde ten pravý statek přímo na míru. A nově jsme také na Facebooku: https://www.facebook.com/roterhahn.cz?fref=ts!

O značce kvality Roter HahnZnačku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1999. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má více než 1600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness. Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality - čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek - jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty. Ubytování pak zajišťují přímo rodiny farmářů, které nejlépe vědí, jak svým hostům připravit domáckou atmosféru a splnit jim jejich přání. V roce 2012 strávili turisté na farmách označených znakem červeného kohouta přes dva miliony noclehů. Kromě ubytování na farmách sdružení Roter Hahn také provoz rodinných restaurací umístěných přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn najdete zde: http://www.roterhahn.cz/cz/