VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Barbora Hernychová: Bio není o dietě

Bio je něco jako mantra dneška. Setkáte se s ním na každém kroku. Přesto má mnoho lidí poměrně mlhavou představu o tom, co přesně vlastně bio je. Mnozí se například domnívají, že biostrava je automaticky dietní nebo že „bio" a „maso" nejde dohromady. To je ale omyl. Jak říká Barbora Hernychová z firmy Probio, která se výrobou biopotravin zabývá již léta, můžete mít bioklobásku, biočokoládu, biochipsy, nebo dokonce třeba biotričko.

2.4.2015 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Thinkstock.com

Abychom měli hned jasno, můžete vysvětlit, co přesně termín „bio" znamená?

Bio mohou být v podstatě veškeré produkty. Není to o žádné dietě ani o vegetariánství, nic takového. Bio je o způsobu výroby. Biopotraviny pochází z ekologického zemědělství, kde se nesmí chemicky hnojit, dělat chemické postřiky, kde se hospodaří v souladu s přírodou a používají se metody, při kterých se neničí půda, voda, ovzduší a podobně. Cílem je zabránit, aby se chemie dostala do surovin, do okolního prostředí a tím i do našeho organismu.

To se tedy týká té prvotní fáze výroby potravin. Jak je to ale dále, když se postupně z produktu stává potravina, například z mouky chléb či z mléka sýr? Používají se nějaké přídavné látky jako u běžných potravin?

Ne. I finální zpracování je takové, aby bylo k výrobku co nejšetrnější. Nepoužívají se žádné náhražky, zvýrazňovače chuti, barviva, konzervanty, které prodlouží dobu trvanlivosti, ani cokoli jiného, co by potravinám dodalo chuť. Biopotraviny jsou nešizené, zkrátka poctivé.

Nejde o žádné vegetariánství či dietu – mohu mít tedy klidně třeba bioklobásku, je to tak?

Ano. Můžete mít bioklobásku, biočokoládu, biochipsy, biovepřové, biosádlo, zkrátka cokoli.

Zastavme se u té bioklobásky – v čem se liší její výroba, když to vezmu „od prasátka"?

Začíná to již způsobem chovu. Zákon určuje pro biochovy speciální pravidla, která musí být dodržována. Zvířata musí mít přístup ven a na čerstvý vzduch. Musí žít přirozeně, podle humánních etických zásad. Například u prasátek se v běžném, konvenčním zemědělství střihají ocásky, štípají zoubky, kanečci se zaživa kastrují. To vše je v ekologickém zemědělství zakázáno.

Probio
- Třiadvacet let se zabývá výrobou biopotravin.
- Jedna z prvních firem, které s tímto trendem začaly.
- V nabídce má 1400 položek v bio kvalitě.
- Více na www.bioweb.cz

A co samotná porážka – k té musí dojít i v ekologickém zemědělství, nechcete-li si klobásku odpustit. Je ke zvířatům alespoň v něčem šetrnější?

Ano. Dá-li se to vůbec říci, je „humánnější" než v běžném zemědělství. Probíhá na speciálních biojatkách, která musí být certifikována. Zvířata mají před porážkou 24 hodin na to, aby se v místě, kam je dopraví, uklidnila. Samotná porážka by měla být rychlá, aby zvíře co nejméně trpělo. Ideální je, když jsou jatka přímo v místě chovu, aby se zabránilo zbytečnému transportu zvířat.

Dá se tedy říci, že když se mi nelíbí nakládání se zvířaty ve velkochovech, ale bez masa nevydržím, tak kupováním biomasa alespoň nějaké minimum udělám?

Ano, určitě. Podívejte se například na běžný chov prasat. Zvířata nemají žádný přístup ven a jsou namačkána na malinkém prostoru. To se s jejich životními podmínkami v biochovech nedá vůbec srovnat.

Můžete poradit nějaké méně známé biopotraviny, které stojí za to vyzkoušet a nejsou úplně běžně na našem jídelníčku?

Například pohanka. Je to obilovina, ale ne úplně typická, protože neobsahuje lepek. Proto je vhodná pro celiaky. Dříve se na našem území hodně pěstovala, ale protože měla malé výnosy a nebyla ekonomicky zajímavá, tak se od jejího pěstování upustilo. Nyní zažívá určitou renesanci. Je dobrá na posílení cév, protože obsahuje rutin. Proto je vhodná například při křečových žilách. Na její přípravu existuje spousta receptů. Zajímavé a opomíjené jsou také jáhly, což je loupané proso. Ty jsou také bezlepkové.

Říká se, že jsou výborné na trávení, na žaludek a hodí se i pro malé děti nebo lidi, kteří mají problémy se zažíváním. Dá se s nimi pracovat jako s přílohou, mohou se dělat i zapečené, jako rizoto a tak dále. Vynikající je kuskus, ne všichni vědí, že je to těstovina. Jeho výhoda je, že se nemusí vařit, stačí ho zalít horkou vodou.

Méně obvyklá, k naší škodě, je též pšenice špalda. To je stará odrůda pšenice, která má oproti klasické pšenici vyšší obsah živin a je lépe stravitelná. Můžete ji využít třeba tak, že uvaříte celé zrno, které připravíte třeba jako rizoto. V podobě mouky s ní můžete také normálně péct. Je to zpestření běžného jídelníčku, protože ten je zavalen pšenicí. Bílá pšenice je prakticky ve všem.

Může být v biokvalitě i oblečení?

Ano. Je vyráběné z nehnojené bavlny. Pak se na pokožku nedostávají různé zbytky hnojiv.

Máte mimo jiné vlastní biomlýn – v čem je jiný než normální mlýn?

Výroba v našem mlýně je co nejšetrnější, aby se živiny obsažené v surovině nezničily. Minimalizací transportu během mlecího procesu eliminuje proces zvětrávání. To znamená, že mouky si zachovávají svoji typickou vůni a chuť. Mouky dlouhodobě neskladujeme a hned po zpracování je expedujeme k zákazníkům, aby je dostali co nejčerstvější. Máme také jeden specifický mlýn jen na bezlepkové plodiny, mele se v něm třeba pohanka.

Vizitka Barbory Hernychové- Narodila se 9. 6. 1978.
- Biopotraviny nejsou jen náplní její práce, ale i životním stylem celé její rodiny.
- Ve volném čase cvičí jógu, jezdí na koni či čte – podle vlastních slov se nechává inspirovat vším, co je přirozené a vychází z tradic a moudrosti našich předků.

Denisa Haveldová

Autor: Redakce

2.4.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Dálnice D8, ministr dopravy Ťok, premiér Sobotka
20

Buďte trpěliví, prosí řidiče Ťok

Afričtí uprchlíci na ostrově Lampedusa. Prostředky na jejich život si pro sebe inkasovala italská mafie.
1

Libyjští pašeráci lidí cpou do lodí rekordní počty uprchlíků

Krev v mobilech? Suroviny pro baterie se těží v drastických podmínkách

Věděli jste, odkud pochází suroviny pro mobily, notebooky, nebo televize? Přichází totiž nová doba železná. O kontrolu nad těžbou a obchodem s kovy, ze kterých se vyrábí plošné spoje do elektronických přístrojů, se vedou tvrdé boje, na jejímž počátku jsou zubožené děti v afrických dolech a na konci spokojení uživatelé se smartphony. Z celosvětového byznysu profituje Čína, zásoby ale nejsou nekonečné.

Zeman má dalšího soupeře. Pana Škodu Vratislava Kulhánka

Miloši Zemanovi přibývají silní soupeři. Vedle bývalého předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše je to Vratislav Kulhánek, bývalý šéf mladoboleslavské Škody Auto. Jako prezidentského kandidáta ho zítra představí Občanská demokratická aliance podnikatele Pavla Sehnala.

DOTYK.CZ

První světovou válku roznítil nedomrlý intelektuál, který dožil v Čechách

Jeho kulka rozpoutala válku, které podlehlo 40 milionů nešťastníků. Sarajevský atentátník Gavrilo Princip byl bystrý chlapec, v Srbsku dodnes obdivovaný – jmenují se po něm ulice a náměstí. Ovšem mučedníkem se nestal, v době atentátu byl totiž nezletilý a tudíž nemohl dostat oprátku. Princip dožil v Čechách, v terezínské pevnosti, kde jeho tělo rozežírala tuberkulóza a duši sžírala samota i zlé zprávy o válečném osudu jeho milované země.

Stížností na zubaře přibývá, lidem vadí špatná čeština a drahé služby

Jsme zahlceni stížnostmi od pacientů, hlásí Česká stomatologická komora. Každý měsíc jich prý dostanou několik. Stížnosti směřují hlavně na kolegy z cizích zemí. Důvody: zubaři nerozumí dobře česky, další lidem nutí příliš drahé výkony. U některých lékařů se navíc provalilo, že nemají specializaci, kterou uvádějí na vizitce. To by mělo skončit, slibují stomatologové.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies