Pokud se ulomí korunka, tedy vrchní viditelná část zubu, doporučuje Stuchlík všechny kousky posbírat. Když je vyražený celý zub, radí vložit ho do mléka nebo vlhkého ubrousku.

"Buňky na povrchu částí zubu jsou živé ještě několik hodin po ulomení, a pokud pacient přijde včas, umí stomatolog takový zub vsadit zpět, nebo spojit odlomené části s pahýlem zubu tak, že rozdíl není patrný. Zub poté může sloužit i několik let," řekl lékař.

Doplnil, že zubními úrazy jsou ohroženy děti nejvíc mezi prvním a druhým rokem věku, kdy se učí chodit, což bývá spojeno s pády, a mladší školáci, kteří rozvíjejí své pohybové dovednosti při sportu.

Dětské zubní úrazy se dělí na ty, kdy se v ústech zdánlivě nic nestalo, ale změny mohou nastat pod povrchem, a na ty, při nichž je zub poškozen nebo i vypadne. Pokud dítě upadne na ústa a zub v ústech zůstane, ale s odstupem času změní zabarvení, je podle Stuchlíka pravděpodobné, že byl porušen nervový a cévní svazek. Krevní zásobení se zastaví, zub časem ztmavne. "U zubu se po úrazu také často objeví váček způsobený infekcí, což může ohrozit správný vývoj stálého chrupu," varoval lékař.

Pokud se takový úraz stane dítěti kolem šestého až sedmého roku věku, kdy by zub brzy vypadl sám, je lepší ho po úrazu vytrhnout. Další možností je odstranit infikovanou a odumřelou dřeň a zub vyčistit. "I dočasný zoubek se tak podaří zachovat. Tuto situaci řešíme na klinice často," shrnul Stuchlík.