VYBERTE SI REGION

Bílé pečivo dávejte spíše dětem, cereálie hlídejte

Bez dostatečného příjmu sacharidů by dětský organismus neměl dostatek energie nejen na fyzické aktivity, ale ani na správný růst a vývoj. Dobrým zdrojem sacharidů je například pečivo a cereálie, které jsou bohaté na vitaminy, minerální látky a vlákninu.

3.2.2010 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Karel Dvořák

Do deseti méně cereálií

S celozrnným pečivem by ale podle odborníků na výživu měli dospělí u svých dětí šetřit. „Dětský organismus si s množstvím vlákniny, vhodné pro dospělého, neumí poradit. Proto je vhodné, aby u dětí přibližně do věku deseti let převažovalo pečivo bílé,“ říká nutriční terapeutka z Poradenského centra Výživa dětí v Praze Jitka Rusková.

Celozrnné pečivo je podle ní vhodné zařazovat pozvolna například třikrát týdně s přibývajícím věkem. „Je ale potřeba sledovat informace na obalech výrobků, neboť spousta tmavého pečiva, které se tváří jako celozrnné, je jen obarvené,“ doplňuje Jitka Rusková.

Pečiva a cereálií děti potřebují méně než dospělí. Dětem mezi druhým a čtvrtým rokem postačí dvě až tři porce, děti starší čtyř let potřebují tři až čtyři porce, dospělí pak asi tři až šest porcí.

Jednu porci přitom představuje jeden krajíc chleba, jeden rohlík nebo houska, tři čtvrtiny hrnku vařené rýže či těstovin nebo cereálií. Naopak sacharidy ze sladkostí a slazených nápojů by měly tvořit podstatně menší část, aby nedocházelo k nadměrnému příjmu energie, a tím ke zvyšování tělesné hmotnosti.

Záleží i na množství

Podle odborníků záleží také na celkovém množství pečiva a cereálií, které dítě sní. „Může se totiž stát, že například k obědu sní množství rýže odpovídající dvěma porcím, některé z jídel předcházejících nebo následujících by tak mělo obsahovat sacharidů méně. Může to být například svačina složená pouze z jogurtu a ovoce nebo sýra a zeleniny, nebo večeře, k níž nebudou jako příloha těstoviny nebo pečivo, ale brambory nebo vydatný zeleninový salát,“ vysvětluje Jitka Rusková. Obecně pak platí, že více sacharidů je vhodné sníst dopoledne, kdy si s nimi tělo dokáže lépe poradit.

Příklady sacharidů pro děti

SNÍDANĚ: dva krajíce celozrnného toastového chleba (32 g sacharidů) namazané kvalitním margarínem, obložené sýrem nebo šunkou, paprika (4 g sacharidů).

SVAČINA: miska celozrnných cereálií (26 g sacharidů), 200 ml jogurtového mléka (24 g sacharidů) a banán (9 g sacharidů).

OBĚD: 150 g uvařených těstovin (35 g sacharidů) či 140 g uvařené rýže (38 g sacharidů) jako příloha k hlavnímu jídlu.

SVAČINA: slunečnicový chléb (22 g sacharidů) s pomazánkou (základem pomazánky je kvalitní margarín a čerstvý sýr – tvaroh, žervé a nejrůznější zelenina, vejce, ořechy, šunka a podobně).

VEČEŘE: jeden krajíc celozrnného toastového chleba (16 g sacharidů) namazaný kvalitním margarínem jako příloha k zeleninovému sa­látu
(7 g sacharidů).

Autor: Lenka Vašková

3.2.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

MELBOURNE, 20. ledna 2017
1 3

VIDEO: V Melbourne vjel řidič do davu lidí. Nejméně tři zabil

Všichni tři lidé z auta následkům svých zranění bohužel podlehli
AKTUALIZOVÁNO
8 8

Tragické ráno. Na Plzeňsku zemřeli při srážce auta a vlaku tři lidé

Tohle je nejdražší dům na prodej v USA. V ceně jsou auta za 770 milionů

V USA je momentálně na prodej dům, který je patrně vůbec nejdražší kdy prodávanou nemovitostí v Americe. Rozprostírá se v luxusní čtvrti Bel Air v Kalifornii a má takové vybavení, že si tu něco najde úplně každý. Dokonce i milovníci aut.

Boj o Harrachov. Jansta se zlobí na lži v České televizi

Harrachov - Vzpomínáte? Tady pod můstkem slavil úspěšný skokan na lyžích Pavel Ploc. Hned vedle zase udělala první krůčky biatlonistka Eva Puskarčíková. Teď ale Harrachov poutá pozornost jinak. Krkonošské středisko má problém.

AKTUALIZOVÁNO

Lavina na italský hotel spadla, když už hosté měli sbaleno

Řím - Hosté italského hotelu Rigopiano měli v okamžiku pádu ničivé laviny sbalené kufry a budovu na úpatí pohoří Gran Sasso se chystali opustit. Museli ale počkat, dokud sněžný pluh neodstraní sníh, který zablokoval přístupovou cestu. Italskému listu La Repubblica to dnes řekl Quintino Marcella, přítel a zaměstnavatel jednoho ze dvou přeživších, kuchaře Giampiera Pareteho, který byl v hotelu s rodinou na dovolené.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies