VYBERTE SI REGION

Bioživot se vším všudy

ČR - Bio se rozmohlo v českých poměrech před pár lety. Kdo mu nejčastěji propadl a co všechno už dnes seženete v této kvalitě? Vzdát se nemusíte například ani uheráku nebo chipsů.

3.8.2012
SDÍLEJ:

Ilustrční fotoFoto: Deník/Vít Šimánek

Skeptik – tak bych se ve vztahu k biopotravinám nazvala před pěti lety. Po velkém boomu se biostyl pomalu uklidňoval, a když to nebyla jen módní záležitost, začala jsem k němu přičichávat i já – začíná vyprávění pětatřicetiletá Kamila, která žije se svým psem Hubertem v Dobříši.

Proč se zmiňujeme o psovi? Protože Kamila začala s biopotravinami právě kvůli alergii na psí chlupy. „Pořídila jsem si hafana a po pár dnech prskala stejně jako to malé štěně, když se moc napilo. Jenže u mě to bylo z jiného důvodu. Projevila se u mě dosud nezjištěná alergie na srst. Ale co s tím? Huberta jsem si hned zamilovala, takže jsem ho odmítala vrátit k jeho původním majitelům. Obcházela jsem doktory, užívala léky, kapala si do nosu i očí a snad i do uší, přesto jsem každé drbání Huberta za uchem protrpěla."

Kamila se teď svým vzpomínkám už směje. Tehdy jí ale do smíchu nebylo. Když šla psovi pro granule, zapovídala se s prodavačkou ve zverimexu. A samozřejmě začala brzy kýchat, protože majitelka obchodu s sebou měla svého mazlíčka.

Léčba alergie

V obchodě byla v té době i prodavačka ze sousedního bioobchodu, která spustila o tom, že alergie se dá léčit i potravinami. „Nevěřila jsem tomu, ale tvrdila, že je především nutné očistit organismus od škodlivin."

Postupně začala do svého jídelníčku přidávat pár potravin, které nepovažovala za příliš fanatické. Třeba mléko nebo jogurty. Časem jsem si vypěstovala návyk na těstoviny a pak postupně přešla na sušenky, čokoládu, kávu, džusy…

„Najednou jsem zjistila, že místo do tamní Jednoty chodím už jen do biopotravin. Udělala jsem doma velkou čistku a vyházela všechny bílé mouky, obyčejné kostkové cukry a rozhodla se, že svůj jídelníček postavím už opravdu od základu na biopotravinách. Tehdy se mi dostaly do rukou knížky o dokonalé očistě těla i duše a já se podle nich začala řídit. Možná to bude znít jako výmysl, ale do měsíce jsem mohla odhodit všechny ty zázračné pilulky, které stejně nezabíraly," vypráví nadšeně Kamila. Ta díky biopotravinám zhubla o šest kilo.

Lehkost i nechuť

Jenže nemůže náhlý přechod z běžných potravin na biopotraviny nějak „zacloumat" se zdravím člověka? „Díky konzumaci potravin můžete očekávat zlepšení, ať už pocitu ze sebe sama, pocitu lehkosti, či nárůstu energie. Co se však může stát, je i opačný krátkodobý efekt – dočasná únava, nechutenství. Je to podobné, jako když po dlouhodobém užívání kávy se budete snažit o její výrazné omezení. Nastartuje se očista, která může dočasně nabrat i takovou podobu. Většinou se však u užívání biopotravin nejedná o tak výrazně nastartovanou očistu, protože strava má obvykle pomalejší nástup a tyto projevy jsou spíše raritní," vysvětluje lékař Róbert Tirpák z ordinace Bionce.

Kamila do jídelníčku postupně zařadila hodně luštěnin, ale přiznává, že poměrně dost tehdy musela omezit zeleninu. „Byl to drahý špás. Rozmyslíte si, zda si koupit za padesát korun okurku, která vás příliš nenasytí, nebo pytlík těstovin." K zelenině se postupně vrátila díky farmářským trhům. Nejí ale všechno, co se na nich prodává, dopředu si dělá na zemědělce rešerši a vybírá jen ty kvalitní.

Bio ale není jen jídlo. Když se na Kamilu podíváte, zjistíte, že je to opravdová vyznavačka biostylu. Obléká prakticky jedině věci z biobavlny. „Budete se divit, ale například v jednom nejmenovaném řetězci stojí takové tričko okolo stopadesáti korun. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale proč bych si měla kupovat nějaké rudé s potiskem z tržnice, kde bych za něj stejně utratila více?" Kamilu ale rozčilují lidé, kteří si myslí, že kvůli biopotravinám nevede normální život.

Kamila biotrendu podlehla. Ale je to tak správně? Není až příliš fanatická? Kde je hranice mezi zdravým bio stylem a šílenstvím? A hlavně otázka: co všechno v dnešní době může být bio?

Buřtík z bioprasátka

Bio, tedy produktem ze surovin ekologického zemědělství, může být už opravdu všechno. Od základních potravin, jako je ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, maso, mléko, až po pochutiny jako čaje, sušenky, čokoláda či zmrzlina.

„Najdou se i takové paradoxy jako biouzeniny, biokáva či bioalkohol, tedy potraviny běžně spojované spíše s nezdravým životním stylem. Jde o to, že suroviny na jejich výrobu nebyly chemicky ošetřeny ani hnojeny a potraviny nejsou nadopovány množstvím barviv, konzervantů, aromatických ani stabilizujících látek. Jsou vyrobeny co nejpřirozeněji," říká Barbora Hernychová z PRO-BIO a přidává i pár netradičních tipů na biovýrobky.

Na pultech hledejte různé směsi a polotovary na rychlou přípravu dobrého a zdravého pokrmu bez přídatných látek (označovaných jako éčka). „Krabička sušené směsi na přípravu špaldové polévky, lívanečků či pohankových palačinek se dá výborně zabalit na jakoukoliv dovolenou a během chvíle máte bez dlouhého vaření večeři pro celou rodinu. Výborné jsou i takzvané obilninové nápoje (rýžové, ovesné, jahelné a tak dále), které nahradí mléko alergikům či lidem, kteří ho z různých důvodů odmítají."

Vysvětluje také, že opravdu typický biočlověk vyhledává kvalitní biopotraviny na farmě, trhu a v bioprodejně. Rád a dobře jí, většinou rád vaří a zkouší nové recepty. Může to být nejen zodpovědná maminka kupující pro svou rodinu co nejpřirozenější zdravé potraviny, ale třeba i úspěšný podnikatel, kterému bio prostě chutná a vedle luxusního domu a auta si dopřává i luxusní kvalitní stravu, stejně tak jako jím může být uvědomělá ekologicky smýšlející studentka či zapálený ochránce přírody.

„Skutečnost, že si člověk chce dopřát něco hodnotnějšího, kupuje kvalitnější, a tudíž dražší potraviny, svědčí o tom, že do sebe více investuje, stará se o sebe a své zdraví," doplňuje Barbora Hernychová.

Biotloušťka

Jenže všeho moc škodí, praví známé pořekadlo. A v „bioohledu" to také platí. „Přirozené potraviny bez chemie jsou jistě pro naše zdraví velkým přínosem. Ale stejně jako u běžné stravy, když se budu přejídat biočokoládou, biohranolky a biozmrzlinou, zadělávám si na ‚biotloušťku'. A biobůček s bio vepřo-knedlo-zelo mi přivodí stejný infarkt jako ty nebio," popisuje Barbora Hernychová.

Bio zkrátka neznamená, že to mohu v jakémkoliv množství. Bio si má člověk užívat, ale nemá ovládnout jeho život a omezovat ho. A jak jinak zakončit, než Kamilou ze začátku příběhu? „Teď biostylem žiju. A pes taky. Má obojek z biomateriálů a dostává i biogranule."

význam

Biopotraviny jsou komplexním produktem, který zahrnuje kromě péče o zdraví i další benefity, jako je ochrana životního prostředí, gurmánský požitek, humánní podmínky hospodářských zvířat, návrat k tomu tradičnímu a přirozenému.

Mají vyšší obsah živin a nižší (či nulový) obsah chemických a konzervačních lá­tek.

Biopotraviny většinou kupují ekologicky smýšlející lidé, se zdravým životním stylem, ohleduplní ke svému zdraví, přírodě i zvířatům, preferující lokální a čerstvé potraviny.

MICHAELA ČERVENÁ

Autor: Redakce

3.8.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Politici nechápou, co je věda, jak funguje, říká nositel Nobelovy ceny za fyziku

Brno - Vědci se musí místo výzkumu věnovat papírování, kritizoval nositel Nobelovy ceny za fyziku Claude Cohen-Tannou-dji. „Moje děti se věnují vědě také a tráví šedesát procent času sepisováním zpráv," řekl ve čtvrtek fyzik publiku na VUT v Brně.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Veterinární správa varuje chovatele před ptačí chřipkou

Benešov – Odbor životního prostředí na základě výzvy Státní veterinární správy upozornil občany a zvláště drobnochovatele drůbeže na výskyt ptačí chřipky. „V současné době se už v několika státech Evropy objevila řada případů vysoce patogenní ptačí chřipky u volně žijících ptáků i v chovech drůbeže," uvedl vedoucí odboru Tomáš Heřmánek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies