Šalvěj proti krvácení dásní
Šalvěj lékařská je pro své silně antibakteriální a protizánětlivé účinky obsažená v zubních pastách a ústních vodách. Na výplachy úst můžeme vyzkoušet i odvar šalvěje, který omezuje růst bakterií, má svíravý účinek, pohlcuje pachy. Šalvějový odvar skvěle vydezinfikuje zubní kartáček.

Kopr zaručeně osvěží dech
Pach z úst dokáže být hodně nepříjemný a potlačit se dá jedním jediným semínkem z kopru obecného, které rozžvýkáme. Nikdo nepozná, co jsme právě jedli, pili nebo že jsme kouřili. Při zápachu z úst pomáhá také čaj ze skořice nebo máty peprné.

Ilustrační foto.
Škodlivé tuky zabíjejí méně. Češi už nejedí levné margaríny

Připravit si můžeme koprový olej, stačí smíchat dvacet gramů semínek a dvě deci oleje. Vše prohříváme asi hodinu, ale nevaříme. Odstavíme, necháme louhovat do druhého dne a vše zopakujeme. Třetí den přecedíme, získáme aromatický olej s vůní kopru, kterým si můžeme masírovat dásně. Olej se dá využít i v kuchyni na přípravu pokrmů.

Mochna nátržník hojí dásně
Tato rostlinka je účinné antibiotikum, antivirotikum a tlumí zánět v ústech. Kořen této byliny působí protizánětlivě a hojivě na dásně, zejména v případě jejich krvácivost. Dobře zaceluje dáseň po vytržení zubu. Odvar z mochny připravíme z jedné čajové lžičky mletého kořene, kterou zalejeme čtvrt litrem vody, povaříme přibližně čtvrt hodiny a scedíme. Vychladlým odvarem potíráme postižené místo několikrát za den.

Heřmánek zklidňuje sliznice
Heřmánek pravý používáme při akutních stavech, když se zanítí dáseň nebo pobolívá zub. Potlačuje nechtěné mikroorganismy v ústech. Výluhem z květu heřmánku potíráme dásně, výluh můžeme využívat ve formě ledu, účinek tak posílíme. Stejným způsobem je možné použít i sléz maurský.

Ilustrační foto
Smutné statistiky. V počtu sebevražd je Česko nad průměrem, důležitá je prevence

Žindava rychle zacelí ránu
Stačí spařené listy žindavy evropské přiložit na ránu, zlepšuje a zrychluje obnovu tkáně a lehce znecitlivuje.

Borovice lesní hojí afty
Účinné mazání si připravíme z jednoho dílu borového jehličí a dvou dílů francovky, macerujeme po dobu jednoho týdne, potom scedíme. Přípravek urychluje hojení aftů, koutků, pomáhá při zanícených dásních.

Hřebíček – přírodní anestetikum
Hřebíček pravý tlumí bolest i citlivost zubů a dásní, působí antisepticky, mírní zánět. Používá se i na zklidnění dásní u dětí, když jim začínají růst zoubky. Dříve dětem ulevovalo žvýkání hřebíčku v plátýnku při růstu prvních zoubku a naběhlých dásních.

skořice
Skořice – kdysi vůně a chuť vyšší třídy

Pro silnější účinky, užíváme tinkturu z hřebíčku. Vezmeme deset gramů hřebíčku, tyčinku skořice, vložíme do půl litru vodky, necháme dva týdny louhovat, a potom scedíme. Používáme nejméně šestkrát denně tak, že nakapeme na měkký zubní kartáček a masírujeme dásně. Tato kúra zabraňuje zánětu dásní a snižuje citlivost odhalených krčků.

Bylinky se používají na zlepšení stavu dásní či doléčení zánětu po léčbě antibiotiky. Samotnou léčbu při „rozjetém“ zánětu musí navrhnout lékař. Vyplachování úst bylinkami by se mělo stát součástí péče o náš chrup. Náklady jsou minimální a výsledky přímo úměrné naší důslednosti a vytrvalosti.

Zdena Nováčková