VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vědci: Červené maso denně je hřebíkem do rakve

  New York - Každodenní pojídání steaků a dalšího červeného masa podle vědců z Harvardovy univerzity zvyšuje o 12 procent riziko předčasného úmrtí na vleklou chorobu. Jejich studie je tak další špatnou zprávou pro milovníky červeného masa v posledních letech. Předchozí průzkumy ukázaly, že jeho konzumace zvyšuje riziko cukrovky či rakoviny, uvedla na svých webových stránkách americká televizní stanice CBS News.

15.3.2012 1
SDÍLEJ:

Každodenní pojídání steaků a dalšího červeného masa podle vědců z Harvardovy univerzity zvyšuje o 12 procent riziko předčasného úmrtí na vleklou chorobu. Foto: ČTK

 

    Vědci z Harvardovy univerzity analyzovali data o stravování téměř 37 700 mužů a 83 600 žen během 28 let. Ve sledovaném vzorku nastalo 23 900 úmrtí. Z toho 5900 jich bylo na srdeční choroby a téměř 9500 na rakovinu. Hlavním viníkem úmrtí přitom byla právě konzumace červeného masa, tedy hovězího, vepřového či třeba zvěřiny.  

    "Zjistili jsme, že vyšší příjem červeného masa byl spojen s výrazným nárůstem rizika celkové úmrtnosti i úmrtnosti na rakovinu či na kardiovaskulární choroby," uvedli vědci. Dodali, že problematické je jak zpracované, tak nezpracované červené maso. 

Jak maso nahradit

    Nejvíce nebezpečné je přitom zpracované červené maso, které jako každodenní součást jídelníčku zvyšuje riziko úmrtí o pětinu. U nezpracovaného masa pak jde o 13 procent vyšší riziko. Podle autorů studie bylo možné u sledovaného vzorku při úpravě skladby stravy předejít téměř devíti procentům smrtí u mužů a osmi procentům úmrtí u žen.

    Podle jednoho ze spoluautorů studie Franka Hua by proto lidé měli konzumovat stravu, která je více založená na rostlinách. "Významně to může snížit riziko vleklých chorob a předčasných úmrtí," řekl.

    Pomáhá ale i náhrada červeného masa bílým, zjistili vědci z Harvardovy univerzity. Nahrazení porce červeného masa rybou například představuje sedmiprocentní snížení rizika úmrtí, u drůbeže pak jde o pokles o 13 procent. Oříšky prý snižují riziko předčasného úmrtí dokonce o 19 procentzelenina o deset procent stejně jako nízkotučné mléčné výrobky. Celozrnné potraviny pak při každodenní konzumaci odpovídají za čtrnáctiprocentní pokles rizika předčasné smrti.

 

Autor: ČTK

15.3.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Zachránili život sebevraha

Oto Košta
AKTUALIZOVÁNO
14

Zmatek a chaos: Nechtěný hejtman Kosta přijel na sněm Ano

Ulicemi se proháněla pirátská loď. V Kníničkách slavili masopust

Brno – Bum! Rány se ozývaly každou chvíli brněnskými Kníničkami. Místní chasa totiž v sobotu odpoledne slavila masopust. Ulicemi procházel průvod v maskách. Lidé v ulicích potkali tradiční masky, které k fašanku patří, ale třeba i Čerta a Káču, nebo bandu pirátů i se střílející pirátskou lodí.

AKTUALIZOVÁNO

Krpálek porazil světovou dvojku Nateu, bude se prát o bronz

Judista Lukáš Krpálek hned při premiéře v nejvyšší váhové kategorii ukázal, že bude znovu patřit mezi hlavní favority. Olympijský vítěz porazil na Grand Prix v Düsseldorfu světovou dvojku Daniela Nateu, Rumuna vážícího přes 170 kilogramů, a prohrál až v semifinále s mladým Japoncem Kokorou Kageurou. Od 17:00 se tak bude prát o bronzovou medaili s Kazachem Jeržanem Šynkejevem.

Faltýnek zůstal 1. místopředsedou ANO, hejtmanka ho nesesadila

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek zůstal prvním místopředsedou hnutí. V tajných volbách dnes získal 142 z 210 možných hlasů. Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová ho z této pozice nesesadila, získala na sněmu jen 59 hlasů.

Národní galerie je zavřená i dnes, otevře v úterý

Všechny budovy Národní galerie zůstávají kvůli sporu s bezpečnostní agenturou uzavřené i dnes. Agentura v pátek vypověděla smlouvu. Tvrdí, že ji galerie od listopadu neplatí za služby. Národní galerie chce znovu otevřít příští týden, zatím ale neví jak a kdy. Platnost zakoupených vstupenek je prodloužena do května.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies