VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vědci: Červené maso denně je hřebíkem do rakve

  New York - Každodenní pojídání steaků a dalšího červeného masa podle vědců z Harvardovy univerzity zvyšuje o 12 procent riziko předčasného úmrtí na vleklou chorobu. Jejich studie je tak další špatnou zprávou pro milovníky červeného masa v posledních letech. Předchozí průzkumy ukázaly, že jeho konzumace zvyšuje riziko cukrovky či rakoviny, uvedla na svých webových stránkách americká televizní stanice CBS News.

15.3.2012 1
SDÍLEJ:

Každodenní pojídání steaků a dalšího červeného masa podle vědců z Harvardovy univerzity zvyšuje o 12 procent riziko předčasného úmrtí na vleklou chorobu. Foto: ČTK

 

    Vědci z Harvardovy univerzity analyzovali data o stravování téměř 37 700 mužů a 83 600 žen během 28 let. Ve sledovaném vzorku nastalo 23 900 úmrtí. Z toho 5900 jich bylo na srdeční choroby a téměř 9500 na rakovinu. Hlavním viníkem úmrtí přitom byla právě konzumace červeného masa, tedy hovězího, vepřového či třeba zvěřiny.  

    "Zjistili jsme, že vyšší příjem červeného masa byl spojen s výrazným nárůstem rizika celkové úmrtnosti i úmrtnosti na rakovinu či na kardiovaskulární choroby," uvedli vědci. Dodali, že problematické je jak zpracované, tak nezpracované červené maso. 

Jak maso nahradit

    Nejvíce nebezpečné je přitom zpracované červené maso, které jako každodenní součást jídelníčku zvyšuje riziko úmrtí o pětinu. U nezpracovaného masa pak jde o 13 procent vyšší riziko. Podle autorů studie bylo možné u sledovaného vzorku při úpravě skladby stravy předejít téměř devíti procentům smrtí u mužů a osmi procentům úmrtí u žen.

    Podle jednoho ze spoluautorů studie Franka Hua by proto lidé měli konzumovat stravu, která je více založená na rostlinách. "Významně to může snížit riziko vleklých chorob a předčasných úmrtí," řekl.

    Pomáhá ale i náhrada červeného masa bílým, zjistili vědci z Harvardovy univerzity. Nahrazení porce červeného masa rybou například představuje sedmiprocentní snížení rizika úmrtí, u drůbeže pak jde o pokles o 13 procent. Oříšky prý snižují riziko předčasného úmrtí dokonce o 19 procentzelenina o deset procent stejně jako nízkotučné mléčné výrobky. Celozrnné potraviny pak při každodenní konzumaci odpovídají za čtrnáctiprocentní pokles rizika předčasné smrti.

 

Autor: ČTK

15.3.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
3 15

Super plat za práci na páse nabízí měsíce. Málokdo to ale vydrží dlouho

Syfilis. Ilustrační foto.
2 10

Syfilis je opět na postupu, může za to lehkomyslnost

Krutá rozlučka bez odměny. Lvíčata na Euru nepostoupila ze skupiny

Žádná euforie, žádný postup. Čeští fotbalisté do 21 let skončili na mistrovství Evropy v základní skupině. Bylo to v sobotu večer trpké loučení: Lvíčata padla s Dánskem 2:4.

Kaplana na Slovensku vyhodili za názory o homosexuálech, dnes káže v Šumperku

Slovenskými médii rezonuje případ evangelického kaplana Jakuba Pavlúse. Poté, co se šestadvacetiletý duchovní z Turan u Martina zastal homosexuálních manželství, biskupové jeho pracovní poměr ukončili. Své nové působiště našel v Šumperku.

Tropické počasí vydrží i příští týden, teploty atakují 35 stupňů

Zbytek června bude nadprůměrně horký a deštivý. Příští týden teploty vystoupají až na 35 stupňů. V červenci se teploty vrátí k dlouhodobému průměru, ale aspoň z počátku bude dále velmi deštivo. 

AKTUALIZOVÁNO

Policie evakuovala obchodní centrum ve Zlíně. Poplach vyvolala fotopast

/VIDEO/ Podezřelý, nebezpečně vypadající předmět ve zkušební kabince v obchodním centru ve Zlíně – Malenovicích vyhnal v sobotu krátce před polednem tři stovky zaměstnanců a zákazníků před budovu. Nakonec se ukázalo, že jde o fotopast, kterou si doma někdo vyrobil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies