VYBERTE SI REGION

Vědci: Červené maso denně je hřebíkem do rakve

  New York - Každodenní pojídání steaků a dalšího červeného masa podle vědců z Harvardovy univerzity zvyšuje o 12 procent riziko předčasného úmrtí na vleklou chorobu. Jejich studie je tak další špatnou zprávou pro milovníky červeného masa v posledních letech. Předchozí průzkumy ukázaly, že jeho konzumace zvyšuje riziko cukrovky či rakoviny, uvedla na svých webových stránkách americká televizní stanice CBS News.

15.3.2012 1
SDÍLEJ:

Každodenní pojídání steaků a dalšího červeného masa podle vědců z Harvardovy univerzity zvyšuje o 12 procent riziko předčasného úmrtí na vleklou chorobu. Foto: ČTK

 

    Vědci z Harvardovy univerzity analyzovali data o stravování téměř 37 700 mužů a 83 600 žen během 28 let. Ve sledovaném vzorku nastalo 23 900 úmrtí. Z toho 5900 jich bylo na srdeční choroby a téměř 9500 na rakovinu. Hlavním viníkem úmrtí přitom byla právě konzumace červeného masa, tedy hovězího, vepřového či třeba zvěřiny.  

    "Zjistili jsme, že vyšší příjem červeného masa byl spojen s výrazným nárůstem rizika celkové úmrtnosti i úmrtnosti na rakovinu či na kardiovaskulární choroby," uvedli vědci. Dodali, že problematické je jak zpracované, tak nezpracované červené maso. 

Jak maso nahradit

    Nejvíce nebezpečné je přitom zpracované červené maso, které jako každodenní součást jídelníčku zvyšuje riziko úmrtí o pětinu. U nezpracovaného masa pak jde o 13 procent vyšší riziko. Podle autorů studie bylo možné u sledovaného vzorku při úpravě skladby stravy předejít téměř devíti procentům smrtí u mužů a osmi procentům úmrtí u žen.

    Podle jednoho ze spoluautorů studie Franka Hua by proto lidé měli konzumovat stravu, která je více založená na rostlinách. "Významně to může snížit riziko vleklých chorob a předčasných úmrtí," řekl.

    Pomáhá ale i náhrada červeného masa bílým, zjistili vědci z Harvardovy univerzity. Nahrazení porce červeného masa rybou například představuje sedmiprocentní snížení rizika úmrtí, u drůbeže pak jde o pokles o 13 procent. Oříšky prý snižují riziko předčasného úmrtí dokonce o 19 procentzelenina o deset procent stejně jako nízkotučné mléčné výrobky. Celozrnné potraviny pak při každodenní konzumaci odpovídají za čtrnáctiprocentní pokles rizika předčasné smrti.

 

Autor: ČTK

15.3.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
4

Od roku 2007 ubývá žen, které berou antikoncepci

Škoda 450 s Miss USA 1957 Charlottou Sheffieldovou.
14

Nejslavnější český kabriolet oslaví šedesátku. Víte, že pobláznil i Ameriku?

Svého dinosaura má i Nicolas Cage, Mongolsko je chce zpět

Mongolský pastevec Gelegraš si vylepšoval svůj příjem tím, že vodil turisty za starou dinosauří lebkou nedaleko útesů Bajanzag v poušti Gobi. Jednoho dne však zkamenělina zmizela. Podobně byly tisíce dalších zkamenělin ukradeny od té doby, co tam americký cestovatel Roy Chapman Andrews, který byl inspirací pro filmovou postavu Indiana Jonese, ve 20. letech minulého století objevil vejce dinosaurů.

Kardinál Vlk trpí rakovinou, čeká ho chemoterapie

Kardinál Miloslav Vlk trpí rakovinou plic s metastázami do kostí a čeká ho chemoterapie. Zdravotní problémy se u čtyřiaosmdesátiletého církevního představitele začaly projevovat zhruba na jaře loňského roku a o Vánocích se zhoršily natolik, že musel být na několik dní hospitalizován. Nemoc mu byla diagnostikována po Novém roce, nyní je v domácím ošetřování. Informuje o tom jeho osobní web.

NKÚ: Dotace přes 9 miliard výrazně nezlepšily stav přírody v Česku

Praha - Dotace na ochranu přírody za 9,4 miliardy korun v letech 2013 až 2015 výrazně nezlepšily stav přírody v Česku. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), jejíž výsledky dnes sdělila mluvčí úřadu Olga Málková. Ministerstvo životního prostředí (MŽP), které peníze z evropských fondů a státního rozpočtu rozdělovalo, podle kontrolorů nedokázalo vyhodnotit účelnost a přínos dotovaných projektů. Vyjádření ministerstva zjišťujeme.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies