VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vědci: Červené maso denně je hřebíkem do rakve

  New York - Každodenní pojídání steaků a dalšího červeného masa podle vědců z Harvardovy univerzity zvyšuje o 12 procent riziko předčasného úmrtí na vleklou chorobu. Jejich studie je tak další špatnou zprávou pro milovníky červeného masa v posledních letech. Předchozí průzkumy ukázaly, že jeho konzumace zvyšuje riziko cukrovky či rakoviny, uvedla na svých webových stránkách americká televizní stanice CBS News.

15.3.2012 1
SDÍLEJ:

Každodenní pojídání steaků a dalšího červeného masa podle vědců z Harvardovy univerzity zvyšuje o 12 procent riziko předčasného úmrtí na vleklou chorobu. Foto: ČTK

 

    Vědci z Harvardovy univerzity analyzovali data o stravování téměř 37 700 mužů a 83 600 žen během 28 let. Ve sledovaném vzorku nastalo 23 900 úmrtí. Z toho 5900 jich bylo na srdeční choroby a téměř 9500 na rakovinu. Hlavním viníkem úmrtí přitom byla právě konzumace červeného masa, tedy hovězího, vepřového či třeba zvěřiny.  

    "Zjistili jsme, že vyšší příjem červeného masa byl spojen s výrazným nárůstem rizika celkové úmrtnosti i úmrtnosti na rakovinu či na kardiovaskulární choroby," uvedli vědci. Dodali, že problematické je jak zpracované, tak nezpracované červené maso. 

Jak maso nahradit

    Nejvíce nebezpečné je přitom zpracované červené maso, které jako každodenní součást jídelníčku zvyšuje riziko úmrtí o pětinu. U nezpracovaného masa pak jde o 13 procent vyšší riziko. Podle autorů studie bylo možné u sledovaného vzorku při úpravě skladby stravy předejít téměř devíti procentům smrtí u mužů a osmi procentům úmrtí u žen.

    Podle jednoho ze spoluautorů studie Franka Hua by proto lidé měli konzumovat stravu, která je více založená na rostlinách. "Významně to může snížit riziko vleklých chorob a předčasných úmrtí," řekl.

    Pomáhá ale i náhrada červeného masa bílým, zjistili vědci z Harvardovy univerzity. Nahrazení porce červeného masa rybou například představuje sedmiprocentní snížení rizika úmrtí, u drůbeže pak jde o pokles o 13 procent. Oříšky prý snižují riziko předčasného úmrtí dokonce o 19 procentzelenina o deset procent stejně jako nízkotučné mléčné výrobky. Celozrnné potraviny pak při každodenní konzumaci odpovídají za čtrnáctiprocentní pokles rizika předčasné smrti.

 

Autor: ČTK

15.3.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Návštěva ministra financí Andreje Babiše v obci Vysočina
6

Starostové se bojí, že EET zničí společenský život na vesnicích

Dávejte pozor, jaké potraviny kupujete!
10 3

Tvaroh s marží 97 procent. Výrobci zápasí s řetězci

AUTOMIX.CZ

Škoda ukázala koncept Vision E. Jde o kupé-SUV budoucnosti

Již za dva týdny přiveze Škoda do Šanghaje elektrický koncept Vision E, postavený na koncernové platformě MEB se zabudovanými bateriemi v podlaze. Studie prý naznačuje budoucnost značky v oblasti elektrického pohonu.

DOTYK.CZ

Po Rohlíku zasahovala cizinecká policie také v Amazonu

Cizinecká policie provedla v pondělí 28. března kontrolu v distribučním a logistickém centru firmy Amazon v Dobrovízi. Podobně jako při nedávné kontrole ve skladu firmy Rohlík zadržela část pracovníků pocházejících ze zahraničí.

Pohledem Davida Vagadaye: Babiš se naštval

Miliardáře a ministra financí Andreje Babiše naštval komentář našeho redakčního kolegy. V reakci pak jeho styl psaní nazval amatérským a přidal hodně dlouhý výčet počinů, které se mu ve vládě povedly.

Alkohol za volantem ohrožuje koalici v Ostravě

/FOTOGALERIE/ Další osud vedení města visí na vlásku. Důvod? ODS vsadila na vyčkávací taktiku v otázce rezignace svého náměstka primátora Martina Štěpánka, který byl přistižen opilý za volantem. To se však přestalo líbit koaličním partnerům.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies