VYBERTE SI REGION

Češi mají ve stravě málo vápníku a vitamínu D, zjistila studie

Ve stravě Češek a Čechů, vyjma nejmenších dětí, je citelný nedostatek vápníku a vitamínu D nezbytných pro tvorbu kostí a prevenci osteoporózy, řekl předseda Společnosti pro výživu a dětský lékař z Fakultní nemocnice Motol primář Petr Tláskal. Spotřeba mléčných výrobků, které jsou zdrojem vápníku i vitamínu D, je v ČR podle statistik pod evropským průměrem.

9.2.2014 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Martin Štěrba

„Naši studie potvrdily, že konzumace vápníku je dostatečná jen u dětí do šesti let, dostávají dost mléka a mléčných výrobků. Pak příjem mléka klesá, relativně zůstávají mléčné výrobky. U dětí od šesti do deseti let se už objevuje nedostatek vápníku a s věkem se zvýrazňuje," uvedl primář.

Málo vápníku

Studie v roce 2007 sledovala 2792 dětí od čtyř do deseti let, o tři roky později 1558 dětí od sedmi do 15 let a loňská studie 485 lidí od 16 do 85 let. Ukázalo se, že více než čtvrtina lidí přijímá málo vápníku, deset procent jen polovinu doporučené denní dávky, tedy 565 miligramů. Přes tři čtvrtiny lidí mají méně než poloviční dávku vitamínu D a deset procent jen 0,5 mikrogramu, což je dvacetina denní dávky.

Na prevenci osteoporózy je podle Tláskala nutno myslet už v době, kdy se kostní tkáň tvoří, což je zhruba do dvacátého roku věku. Do kostí by se mělo denně uložit sto miligramů vápníku u pěti až šestiletých dětí, 400 miligramů v pubertě a 150 miligramů u mladších dospělých. Pro vstřebávání vápníku je nezbytný také dostatečný příjem vitamínu D.

Vápník je i v máku

Tláskal potvrdil, že vápník je i v jiných potravinách, například v máku, nejvíce si ho ale tělo dokáže vzít právě z mléčných výrobků. Potřebu vápníku mohou pokrýt z větší části kysané mléčné výrobky, obvykle nevyvolávají trávicí potíže ani u lidí, jimž vadí mléko. Podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka je ČR ve spotřebě kysaných mléčných výrobků dva kilogramy pod evropským průměrem, který činí 18,5 na osobu a rok.

Podle doporučení Světové zdravotnické organizace se mají mléko a mléčné výrobky konzumovat alespoň třikrát denně, lépe ty s nižším obsahem tuku. Přirozeným zdrojem vápníku jsou vedle mléka a mléčných výrobků sardinky, kapusta, brokolice, pórek, špenát, mák, oříšky, luštěniny, tofu a z ovoce sušené fíky či rozinky. Hojným zdrojem vitamínu D je sluneční záření, rybí tuk, játra, žloutek a obohacené složky potravy.

Spotřeba mléčných výrobků v ČR, EU a vybraných zemích

země konzumní mléko (litry) zakysané výrobky (kilogramy) sýry a tvaroh (kilogramy) máslo (kilogramy)
ČR 2010 57,6  16,2  16,5  4,9
ČR 2011 57,6  15,4  16,4  4,9
ČR 2012 57,2  16,2  16,8  5,2
EU průměr 27 zemí 64,8  18,7  17 3,6
Německo 53  17,8  22,8  6
Rakousko 79,8  17,9  5,2
Polsko 41,9 7,8  11,3 4,2
Slovensko 49,5  13,8  9,9  2,8

* údaj není
Zdroj: Českomoravský svaz mlékárenský

Denní potřeba vápníku v miligramech podle věku

1 – 3 roky  600
4 – 6 let  700
7 – 9 let  900
10 – 12 let  1100
13 – 18 let  1200
dospělí (těhotné)  1000 (1200)

Obsah vápníku v některých potravinách

potravina – 100 gramů obsah vápníku v miligramech
mléko  120
jogurt  140
tvrdý netavený sýr ementál 45 procent tuku  840
maso vepřové  8
maso kuřecí  10
sója  150
mrkev 30
jablko 6
mák 1200

Zdroj: Společnost pro výživu

Autor: ČTK

9.2.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

ČSSD chce zásadní reformu daní směrem k progresi, řekl Sobotka

Praha - Aktuální nastavení českého daňového systému vyhovuje velkým a bohatým, cílem ČSSD nejsou kosmetické úpravy daní, ale zásadní reforma směrem k progresi. Novinářům to po dnešním jednání širšího vedení sociální demokracie řekl předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Konkrétní parametry reformy chce sociální demokracie představit na jaře příštího roku.

Jídlo zdražuje. Kvůli EET to není, tvrdí Babiš

Praha – Doby, kdy se ceny skoro nehýbaly a inflace byla téměř na nule, minuly. Drahota roste a nová data Českého statistického úřadu to potvrzují. V listopadu byla inflace meziročně vyšší o 1,5 procenta, v říjnu to bylo meziročně „jen" 0,8 procenta.

Jan Železný: Chlapi se poperou, ale druhý den spolu trénují

Praha /ROZHOVOR/- Jaký je rozdíl mezi oštěpaři a oštěpařkami? Česká legenda Jan Železný (50) trénuje čtyři ambiciózní reprezentanty: Chlapi se poperou, ale druhý den spolu trénují.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies