České úřady jsou jednak příliš pomalé – průměrná doba, jakou úředníci potřebují k posouzení žádosti o vstup nového léku na trh, je celých osmnáct měsíců. To je čtvrtý nejhorší výsledek na celém kontinentu. „Třeba sousednímu Německu na schválení stačí tři měsíce a Rakousku sedm měsíců,“ připomíná Tomáš Doležal z Institutu pro zdravotní ekonomiku.

Ilustrační foto.
Zubaře se bojí skoro pětina lidí. Češi nechodí na preventivní prohlídky

Druhým důvodem je příliš nízký počet klinických studií. V Česku se prý do testování, které má prověřit kvalitu a bezpečnost nejnovějších léků, zapojuje jen zlomek pacientů. „Přitom v jiných evropských zemích si nové léky vyzkouší až dvacet procent pacientů,“ řekl šéf Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček.

Pilulky, které mohou zachránit život

Tím se dostanou k medikamentům mnohem dřív. Podle klinické farmaceutky Reginy Demlové z Masarykova onkologického ústavu jim to mnohdy zachrání i život. Do klinických studií se totiž často zvou hlavně takoví pacienti, pro které už současná medicína nezná jinou účinnou metodu.

„Výhody to ale přináší i nemocnicím nebo pojišťovnám – léčbu, která se koná v rámci klinického hodnocení, totiž hradí společnosti, jež nový lék vyvíjejí,“ doplnila Demlová. Zdravotnictví tak každoročně uspoří miliardy korun. Podle Demlové je proto znepokojující, že z Česka klinické studie postupně mizí. Jen za poslední dva roky se počet nově zahájených hodnocení snížil o devět procent. Přesouvají se do okolního Polska nebo Rakouska.

Stan proti melanomu
Počet zhoubných melanomů roste. Chraňte se před sluncem, varují odborníci

Vedení resortu zdravotnictví už proto přemýšlí, co s tím. Studie chce v Česku zachovat. „V první fázi jsme proto připravili alespoň jednotné znění smluv, které nemocnicím pomohou při jednáních se společnostmi a s pacienty. Urychlí ho,“ řekl náměstek ministra Radek Policar. Příliš dlouhé jednání totiž mnohdy podle něj firmy odradí. Do konce roku pak chce ministerstvo připravit i novelu zákona, která vstup nejmodernější léčby do Česka usnadní.

Léčba zdarma

Podle Dvořáčka přichází ministerstvo s návrhy „za pět minut dvanáct“. Nedořešená je podle něj řada problémů, nejde přitom jen o samotné studie. Problematický je také vstup již otestovaných léků na český trh. Příliš dlouhé je například řízení o úhradě – tedy částce, kterou mají za medikament hradit pojišťovny. To často trvá celá léta.

Klinické studie v ČeskuZdroj: DENÍK

„Firma přitom po celou dobu pacientovi platit lék nemůže. Uhradí mu ho samozřejmě během klinické studie a pokračovat může až do okamžiku, než je lék registrován. Ale v momentě, kdy už přípravek vstoupí do systému, musí nastoupit pojišťovna,“ řekl Dvořáček. Společnost, která dává lék pacientovi zdarma, by z něj totiž musela zaplatit navíc i daň. „Ta se vypočítává z ceny obvyklé,“ doplnil Dvořáček.

Podle mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřicha Tichého ale jednání protahují i sami výrobci léků – často se prý nespokojí s rozhodnutím lékového ústavu, který stanoví úhradu. „Výrobci se proti tomu dokážou donekonečna odvolávat,“ uvedl nedávno Tichý. Náklady na moderní léky podle něj i tak stoupají, jen za poslední tři roky nabobtnaly o 40 procent.

Lékárna - Ilustrační foto
Češi jsou lékoví rekordmani. Některá spojení medikamentů mohou ničit zdraví