S podzimem dorazilo na západ Čech také období chřipek. Podle praktických lékařů i krajské hygieny je situace zatím relativně klidná. Počet nemocných se zvyšuje jen mírně.

Před třemi týdny onemocnělo v Plzeňském kraji respiračními onemocněními a chřipkou 4117 obyvatel. „V minulém týdnu jsme v kraji evidovali 4879 nemocných," vypočítala Marcela Moulová z Krajské hygienické stanice v Plzni. Nejvíce onemocnění je podle ní v západočeské metropoli, kde minulý týden stonalo 1739 obyvatel.

Počet nemocných v Plzeňském kraji46. týden - 4117
47. týden - 4612
48. týden - 4879 

Podle vedoucího Ústavu epidemiologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni Petra Pazdiory je chřipková sezona zatím klidná. „V současné době převládají spíše nachlazení, typické chřipky se ještě neobjevují," porovnal.

Stejné zkušenosti mají i praktičtí lékaři. „Stoupá počet lidí, kteří chodí s běžnými virózami, teď přicházejí v průměru tři až čtyři pacienti denně, zatím to není nic dramatického," popsal praktik z Plzně David Härtel.

Relativní klid má ve své ordinaci i Miroslava Houšková. „Před několika dny chodilo s virózami opravdu hodně lidí, ale od poloviny minulého týdne to ustává," svěřila se Plzeňanka. „Očekávám však, že s oteplením se počet nemocných zase zvýší," doplnila. Teploty nad nulou, které mají tento týden převládat, totiž bacilům svědčí.

Před nedávnem prodělala virózu také dvaatřicetiletá Jana z jižního Plzeňska. „Sice jsem neměla teplotu, ale bolelo mne celé tělo. Navíc jsem měla rýmu a kašel, takže to nebylo nic příjemného. Naštěstí jsem to po pár dnech vyležela a teď už jsem zase fit," svěřila se.

Typické chřipky se objevují většinou až v druhé polovině ledna. „Někteří lékaři považují za chřipku i běžné nachlazení, ovšem není tomu tak," udává na pravou míru Härtel. Chřipka je podle něj typická tím, že ji doprovází teplota minimálně 38,5 stupně a nemocný nemá kromě jiných obtíží rýmu. „Lidé často ani nemohou vstát z postele," doplňuje praktik.

Proti vážnému onemocnění by David Härtel rozhodně doporučil očkování. „Působí totiž i na lehké virózy," podotýká. Ve své ordinaci naočkoval letos už 165 lidí. Praktička Miroslava Houšková aplikovala od září 60 vakcín.

Na očkování byla nejvhodnější doba v září a říjnu, praktici však opozdilce naočkují i teď.