Posudky by měli vypracovávat i nasmlouvaní lékaři. Opatření ke zlepšení situace v posudkové službě dnes novinářům představili náměstci ministerstva práce Robert Baxa, Iva Merhautová (KDU-ČSL) a Petr Hejduk.

Posudková služba spadá pod ministerstvo práce. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) má 388 lékařských míst. Neobsazených je nyní 60. O zbytek postů se dělí 466 lidí. Z nich 103 je přes 70 let, 182 pak mezi 60 a 69 lety. Podle služebního zákona může státní zaměstnanec na postu být do 70 let. Posudková služba má do konce příštího roku výjimku.

Ilustrační foto.
Léky dostanou kolky. Kvůli nebezpečným padělkům

"Služební zákon situaci bohužel moc nepomohl. Omezení věku na 70 letech problém v lékařské posudkové službě znásobilo. Podle současné právní situace skončí na konci příštího roku 131 lékařů," uvedl Baxa.

Posudkoví lékaři správy sociálního zabezpečení posuzují stav lidí kvůli přidělení invalidního důchodu, zdravotnímu znevýhodnění v práci, příspěvku na péči, průkazům pro postižené, nemocenským či pomůckám pro handicapované. Loni doktoři ČSSZ vypracovali 415.000 posudků. Ministerstvo práce pak řeší odvolání.

Na kritickou situaci v posudkové službě si před nedávnem stěžovala Národní rada osob se zdravotním postižením. Poukazovala na to, že posudkové řízení je neúměrně dlouhé a někteří lidé na rozhodnutí čekají řadu měsíců i rok.

Ilustrační foto
Krátkozrakost jako epidemie? V roce 2050 má špatně vidět polovina lidstva

Ministerstvo práce chce volná místa z části zaplnit nasmlouvanými lékaři. Administrativu by za posudkáře mohli od příštího roku řešit také noví asistenti. Resort by jich rád získal sto - 90 pro sociální správu a deset pro ministerstvo. Znamenalo by to ale další výdaje pro státní rozpočet. "Diskuse není uzavřena. Nežádáme jen nová místa. Část neobsazených pozic lékařů bychom rádi vyměnili za místa asistentů, a to celkem 30 míst," uvedl Baxa.

Ministerstvo navrhuje také zvýšení platů. Posudkoví lékaři mají vlastní tabulku, která by se podle návrhu mohla zrušit. Díky tomu by si doktoři na tarifech přilepšili asi o 9,6 procenta. Odměňování by se pak řídilo jinou tarifní stupnicí. Od ledna se pak má lékařům a sestrám přidat deset procent. Podle Baxy lékaři posudkové služby by mohli patřit také mezi takzvané klíčové zaměstnance. Stát pak může jejich tabulkový výdělek znásobit.

Ilustrační foto
Soukromí lékaři varují: Za tři roky nás bude v ambulancích 800 scházet

K urychlení a zjednodušení vyřizování by měl přispět i nový informační systém pro posudkovou službu, který ministerstvo plánuje. Posudek by se také měl dát využít ve víc řízeních. Ministerstvo práce jedná s lékařskými fakultami a resortem zdravotnictví, aby se posuzování začalo vyučovat a zohledňovalo se i při atestaci všeobecných lékařů. Baxa zmínil i "mediální propagaci", která by měla přispět k budování prestiže posudkářů.