Trpí vzácným onemocněním, se kterým si v Česku nikdo neporadí. Našel si proto francouzskou kliniku, která má s podobnými pacienty zkušenosti, a vydal se tam. „Dostal správné léky a pojišťovna mu je uhradila," popisuje jeden z případů, kdy český pacient vycestoval na plánované léčení do ciziny, expert na zdravotní právo Ondřej Dostál.

Přístroj CT, ilustrační snímek
Dražší léčba ušetří miliardy za invalidy

Podobných situací přibývá. Jen v loňském roce využilo lékařské péče v zahraničí 447 českých pacientů. To je o polovinu víc než v předchozím roce. Lidé nejčastěji cestovali do Německa, Slovenska nebo Nizozemska. Podstupovali tam hlavně moderní genetická vyšetření, která se u nás neprovádějí, nebo transplantace. Další lidé jednoduše nechtěli čekat dlouhé týdny na operace, které jim v jiné zemi udělali hned.

Většina lidí si ale musela zákroky zaplatit ze svého. Řádově se jednalo o desetitisíce korun. Na pojišťovny se loni obrátilo 206 žadatelů se žádostí o proplacení výloh. Podle ředitele Kanceláře zdravotního pojištění Ladislava Švece uspělo jen 67 procent pacientů. „V roce předchozím to bylo 58 procent lidí," doplnil Švec.

Ilustrační foto.
Z návykových látek Češi občas tolerují léky, alkohol a tabák, ukázal průzkum

Pro zvětšení grafiky klikněte ZDE

Zákroky v cizině.Zdroj: DeníkPodle zdravotního experta a bývalého ředitele strategie Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavla Vepřeka ale Češi zatím využívají přeshraniční péče málo. „Jsou velmi konzervativní a neumějí jazyky, takže radši zůstávají doma," říká. Léčení v zahraničí navíc nepodporují čeští doktoři. „Většinou nikoho ke konkurenci neposílají, svoje pacienty si raději hlídají, aby se peníze utratily tady," dodává Vepřek.

Cizinci míří i do Česka

Česko si tak podle něj udržuje spíš pověst poskytovatele než konzumenta přes-hraniční péče. To dokládají i data Kanceláře zdravotního pojištění, podle kterých do Česka na plánovaný zákrok přicestovalo 1111 cizinců – nejčastěji Slováků a Britů.

Přeshraniční péči mohou Češi čerpat v jakémkoliv státě Evropy od roku 2014. Za operací mohou vycestovat dokonce i bez předchozího souhlasu pojišťovny. „Pak ale musejí počítat s platbou v hotovosti a teprve následně mohou požádat o náhradu vynaložených nákladů," uvedl už dříve mluvčí VZP Oldřich Tichý. Pojišťovna jim pak péči proplatí, ale jenom v takových částkách, jaké by za podobný výkon vydala v Česku.

Nová metoda k léčbě křečových žil: lepení
Novinka v léčbě křečových žil. Doktoři je začali zalepovat