Vysvětlete nám v úvodu, co je to Ebola, jaký má původ a co ji vyvolává?
Ebola je horečnaté onemocnění, které se projevuje zpočátku vysokou horečkou s bolestmi svalů, kloubů, hlavy, pacient může mít průjem, může zvracet nebo mít řadu jiných obtíží. Postupně se objevuje samovolné krvácení z různých míst těla, proto nemoc patří do skupiny krvácivých neboli hemoragických horeček. Onemocnění je virového původu, způsobuje je virus Ebola. Přirozený výskyt Eboly je oblast západní a střední Afriky.

Jak je možné se Ebolou nakazit?
Nemoc se přenáší kontaktem s tělními sekrety nemocného pacienta nebo nakaženého zvířete. Tedy kontaktem s krví, močí, stolicí, hlenem, spermatem, slinami…

Má toto onemocnění varovné signály a které projevy rozhodně nesmíme podcenit?
Nemoc se projeví po inkubační době 2 – 21 dní a jediným varovným signálem je pobyt v zasažené oblasti v nedávné době. Jinými slovy: v současné době každé horečnaté onemocnění s horečkou vyšší než 38,5 stupňů a pobytem v oblasti západní Afriky v posledních 3 týdnech by mělo být považováno za možnou Ebolu a být patřičně vyšetřeno. Instrukce, jak v takovém případě postupovat, mají všechny posádky rychlé lékařské pomoci (lidově záchranka), nemocnice a praktičtí lékaři.

Je možné se před ní nějak chránit?
Ano. Je nutné se vyhnout kontaktu s pacientem s horečkou Ebola. V zasažené oblasti střední Afriky provádějí nejrůznější vládní i nevládní organizace informační programy, učí domorodé obyvatelstvo (nebo spíš naléhají na ně) vyhnout se tradičním pohřebním rituálům. A v civilizovanějších zemích s lepší dostupností lékařské péče, než je střední Afrika, jsou speciální týmy, které mají vybavení a ochranné obleky na převoz pacientů s podezřením na Ebolu na speciální oddělení ve velkých nemocnicích, která jsou schopna pacienty účinně izolovat.

Pokud pacient onemocní Ebolou, existuje šance na uzdravení?
Horečku Ebola způsobuje několik podtypů viru, smrtnost je dle podtypu, dle místa výskytu a dle poskytnuté zdravotnické péče 50-90%. Spolehlivá léčba neexistuje.

Před cestou do rizikových zemí se dají použít preventivně léky nebo očkování, jak je to v případě Eboly?
Neexistuje prevence užíváním léků či očkováním. Jedinou prevencí je vyhnout se kontaktu s nemocným pacientem. Je to prevence velmi účinná neboť virus se vzduchem nepřenáší a vzdálenost cca 1 metr od nemocného se již bere jako bezpečná. Navíc nemoc se přenáší až po vypuknutí příznaků, nikoliv již v inkubační době. Takže opravdu stačí „jen" nebýt v kontaktu s člověkem, který byl v západní Africe a má horečku.

Ebola je známa již několik desítek let, co se tedy stalo, že v současnosti je celosvětovou hrozbou?
Co přesně se stalo a hlavně proč, zkoumají týmy vědců z celého světa. Od roku 1976, kdy byla Ebola poprvé popsána, se více či méně často objevuje v mnoha zemích převážně západní a střední Afriky, vždy však nejvýše s několika stovkami nakažených, a snad vždy byl výskyt v oblastech zemědělských, relativně odříznutých od okolního světa, s malou hustotou zalidnění a s malou dopravní infrastrukturou a malou migrací obyvatel. Bylo relativně jednoduché izolovat celou postiženou oblast, samozřejmě spolu s poskytováním zdravotnické péče. Současná situace, trvající od roku 2013, je problémová v tom, že se Ebola objevila v městských aglomeracích západní Afriky, kde je podstatně obtížnější kontrolovat pohyb obyvatel.

Často se diskutuje o připravenosti nemocnic na příjem pacienta s touto nemocí. Jak je připravena příbramská nemocnice?

Je připravena podle pravidel, která jsou platná v celé ČR. Na oddělení akutního příjmu jsou jednorázové ochranné pomůcky patřičné úrovně, personál zná izolační opatření a má instrukce, jak zařídit převoz pacienta podezřelého z Eboly na infekční kliniku Na Bulovce.

Dagmar Čerňanská