VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Fresh neznamená vždy synonymum pro čerstvost

Podle výživových doporučení by denní příjem dospělého jedince měl činit 200 g ovoce a minimálně 400 g zeleniny. Pro ty, kteří mají problém s konzumací tohoto množství, jsou vhodnou alternativou zeleninové a ovocné šťávy. Vypít denně 200 ml dřeňové šťávy je zpravidla mnohem snazší.

14.5.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Mezi běžně prodávanými šťávami jsou ale velké rozdíly. Od začátku jara se na trhu objevují nepasterované šťávy a jejich chuť, barva i výživové vlastnosti si v ničem nezadají s doma připravenou čerstvou šťávou. Tajemství tkví v kvalitních surovinách a v nové technologii ošetření vysokým tlakem, tzv. paskalizaci.

Pozornost při nákupu

„Jako není všechno zlato, co se třpytí, není všechno čerstvé, co je označeno Fresh. Zejména pokud si kupujeme šťávu balenou, vyplatí se pozorně číst etikety," uvádí nutriční terapeutka Věra Boháčová. „Při výběru fresh šťáv je dobré sledovat, zda je šťáva vyrobená z čerstvých surovin, bez přidaného cukru, případně i konzervantů a barviv.

Pro svou vysokou biologickou hodnotu jsou ideální šťávy zeleninové nebo kombinované s ovocem, které se přidává pro zlepšení či zjemnění chuti," doplňuje. Podle odborníků jsou rovněž výhodou suroviny lokální, pěstované v našem podnebném pásmu.

Nenechme se mýlit

Protože neexistuje státní norma, která by jasně definovala, jaký produkt se může označovat jako čerstvá šťáva, dochází i na poli ovocných a zeleninových šťáv k matení zákazníka. Velmi často se slovo fresh, evokující čerstvou šťávu, používá k označení chlazených, tedy osvěžujících nápojů s dobou spotřeby v řádech měsíců.

Ke konzervování většiny džusů a šťáv na trhu se používá pasterace, tedy zahřátí na 80 - 90°C, a následné zchlazení. To ale způsobuje změny ve výživových hodnotách, chuti i barvě konečného produktu.

Přínosy novinky

Technologie, zkráceně označovaná jako paskalizace, se do Čech zavádí za spoluúčasti Výzkumného ústavu potravinářského Praha VÚPP, který patří mezi průkopníky této technologie v Česku. Čerstvé šťávy ošetřené vysokým tlakem se uchovávají chlazené a vydrží až tři týdny.

„Jedná se o zcela šetrný způsob, jak zachovat všechny parametry čerstvé šťávy a zároveň její původní barvu a chuť," vysvětluje Ing. Milan Houška z VÚPP, který se možnostmi využití paskalizace v potravinářském průmyslu dlouhodobě zabývá.

„Po vylisování se čerstvá šťáva naplní do lahviček, které jsou následně vystaveny vysokému tlaku 600 MPa. Tlak likviduje pouze případné nežádoucí mikroorganismy a plísně. Zachová všechny pozitivně působící bioaktivní výživové faktory, jako jsou vitaminy, minerální látky, vláknina, ale i přírodní ochranné látky přítomné v dřeňových šťávách, např. sulforafan, které tepelná pasterace v podstatě odstraní," doplňuje Ing. Houška.

Z těchto zeleninových a ovocných šťáv můžeme profitovat všichni. Čili ti, kteří chtějí udělat něco pro své zdraví, ať se jedná o extrémně zaměstnané, kteří se odbývají na jídle, sportovce, kteří chtějí doplnit minerály, rekonvalescenty. Nepochybně si mohou najít cestu i jako součást zdravé svačiny do škol, kde se stravovací návyky dětí velmi horší. Jedno balení obsahuje šťávu ze zhruba 0,5 - 0,6 kg ovoce a zeleniny.

Šťávy sázejí kromě kvality i na praktičnost. „Průhledný obal dává vyniknout přirozeným barvám ovoce a zeleniny: mrkve, řepy, červeného zelí, celeru, jablka a jejich kombinacím. Jedna 200 ml lahvička může skvěle doplnit jejich doporučený denní příjem," uvedl Martin Klofanda ze společnosti, která novinku uvádí na trh. Informace o těchto šťávách lze najít na www.ugo.cz.

RENATA MALÁ

Autor: Redakce

14.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Škoda Kodiaq.
36

Škoda Kodiaq je hit. Na některé verze se čeká půl roku

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.
AKTUALIZOVÁNO
2 17

Valachová chce maturitu SOŠ z matematiky do roka po gymnáziích

Druhá vlna přináší větší nároky na technické zabezpečení

Zatímco v první vlně EET podnikatelům postačil často tablet a vhodný program, nyní by měly firmy vybírat pečlivěji. Je jich totiž mnohem více a s náročnějšími podmínkami podnikání.

Rakouskou star zabila sláva. Falco by oslavil šedesátku

Jako první německy zpívající interpret dobyl Ameriku. Liboval si v extrémech a měl sklon k přehánění. Jeho sláva byla vrtkavá a zářil krátce, přesto se stal jedním z největších umělců rakouské hudební scény 80. a 90. let.V neděli by Falco, občanským jménem Johann Hölzel, oslavil 60. narozeniny. Zemřel po autonehodě, která byla možná sebevraždou. Řidič autobusu byl odsouzen, Falco měl v sobě koktejl drog a alkoholu. Dožil se pouhých 40 let.

VIDEO: Legendární "vejtřaska" slaví, před 65 lety byl vyroben první prototyp

Před 65 lety, 18. února 1952, byl v pražských Vysočanech vyroben první prototyp terénního nákladního automobilu Praga V3S. Legendární "vejtřaska", jak se autu přezdívá, byla vojenským třítunovým speciálem, ale své místo si našla i v zemědělství nebo na stavbách.

Nizozemský publicista: Wilders volby vyhrál už před hlasováním

Klíčovým úkolem pro nizozemské politiky by měla být snaha zasypat příkopy, které se mezi občany vytvářejí v souvislosti s březnovými parlamentními volbami. Myslí si to nizozemský učitel a publicista s tureckými kořeny Halil Karaaslan. Krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse podle něj v zásadě vyhrála už před samotným hlasováním, neboť ostatním stranám dokázala vnutit svůj pohled na situaci v zemi a svou velmi vyhraněnou interpretaci problémů, s nimiž se teď Nizozemsko potýká.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies