VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Fresh neznamená vždy synonymum pro čerstvost

Podle výživových doporučení by denní příjem dospělého jedince měl činit 200 g ovoce a minimálně 400 g zeleniny. Pro ty, kteří mají problém s konzumací tohoto množství, jsou vhodnou alternativou zeleninové a ovocné šťávy. Vypít denně 200 ml dřeňové šťávy je zpravidla mnohem snazší.

14.5.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Mezi běžně prodávanými šťávami jsou ale velké rozdíly. Od začátku jara se na trhu objevují nepasterované šťávy a jejich chuť, barva i výživové vlastnosti si v ničem nezadají s doma připravenou čerstvou šťávou. Tajemství tkví v kvalitních surovinách a v nové technologii ošetření vysokým tlakem, tzv. paskalizaci.

Pozornost při nákupu

„Jako není všechno zlato, co se třpytí, není všechno čerstvé, co je označeno Fresh. Zejména pokud si kupujeme šťávu balenou, vyplatí se pozorně číst etikety," uvádí nutriční terapeutka Věra Boháčová. „Při výběru fresh šťáv je dobré sledovat, zda je šťáva vyrobená z čerstvých surovin, bez přidaného cukru, případně i konzervantů a barviv.

Pro svou vysokou biologickou hodnotu jsou ideální šťávy zeleninové nebo kombinované s ovocem, které se přidává pro zlepšení či zjemnění chuti," doplňuje. Podle odborníků jsou rovněž výhodou suroviny lokální, pěstované v našem podnebném pásmu.

Nenechme se mýlit

Protože neexistuje státní norma, která by jasně definovala, jaký produkt se může označovat jako čerstvá šťáva, dochází i na poli ovocných a zeleninových šťáv k matení zákazníka. Velmi často se slovo fresh, evokující čerstvou šťávu, používá k označení chlazených, tedy osvěžujících nápojů s dobou spotřeby v řádech měsíců.

Ke konzervování většiny džusů a šťáv na trhu se používá pasterace, tedy zahřátí na 80 - 90°C, a následné zchlazení. To ale způsobuje změny ve výživových hodnotách, chuti i barvě konečného produktu.

Přínosy novinky

Technologie, zkráceně označovaná jako paskalizace, se do Čech zavádí za spoluúčasti Výzkumného ústavu potravinářského Praha VÚPP, který patří mezi průkopníky této technologie v Česku. Čerstvé šťávy ošetřené vysokým tlakem se uchovávají chlazené a vydrží až tři týdny.

„Jedná se o zcela šetrný způsob, jak zachovat všechny parametry čerstvé šťávy a zároveň její původní barvu a chuť," vysvětluje Ing. Milan Houška z VÚPP, který se možnostmi využití paskalizace v potravinářském průmyslu dlouhodobě zabývá.

„Po vylisování se čerstvá šťáva naplní do lahviček, které jsou následně vystaveny vysokému tlaku 600 MPa. Tlak likviduje pouze případné nežádoucí mikroorganismy a plísně. Zachová všechny pozitivně působící bioaktivní výživové faktory, jako jsou vitaminy, minerální látky, vláknina, ale i přírodní ochranné látky přítomné v dřeňových šťávách, např. sulforafan, které tepelná pasterace v podstatě odstraní," doplňuje Ing. Houška.

Z těchto zeleninových a ovocných šťáv můžeme profitovat všichni. Čili ti, kteří chtějí udělat něco pro své zdraví, ať se jedná o extrémně zaměstnané, kteří se odbývají na jídle, sportovce, kteří chtějí doplnit minerály, rekonvalescenty. Nepochybně si mohou najít cestu i jako součást zdravé svačiny do škol, kde se stravovací návyky dětí velmi horší. Jedno balení obsahuje šťávu ze zhruba 0,5 - 0,6 kg ovoce a zeleniny.

Šťávy sázejí kromě kvality i na praktičnost. „Průhledný obal dává vyniknout přirozeným barvám ovoce a zeleniny: mrkve, řepy, červeného zelí, celeru, jablka a jejich kombinacím. Jedna 200 ml lahvička může skvěle doplnit jejich doporučený denní příjem," uvedl Martin Klofanda ze společnosti, která novinku uvádí na trh. Informace o těchto šťávách lze najít na www.ugo.cz.

RENATA MALÁ

Autor: Redakce

14.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
1 7

Češi mají ve vesmíru svou první nanodružici. Vědcům zatím dělá radost

Stařenka v domově důchodců - ilustrační foto
6 7

Rozdíl mezi výplatou a důchodem je v Česku skoro nejvyšší v EU

Rakouský prezident přijel do Prahy vlakem, Sobotka ho vítal na nádraží

Na první návštěvu České republiky ve funkci rakouského prezidenta přijel do Prahy vlakem Alexander Van der Bellen. Na pražském Hlavním nádraží ho uvítal hradní ceremoniář Miroslav Sklenář a jednotka Hradní stráže. V historickém salonku nádražní budovy se pak s Van der Bellenem setkal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V úterý se sejde i s prezidentem Milošem Zemanem, ten se ale plánovaného podnikatelského fóra nezúčastní kvůli návštěvě Vysočiny.

Spolupráce Česka a Izraele bude spočívat v technologiích, i humanitních oborech

Česko a Izrael chtějí posílit vědeckou spolupráci ve vyspělých technologických oborech, jako je robotika nebo kybernetika. Více se zaměří ale i na podporu spolupráce v humanitních vědách. Dnes to po společném jednání řekli vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek a jeho izraelský protějšek Ofir Akunis. Oba kladně hodnotili činnost české vědecké diplomatky Delany Mikolášové, která na českém velvyslanectví v Tel Avivu působí od roku 2015.

AKTUALIZOVÁNO

Do kabinky v Tescu dal fotopast kvůli sexu, policie evakuovala stovky lidí

Fotopast do zkušební kabinky v obchodním centru v Malenovicích umístil 28letý muž, který tam chtěl mít se ženou sex. Manželka ale nepřišla, a on na fotopast zapomněl. Kvůli němu evakuovali policisté o víkendu ve Zlíně stovky lidí. Mladík zaplatí výjezdy policistů a hasičů a obchodníkům ušlý zisk. Pokus o hrátky ho přijde odhadem na stovky tisíc korun.

Lidé na Vyšehradském hřbitově uctili památku Milady Horákové

Lidé v pondělí na Vyšehradském hřbitově v Praze uctili památku Milady Horákové. Na shromáždění u symbolického hrobu popravené političky přišli i zástupci parlamentních stran a bývalí političtí vězni. Pieta se konala u příležitosti Dne památky obětí komunistického režimu, který připadá na 27. červen, výroční den smrti Horákové. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies