VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Fresh neznamená vždy synonymum pro čerstvost

Podle výživových doporučení by denní příjem dospělého jedince měl činit 200 g ovoce a minimálně 400 g zeleniny. Pro ty, kteří mají problém s konzumací tohoto množství, jsou vhodnou alternativou zeleninové a ovocné šťávy. Vypít denně 200 ml dřeňové šťávy je zpravidla mnohem snazší.

14.5.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Mezi běžně prodávanými šťávami jsou ale velké rozdíly. Od začátku jara se na trhu objevují nepasterované šťávy a jejich chuť, barva i výživové vlastnosti si v ničem nezadají s doma připravenou čerstvou šťávou. Tajemství tkví v kvalitních surovinách a v nové technologii ošetření vysokým tlakem, tzv. paskalizaci.

Pozornost při nákupu

„Jako není všechno zlato, co se třpytí, není všechno čerstvé, co je označeno Fresh. Zejména pokud si kupujeme šťávu balenou, vyplatí se pozorně číst etikety," uvádí nutriční terapeutka Věra Boháčová. „Při výběru fresh šťáv je dobré sledovat, zda je šťáva vyrobená z čerstvých surovin, bez přidaného cukru, případně i konzervantů a barviv.

Pro svou vysokou biologickou hodnotu jsou ideální šťávy zeleninové nebo kombinované s ovocem, které se přidává pro zlepšení či zjemnění chuti," doplňuje. Podle odborníků jsou rovněž výhodou suroviny lokální, pěstované v našem podnebném pásmu.

Nenechme se mýlit

Protože neexistuje státní norma, která by jasně definovala, jaký produkt se může označovat jako čerstvá šťáva, dochází i na poli ovocných a zeleninových šťáv k matení zákazníka. Velmi často se slovo fresh, evokující čerstvou šťávu, používá k označení chlazených, tedy osvěžujících nápojů s dobou spotřeby v řádech měsíců.

Ke konzervování většiny džusů a šťáv na trhu se používá pasterace, tedy zahřátí na 80 - 90°C, a následné zchlazení. To ale způsobuje změny ve výživových hodnotách, chuti i barvě konečného produktu.

Přínosy novinky

Technologie, zkráceně označovaná jako paskalizace, se do Čech zavádí za spoluúčasti Výzkumného ústavu potravinářského Praha VÚPP, který patří mezi průkopníky této technologie v Česku. Čerstvé šťávy ošetřené vysokým tlakem se uchovávají chlazené a vydrží až tři týdny.

„Jedná se o zcela šetrný způsob, jak zachovat všechny parametry čerstvé šťávy a zároveň její původní barvu a chuť," vysvětluje Ing. Milan Houška z VÚPP, který se možnostmi využití paskalizace v potravinářském průmyslu dlouhodobě zabývá.

„Po vylisování se čerstvá šťáva naplní do lahviček, které jsou následně vystaveny vysokému tlaku 600 MPa. Tlak likviduje pouze případné nežádoucí mikroorganismy a plísně. Zachová všechny pozitivně působící bioaktivní výživové faktory, jako jsou vitaminy, minerální látky, vláknina, ale i přírodní ochranné látky přítomné v dřeňových šťávách, např. sulforafan, které tepelná pasterace v podstatě odstraní," doplňuje Ing. Houška.

Z těchto zeleninových a ovocných šťáv můžeme profitovat všichni. Čili ti, kteří chtějí udělat něco pro své zdraví, ať se jedná o extrémně zaměstnané, kteří se odbývají na jídle, sportovce, kteří chtějí doplnit minerály, rekonvalescenty. Nepochybně si mohou najít cestu i jako součást zdravé svačiny do škol, kde se stravovací návyky dětí velmi horší. Jedno balení obsahuje šťávu ze zhruba 0,5 - 0,6 kg ovoce a zeleniny.

Šťávy sázejí kromě kvality i na praktičnost. „Průhledný obal dává vyniknout přirozeným barvám ovoce a zeleniny: mrkve, řepy, červeného zelí, celeru, jablka a jejich kombinacím. Jedna 200 ml lahvička může skvěle doplnit jejich doporučený denní příjem," uvedl Martin Klofanda ze společnosti, která novinku uvádí na trh. Informace o těchto šťávách lze najít na www.ugo.cz.

RENATA MALÁ

Autor: Redakce

14.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

David Rath.
17 21

Rath posílá prezidenta Zemana k Ústavnímu soudu

Trend, dobře známý například v Budapešti, představil v Brně Marek Fišer pod názvem Kološkopek.
2 3

Do Brna se řítí cyklohospoda. Lidé si vychutnají pivo při šlapání do pedálů

Děti zůstávají v ústavech. Může za to jejich vyšší věk i stávající krize rodiny

V boskovickém dětském domově momentálně žije čtyřiatřicet dětí. Pracovníci navíc čekají na dvě další, které se vrací od pěstounů. Stejně na tom bylo zařízení ústavní výchovy loni. Tak jako další na Vyškovsku i Blanensku potvrzuje celorepublikový fenomén – počet chovanců v ústavech se nedaří snižovat.

150 milionů korun. Tolik pošle Česko na pomoc s migrací

Česko letos pošle do zahraničí na pomoc uprchlíkům a státům čelícím migračním tlakům 150 milionů korun. Ministerstvo vnitro v tiskové zprávě uvedlo, že částku v rámci jeho koncepce pro asistenci uprchlíkům na dnešním jednání schválila vláda. Prvních 40 milionů korun z této částky by mělo jít na obnovu uprchlického tábora Azrak v Jordánsku.

Stánky ve Znojmě jsou prázdné. Trhovkyně: Nechci se učit novoty kvůli EET

Brambory, cibuli, jablka nebo třeba česnek od místních prodejců si mohli obyvatelé Znojma donedávna koupit na stáncích na Masarykově náměstí. Zhruba desítka prodejců zde nabízela zboží každé dopoledne vždy od pondělí do soboty. Nyní zůstala prodejní místa opuštěná, i když na konci března již vždy trhovci bývali na svých místech.

Výuka venku? Většina dětí i rodičů ji vítá

Učit se občas venku na čerstvém vzduchu místo mezi čtyřmi stěnami učeben? K tomu se kloní ve spoustě škol. Však venkovní učebny se dají využít od jara do podzimu. Jenže ne vždy je na jejich vybudování v městské či obecní kase hned dost peněz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies