VYBERTE SI REGION

Fresh neznamená vždy synonymum pro čerstvost

Podle výživových doporučení by denní příjem dospělého jedince měl činit 200 g ovoce a minimálně 400 g zeleniny. Pro ty, kteří mají problém s konzumací tohoto množství, jsou vhodnou alternativou zeleninové a ovocné šťávy. Vypít denně 200 ml dřeňové šťávy je zpravidla mnohem snazší.

14.5.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Mezi běžně prodávanými šťávami jsou ale velké rozdíly. Od začátku jara se na trhu objevují nepasterované šťávy a jejich chuť, barva i výživové vlastnosti si v ničem nezadají s doma připravenou čerstvou šťávou. Tajemství tkví v kvalitních surovinách a v nové technologii ošetření vysokým tlakem, tzv. paskalizaci.

Pozornost při nákupu

„Jako není všechno zlato, co se třpytí, není všechno čerstvé, co je označeno Fresh. Zejména pokud si kupujeme šťávu balenou, vyplatí se pozorně číst etikety," uvádí nutriční terapeutka Věra Boháčová. „Při výběru fresh šťáv je dobré sledovat, zda je šťáva vyrobená z čerstvých surovin, bez přidaného cukru, případně i konzervantů a barviv.

Pro svou vysokou biologickou hodnotu jsou ideální šťávy zeleninové nebo kombinované s ovocem, které se přidává pro zlepšení či zjemnění chuti," doplňuje. Podle odborníků jsou rovněž výhodou suroviny lokální, pěstované v našem podnebném pásmu.

Nenechme se mýlit

Protože neexistuje státní norma, která by jasně definovala, jaký produkt se může označovat jako čerstvá šťáva, dochází i na poli ovocných a zeleninových šťáv k matení zákazníka. Velmi často se slovo fresh, evokující čerstvou šťávu, používá k označení chlazených, tedy osvěžujících nápojů s dobou spotřeby v řádech měsíců.

Ke konzervování většiny džusů a šťáv na trhu se používá pasterace, tedy zahřátí na 80 - 90°C, a následné zchlazení. To ale způsobuje změny ve výživových hodnotách, chuti i barvě konečného produktu.

Přínosy novinky

Technologie, zkráceně označovaná jako paskalizace, se do Čech zavádí za spoluúčasti Výzkumného ústavu potravinářského Praha VÚPP, který patří mezi průkopníky této technologie v Česku. Čerstvé šťávy ošetřené vysokým tlakem se uchovávají chlazené a vydrží až tři týdny.

„Jedná se o zcela šetrný způsob, jak zachovat všechny parametry čerstvé šťávy a zároveň její původní barvu a chuť," vysvětluje Ing. Milan Houška z VÚPP, který se možnostmi využití paskalizace v potravinářském průmyslu dlouhodobě zabývá.

„Po vylisování se čerstvá šťáva naplní do lahviček, které jsou následně vystaveny vysokému tlaku 600 MPa. Tlak likviduje pouze případné nežádoucí mikroorganismy a plísně. Zachová všechny pozitivně působící bioaktivní výživové faktory, jako jsou vitaminy, minerální látky, vláknina, ale i přírodní ochranné látky přítomné v dřeňových šťávách, např. sulforafan, které tepelná pasterace v podstatě odstraní," doplňuje Ing. Houška.

Z těchto zeleninových a ovocných šťáv můžeme profitovat všichni. Čili ti, kteří chtějí udělat něco pro své zdraví, ať se jedná o extrémně zaměstnané, kteří se odbývají na jídle, sportovce, kteří chtějí doplnit minerály, rekonvalescenty. Nepochybně si mohou najít cestu i jako součást zdravé svačiny do škol, kde se stravovací návyky dětí velmi horší. Jedno balení obsahuje šťávu ze zhruba 0,5 - 0,6 kg ovoce a zeleniny.

Šťávy sázejí kromě kvality i na praktičnost. „Průhledný obal dává vyniknout přirozeným barvám ovoce a zeleniny: mrkve, řepy, červeného zelí, celeru, jablka a jejich kombinacím. Jedna 200 ml lahvička může skvěle doplnit jejich doporučený denní příjem," uvedl Martin Klofanda ze společnosti, která novinku uvádí na trh. Informace o těchto šťávách lze najít na www.ugo.cz.

RENATA MALÁ

Autor: Redakce

14.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

„Cítíme velkou křivdu," říkají manželé, kteří měli naftu ve své studni

Zdounky – Společně se svou manželkou cítí velkou křivdu a bezmoc poté, co před více než 14 dny zjistili, že jejich do té doby průzračná a kvalitní pitná voda ve studni je kontaminována starou směsí topných olejů. Znehodnocenou vodu nic netušíce několik dní pili.

Rath opět zamíří do soudní síně, tentokrát žaluje státního zástupce

Praha - Bývalý středočeský hejtman David Rath znovu míří do soudní síně, tentokrát v roli žalujícího. Jeho žalobu na státního zástupce Petra Jiráta, který dozoruje Rathovu korupční kauzu, začne soud veřejně projednávat v únoru. Redakce to zjistila z justiční databáze Infosoud. Rathovi vadí některé výroky, které o něm Jirát řekl v rozhovoru pro média.

Britové poslali do vězení trio, jež ženy z ČR nutilo k prostituci

Bristol - Soud v britském Bristolu dnes uložil tresty vězení ve výši 7,5 až 9,5 roku trojici osob, které lákaly z České republiky ženy do Spojeného království, kde je nutily k prostituci. Britská média státní příslušnost odsouzených neupřesňují, z prohlášení místní policie ale vyplývá, že jeden z trojice byl zadržen v Česku, kde čeká na vydání do Británie. Soud mu tedy trest uložil v nepřítomnosti.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies