VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Grilovací sezóna

Grilovací sezóna je v plném proudu. Všeobecně tato úprava nepatří mezi nejvhodnější, ale nemusíte se jí vzdávat, pokud se zaměříte na zásady zdravého grilování.

26.6.2016 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Ondřej Littera

Hlavním problémem je způsob přípravy masa. Pokud používáte gril na uhlí, vznikají při grilovacím procesu látky, které mají karcinogenní vlastnosti.

Jde hlavně o polycyklické aromatické uhlovodíky a heterocyklické aminy, které vznikají rozkladem tuku, který odkapává z masa na rozžhavené uhlí.

Tyto škodliviny jsou pak opět vzduchem vyneseny na grilovanou potravinu. My je tedy nejen konzumujeme ale i vdechujeme.

Čím je maso tučnější, tím je vyšší riziko vzniku těchto látek. Vhodnou možností je grilovat maso na tácku nebo v alobalu. Zdravější variantou je ovšem gril elektrický nebo plynový.

Dalším problémem je kvalita a množství snědeného masa. Maso vybírejte méně tučné, drůbeží, ryby…na uzeniny a tlusté vepřové zapomeňte.

Chcete-li předejít bakteriálním nákazám, jako je například salmonelóza či listerie, nepoužívejte prkýnka a talíře, na kterých jste pracovali se syrovým masem, a snažte se ho důkladně propéct. Pokud se vám ovšem povede maso spálit, tento kousek hoďte rovnou do koše.

Důležité je také, s čím maso jíte. Ke kousku masa si vždy dejte dvojnásobné množství zeleniny a čerstvé bylinky, sníží se tak negativní vlivy na vaše tělo.

Vhodné je také maso před grilováním marinovat zkuste česnekovo-kurkumovou marinádu, která snižuje množství škodlivin až o 50 %.

Zkuste na gril i jiné potraviny než ty živočišné, například lilek, cuketu, papriku, rajčata, celer, kukuřici, houby, ananas, banán, jablko, hrušku. Podle tradiční čínské medicíny má grilované maso na srdce neblahý vliv, vysušuje, vede k nedostatku krve a šťáv, horkosti a spolu se stresem to může vést až k infarktu. Proto grilujte s rozmyslem a nezapomínejte na své zdraví.

Mějte se fajn a užijte si léto! Aneta Polívková

Autor: Redakce

26.6.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

eet
6

EET: obchodníci s obuví mají strach ze sankcí a kontrol

Výhled na České středohoří. Vzadu Milešovka
0 14

Obludné plány na zastavění vrcholu Milešovky šly k ledu

Co je nepřijatelné? Večerní emaily nebo zdrobněliny v doméně

Lidé často v elektronické komunikaci podceňují pravidla slušného chování. Ať se jedná o emaily, esemesky nebo internetové diskuse. Jak na úřední mail?

Lidl dramaticky zvyšuje nástupní mzdu a srovnává platy v regionech

Praha - Diskontní řetězec Lidl zvýší od 1. března nástupní mzdu zaměstnanců v obchodech o 25 procent, ta tak dosáhne 23 333 korun při čtyřicetihodinovém úvazku. Průměrná mzda prodavačů a pokladních bude při stejném úvazku 24 897 Kč.

AUTOMIX.CZ

PŘEHLEDNĚ: Proč se škodovky jmenují, jak se jmenují?

Od konce 80. let česká automobilka Škoda svoje modely označuje výhradně slovními názvy. Na začátku této éry byl samozřejmě Favorit.

DOTYK.CZ

Příjmy začínajících vědců jsou pod hranicí chudoby

V České republice je přibližně 25 tisíc doktorandů. Mnozí na začátku studia pomýšlí na vědeckou dráhu. Ve vědě je přitom čím dál víc důležitá mezinárodní spolupráce. Podle slov předsedkyně České asociace doktorandek a doktorandů Kateřiny Cidlinské však českým studentům současný systém nedovoluje být na této mezinárodní úrovni zcela konkurenceschopní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies