VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Grilovací sezóna

Grilovací sezóna je v plném proudu. Všeobecně tato úprava nepatří mezi nejvhodnější, ale nemusíte se jí vzdávat, pokud se zaměříte na zásady zdravého grilování.

26.6.2016 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Ondřej Littera

Hlavním problémem je způsob přípravy masa. Pokud používáte gril na uhlí, vznikají při grilovacím procesu látky, které mají karcinogenní vlastnosti.

Jde hlavně o polycyklické aromatické uhlovodíky a heterocyklické aminy, které vznikají rozkladem tuku, který odkapává z masa na rozžhavené uhlí.

Tyto škodliviny jsou pak opět vzduchem vyneseny na grilovanou potravinu. My je tedy nejen konzumujeme ale i vdechujeme.

Čím je maso tučnější, tím je vyšší riziko vzniku těchto látek. Vhodnou možností je grilovat maso na tácku nebo v alobalu. Zdravější variantou je ovšem gril elektrický nebo plynový.

Dalším problémem je kvalita a množství snědeného masa. Maso vybírejte méně tučné, drůbeží, ryby…na uzeniny a tlusté vepřové zapomeňte.

Chcete-li předejít bakteriálním nákazám, jako je například salmonelóza či listerie, nepoužívejte prkýnka a talíře, na kterých jste pracovali se syrovým masem, a snažte se ho důkladně propéct. Pokud se vám ovšem povede maso spálit, tento kousek hoďte rovnou do koše.

Důležité je také, s čím maso jíte. Ke kousku masa si vždy dejte dvojnásobné množství zeleniny a čerstvé bylinky, sníží se tak negativní vlivy na vaše tělo.

Vhodné je také maso před grilováním marinovat zkuste česnekovo-kurkumovou marinádu, která snižuje množství škodlivin až o 50 %.

Zkuste na gril i jiné potraviny než ty živočišné, například lilek, cuketu, papriku, rajčata, celer, kukuřici, houby, ananas, banán, jablko, hrušku. Podle tradiční čínské medicíny má grilované maso na srdce neblahý vliv, vysušuje, vede k nedostatku krve a šťáv, horkosti a spolu se stresem to může vést až k infarktu. Proto grilujte s rozmyslem a nezapomínejte na své zdraví.

Mějte se fajn a užijte si léto! Aneta Polívková

Autor: Redakce

26.6.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Martin Kratochvíl.

Týdenní zkrat: Peníze jsou, my nebudeme

Vyšetřování útoku v Manchesteru. Vrahem je Salman Abedi
21

Policie zveřejnila snímky manchesterského vraha z bezpečnostních kamer

Fenomén drony: umějí toho víc, než jim můžeme dovolit

/VIDEO, FOTOGALERIE/- Člověk vždy snil o létání. A jen se odlepil od země, začal přemýšlet, že by stroj mohl létat bez něho. Myšlenka bezpilotních letounů je tu od počátků letectví. Dnes jsou drony samostatnou, progresivní a diskutovanou kategorií, která v sobě spojuje létání malé i velké.

Fotbalista Čermák měl nehodu. Prý řídil opilý

Zdemolované auto, převoz do nemocnice a dost nepříjemné vyhlídky. Aleš Čermák, fotbalista Sparty a hráč reprezentace do 21 let, naboural v noci na neděli svůj vůz. První informace hovoří o tom, že řídil opilý.

Unikátní staročeské trhy může ohrozit EET

Buty i Jablkoň. Ale především desítky stánků se zapomenutými řemeslya staročeskými specialitami. To jsou Staročeské trhy v Turnově. Konají se tradičně poslední květnový víkend. Ale snad ne naposled.

Sáblíková po třicetinách: Trochu mě překvapuje, jak ten čas letí

„Ten čas ale letí," uznává Martina Sáblíková. Česká hvězda se během kariéry vypracovala v legendu světového rychlobruslení. Dokázala vybojovat pět olympijských medailí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies