VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hana Tkadlecová: Horka jsou množírna bakterií v kontaminovaných potravinách

Letní měsíce a horka posledních dní s sebou přinášejí zvýšený výskyt průjmových onemocnění. Zejména se jedná o ty způsobené bakteriemi rodu Salmonella a Campylobacter.

15.8.2015
SDÍLEJ:

Hana Tkadlecová - vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.Foto: DENÍK/Jan Karásek

Hana Tkadlecová, ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygieny

Za poslední měsíc bylo potvrzeno sto osmnáct případů. Pro porovnání, v únoru to bylo jen čtyřicet dva. Na vině jsou jak vysoké teploty, při nichž se bakterie snadněji množí, tak také oblíbené letní grilování.

K nákaze dochází při nedodržování hygieny, při manipulaci s jídlem, a to hlavně s potravinami živočišného původu, například vejci a syrovým masem.

Situaci ve Zlínském kraji popsala a také na možná rizika upozornila Hana Tkadlecová, ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygieny.

Počet potvrzených případů bakteriálních infekcí je v letním období až třikrát vyšší. Čím je to způsobeno?

Nárůst souvisí jednak s typickými úpravami jídla tedy grilováním, jednak s rizikovými vysokými teplotami, kdy dojde snáze k pomnožení bakterií v kontaminovaných potravinách. U většiny bakteriálních infekcí je třeba vysoká infekční dávka. Ta je často splněna až poté, co se bakteriím podaří při vhodných tepelných podmínkách pomnožit, především v potravinách, které se už dále tepelně nezpracovávají.

Které potraviny jsou tedy nejrizikovější? Proč je rizikové zrovna grilování?

Bakterie způsobující onemocnění jsou přenášeny primárně potravinami živočišného původu, například vejci a syrovým masem. Pokud nejsou dostatečně tepelně upraveny, mohou představovat riziko. Dalším problémem je kontakt těchto potravin s dalšími, například zeleninou, které se už dále tepelně neupravují. Stačí používání stejné plochy na zpracování syrových a hotových potravin. To se může týkat právě letního grilování.

Týkají se problémy jen domácí přípravy jídla? Co veřejné provozovny?

Hygienická úroveň stravovacích provozů se stále zvyšuje, takže v dnešní době již případy hromadných nákaz nejsou tak časté. Dříve se objevovaly problémy zejména v souvislosti s provozy, kde se používala vejce, ale nedocházelo k jejich dostatečné tepelné úpravě. Například šlo o cukrářské výrobny. To už dnes vidíme zcela výjimečně.

Jak se krajská hygienická stanice snaží nákazám zabránit? Provádíte kontroly provozoven?

Samozřejmě provádíme pravidelné kontroly ve stravovacích provozech. Máme také přehled ze všech laboratoří ve Zlínském kraji, které nám hlásí pozitivní nálezy bakterií z klinického materiálu. My nemocné kontaktujeme a snažíme se mezi jednotlivými případy najít souvislosti. Ptáme se, kde pobývali, co jedli, kde jídlo koupili, jak ho upravovali…

Daří se lidem vzpomenout si?

Inkubační doba je nejčastěji dva až pět dní. Lidé si vzpomínají těžko, ale často se jim to podaří, pomáháme jim cílenými dotazy na rizikové potraviny a situace. Oni když leží v posteli a je jim špatně, tak mají dost času přemýšlet nad příčinou.

A když si lidé vzpomenou, odkud asi měli jídlo, z kterého je jim špatně, jdete zdroj prověřit?

Lidé občas viní různé stánky s rychlým občerstvením, protože je napadnou jako první. Když jde ale pouze o ojedinělý případ a není jiný důvod, neprověřujeme to. Pokud ale najdeme souvislost s nějakou potravinou či provozovnou u dvou a více lidí, prověřujeme provozovnu či výrobnu včetně vyšetření pracovníků, jestli nejsou nosiči. Také zkontrolujeme provozní podmínky a původ potravin, v odůvodněných případech se odebírají i vzorky.

Jak často se vám podaří najít zdroj nákazy? Zní to jako náročná detektivní práce…

Daří se nám to hlavně u větších epidemií, ale je to náročné, přímý průkaz se podaří málokdy, protože riziková potravina většinou už není dostupná, ale průkaz lze provést i nepřímo, statisticky. Častěji prošetřujeme virové nákazy, které se šíří většinou přímo kontaktem… Co se bakteriálních infekcí týká, například v roce 2006 se nám tímto způsobem podařilo objasnit původ listeriózy, jejíž zvýšený výskyt jsme zaznamenali v rámci celé ČR. Podařilo se nám tehdy vyzpovídat nakažené, odebrat podezřelé potraviny v distribuční síti a prokázat cestu přenosu bakterie, kterou byl zrající sýr. Samozřejmě ne všichni nemocní jdou se zažívacími potížemi k lékaři, a my tak nemáme úplně všechny informace. Lidé nám občas i hlásí podezření na závadné potraviny, když ale nejdou s potížemi k lékaři pro potvrzení diagnózy, je prokázání souvislosti s konkrétní potravinou těžké.

Autor: Redakce

15.8.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Z areálu muniční továrny v Boříně se ozývají exploze. Hasiči se z místa museli stáhnout.
SLEDUJEME ON-LINE
14 18

Výbuch v Poličce: 19 zraněných. Policie chystá evakuaci okolí

Tramvaj přejela mladého muže u brněnského Ústředního hřbitova.
AKTUALIZOVÁNO
4

Tramvaj přejela muže ležícího na kolejích. Amputovala mu obě nohy

Spoření na penzi. Vydělává, ale slabá koruna ho sráží

Penzijní fondy si pochvalují, že spoření na penzi táhne více než v nedávné minulosti. Na přilepšení k důchodu dokonce svým dětem začínají šetřit i někteří rodiče.

EUC koupila od Homolky firmu poskytující nadstandardní péči

Praha - Skupina EUC (dříve Euroclinicum), která v Česku provozuje mimo jiné síť poliklinik a laboratoři, koupila za 50,5 milionu korun firmu Homolka Premium Care, která se specializuje na poskytování nadstandardní individuální zdravotní péče. Prodej akcií firmy je součástí likvidace společnosti Holte, která je dceřinou společností Nemocnice Na Homolce. Ve čtvrtek o tom informovala mluvčí nemocnice Martina Dostálová.

Praha zaplatí na 22 školách výuku češtiny jako cizího jazyka

Praha - Hlavní město zaplatí ve 22 základních školách výuku češtiny pro děti, pro které není mateřským jazykem. Dvě vyučovací hodiny jednou týdně město vyjdou za celý rok zhruba na 620 tisíc korun. Přidělení peněz ve čtvrtek schválili pražští zastupitelé.

Zlikviduje KLDR svého velvyslance v Česku? Prý je na řadě

Paranoidní severokorejský režim v čele s Kim Čong-unem by mohl zlikvidovat svého velvyslance v Česku Kim Pchjong-ila, který patří k členům vládnoucí dynastie. Tvrdí to zahraniční experti na KLDR, podle nichž je ambasador pro režim hrozbou, stejně jako nedávno zavražděný bratr diktátora Kim Čong-una.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies