VYBERTE SI REGION

Hana Tkadlecová: Horka jsou množírna bakterií v kontaminovaných potravinách

Letní měsíce a horka posledních dní s sebou přinášejí zvýšený výskyt průjmových onemocnění. Zejména se jedná o ty způsobené bakteriemi rodu Salmonella a Campylobacter.

15.8.2015
SDÍLEJ:

Hana Tkadlecová - vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.Foto: DENÍK/Jan Karásek

Hana Tkadlecová, ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygieny

Za poslední měsíc bylo potvrzeno sto osmnáct případů. Pro porovnání, v únoru to bylo jen čtyřicet dva. Na vině jsou jak vysoké teploty, při nichž se bakterie snadněji množí, tak také oblíbené letní grilování.

K nákaze dochází při nedodržování hygieny, při manipulaci s jídlem, a to hlavně s potravinami živočišného původu, například vejci a syrovým masem.

Situaci ve Zlínském kraji popsala a také na možná rizika upozornila Hana Tkadlecová, ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygieny.

Počet potvrzených případů bakteriálních infekcí je v letním období až třikrát vyšší. Čím je to způsobeno?

Nárůst souvisí jednak s typickými úpravami jídla tedy grilováním, jednak s rizikovými vysokými teplotami, kdy dojde snáze k pomnožení bakterií v kontaminovaných potravinách. U většiny bakteriálních infekcí je třeba vysoká infekční dávka. Ta je často splněna až poté, co se bakteriím podaří při vhodných tepelných podmínkách pomnožit, především v potravinách, které se už dále tepelně nezpracovávají.

Které potraviny jsou tedy nejrizikovější? Proč je rizikové zrovna grilování?

Bakterie způsobující onemocnění jsou přenášeny primárně potravinami živočišného původu, například vejci a syrovým masem. Pokud nejsou dostatečně tepelně upraveny, mohou představovat riziko. Dalším problémem je kontakt těchto potravin s dalšími, například zeleninou, které se už dále tepelně neupravují. Stačí používání stejné plochy na zpracování syrových a hotových potravin. To se může týkat právě letního grilování.

Týkají se problémy jen domácí přípravy jídla? Co veřejné provozovny?

Hygienická úroveň stravovacích provozů se stále zvyšuje, takže v dnešní době již případy hromadných nákaz nejsou tak časté. Dříve se objevovaly problémy zejména v souvislosti s provozy, kde se používala vejce, ale nedocházelo k jejich dostatečné tepelné úpravě. Například šlo o cukrářské výrobny. To už dnes vidíme zcela výjimečně.

Jak se krajská hygienická stanice snaží nákazám zabránit? Provádíte kontroly provozoven?

Samozřejmě provádíme pravidelné kontroly ve stravovacích provozech. Máme také přehled ze všech laboratoří ve Zlínském kraji, které nám hlásí pozitivní nálezy bakterií z klinického materiálu. My nemocné kontaktujeme a snažíme se mezi jednotlivými případy najít souvislosti. Ptáme se, kde pobývali, co jedli, kde jídlo koupili, jak ho upravovali…

Daří se lidem vzpomenout si?

Inkubační doba je nejčastěji dva až pět dní. Lidé si vzpomínají těžko, ale často se jim to podaří, pomáháme jim cílenými dotazy na rizikové potraviny a situace. Oni když leží v posteli a je jim špatně, tak mají dost času přemýšlet nad příčinou.

A když si lidé vzpomenou, odkud asi měli jídlo, z kterého je jim špatně, jdete zdroj prověřit?

Lidé občas viní různé stánky s rychlým občerstvením, protože je napadnou jako první. Když jde ale pouze o ojedinělý případ a není jiný důvod, neprověřujeme to. Pokud ale najdeme souvislost s nějakou potravinou či provozovnou u dvou a více lidí, prověřujeme provozovnu či výrobnu včetně vyšetření pracovníků, jestli nejsou nosiči. Také zkontrolujeme provozní podmínky a původ potravin, v odůvodněných případech se odebírají i vzorky.

Jak často se vám podaří najít zdroj nákazy? Zní to jako náročná detektivní práce…

Daří se nám to hlavně u větších epidemií, ale je to náročné, přímý průkaz se podaří málokdy, protože riziková potravina většinou už není dostupná, ale průkaz lze provést i nepřímo, statisticky. Častěji prošetřujeme virové nákazy, které se šíří většinou přímo kontaktem… Co se bakteriálních infekcí týká, například v roce 2006 se nám tímto způsobem podařilo objasnit původ listeriózy, jejíž zvýšený výskyt jsme zaznamenali v rámci celé ČR. Podařilo se nám tehdy vyzpovídat nakažené, odebrat podezřelé potraviny v distribuční síti a prokázat cestu přenosu bakterie, kterou byl zrající sýr. Samozřejmě ne všichni nemocní jdou se zažívacími potížemi k lékaři, a my tak nemáme úplně všechny informace. Lidé nám občas i hlásí podezření na závadné potraviny, když ale nejdou s potížemi k lékaři pro potvrzení diagnózy, je prokázání souvislosti s konkrétní potravinou těžké.

Autor: Redakce

15.8.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Inkluze je zločin na dětech, říká Václav Klaus mladší

Havlíčkův Brod /ROZHOVOR/ - Má všeobecní vzdělání budoucnost? Je inkluze krok tím správným směrem? To byla hlavní témata přednášky, kterou v Havlíčkově Brodě nedávno připravil Okrašlovací spolek Budoucnost.

Manželé ze Kdyně se snažili zachránit život mladému sportovci. Bohužel marně

Hluboká - Silák z Hluboké zemřel za jízdy na kole. Jeho otec děkuje manželům Homolkovým, kteří bojovali o jeho život.

Nezvládnutý staford napadl na ulici dalšího psa, skončil v útulku

Olomoucký kraj – Policisté se zabývají případem nebezpečného křížence stafordšírského teriéra, který v Zábřehu napadl několik psů i lidí. Poslední incident se stal zkraje týdne poblíž husitského kostela u areálu bývalých kasáren, kde staford zaútočil na dalšího psa. Toho majitelka právě venčila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies