„Byli jsme léta zvyklí, že to je pouze dovoz z pití závadné vody někde v Indii nebo Nepálu. Situace se změnila, nyní jsou hlášené případy spojeny hlavně s konzumací vepřového masa," uvedl.

Vloni byla v ČR nákaza hepatitidou E potvrzena u 258 lidí, je to dvanáctkrát víc než v roce 2003. Případů začalo přibývat v roce 2008, výrazněji loni a předloni. Nárůst evidují i další evropské země. Zčásti k tomu přispělo zlepšení diagnostiky, u řady pacientů se nemoc zjistí náhodně, protože větší potíže nemají.

Počty případů stouply podle Trmala i tím, že lidé jedí maso z domácích zabijaček, dalším zdrojem je maso z hypermarketů, což se potvrdilo i jinde v Evropě. Maso „migruje", do směsí se dávají masa z různých míst, takže je obtížné zjistit zdroj. Dokud lidé kupovali maso u řezníka, byl okruh zákazníků menší, takže bylo i méně nakažených. Infekce může být také z masa divokých prasat, daňků, muflonů a jelení zvěře.

Riziko domácích zabijaček

Nejvíc případů hepatitidy E je v chladném období roku, což může podle Trmala souviset právě s domácími zabijačkami.

Trmal se podílel na výzkumu zdroje při větším výskytu nákaz spolu s veterináři. „Velmi často jsme prokazovali, že domácí zabijačky se provádějí amatérsky. Prase se zpracovává vlastními silami, aby se ušetřilo na řezníkovi," řekl. Na rozdíl od řezníka tedy nenechají jitrnice důkladně prohřát v polévkách či sádle při teplotě nad 100 stupňů Celsia.

Rozhodující pro šíření nákazy je křížení provozu syrového masa a hotových výrobků. „Tepelně opracované maso není nebezpečné, ale nesmí dojít k tomu, že takto opracované maso nebo produkty se dostanou do styku s pracovními plochami, kde bylo syrové maso," upozornil Trmal.

Radí, aby po přinesení masa z obchodu a manipulaci s ním si člověk umyl ruce. Mýt maso nebo je máčet do dezinfekce nemá podle něj smysl, viry jsou uvnitř svaloviny. Zásadní je zachovávat osobní i provozní hygienu, mít oddělený stůl a jiný nůž na krájení masa syrového a vařeného. „I kdyby v mase byl virus hepatitidy E, bude tepelně zlikvidován, a ten, kdo maso sní, nebude ohrožen," shrnul.

Hepatitidu A, která se stejně jako hepatitida E nazývá nemocí špinavých rukou, mají hlavně děti a mladí dospělí, hepatitidu E hlavně starší lidé. Nejrizikovější průběh má nemoc u těhotných žen a seniorů, mohou i zemřít.

Hepatitida napadá játra, takže špatně odbourávají škodliviny a nevyrábějí látky důležité pro tělo. Očkování proti hepatitidě E není dostupné, není ani lék, který by virus zničil. Léčba je jen podpůrná, pacient musí mít klid, dodržovat dietu, případně dostává infuze s výživou, která je pro játra dobře zpracovatelná. Návrat k běžnému stavu trvá tři až šest měsíců, po prodělané nemoci může být i několik let zakázaný alkohol.